Homestyling – 10 enkla tips som gör om ditt hem

Homestyling i vardagsrum

Homestyling har kommit för att stanna. Aldrig förr har vi lagt så mycket energi, kraft och pengar på att göra om våra hem. Men ibland känns det lite väl mycket att spendera stora pengar, bara för att trivas lite bättre i sitt hem.

För det finns ganska mycket som kan göras med mycket enkla medel. Här kommer tio enkla tips om hur ditt hem kan bli stylat, för en liten nätt slant och utan dyra hantverkare.

1. Måla om

Att måla om en vägg eller två gör stor skillnad. Det är också en billig investering i ett kärt hem. I rummet med stilla färger kan det vara mycket effektfullt med en fondvägg.

Om endast en vägg ska målas, behöver du inte ens lyfta ut möblerna, och underarbete liksom färdigställande kan allt göras på en enda helg.

2. Smycka väggarna med bårder

Med en vacker bård blir rummet som nytt. Det gör mer än vad man kan tro för rummet. Det går att göra mycket med en enkel bård, som kan placeras i form av en list, en ram eller rumsdelare. Den som vill kan kombinera en ommålning med en bård för extra stor effekt.

3. Belysning

En stor del av inredningen handlar om att ha rätt belysning. Byt ut och placera om belysningen, och rummet blir som nytt. Det går att tona ner, lyfta fram och skapa atmosfär med mängder av punktbelysningar.

Många lampor är dessutom små designunder i sin egen rätt. Tänk igenom rummet och vad som ska lyftas fram. Välj många små belysningar framför ett par stora.

4. Pryd möbler med kuddar och filtar

Textilier, såsom prydnadskuddar och filtar gör under för ett hem. Dessa är också enkla och bekväma att ordna till. Ett överdrag kan också läggas till på den gamla fåtöljen, så att den ser mysigare och mer inbjudande ut.

En färgklick i ett annars sobert hem gör stor verkan och drar blickarna till sig. Matcha färger och bryt mot invanda mönster. Tröttnar du är det lätt att byta ut kuddarna eller filtarna till nya.

5. Byt ut mattor och gardiner

Än större skillnad gör det att byta ut mattorna och gardinerna. Ett fult golv kan se fräscht ut med en härlig matta på, och ett fönster kan bli en sann prydnad med rätt gardin. Gardinstängerna spelar också stor roll för helhetsintrycket.

Idag finns det en stor uppsjö av gardinstänger i olika former och designer att välja mellan. Matcha och lek fram den lösning som passar just dig. Byt ut när de känns tråkiga, eller efter säsong.

6. Tavlor och foton ger mersmak

Tavlor berättar en historia, återger en känsla och ger karaktär åt ett rum. De behöver inte heller vara dyra. Fynda på loppisar och auktioner och blanda och ge. Vissa tycker om stora och effektfulla målningar, andra trivs bättre med många små som kan placeras i ett vackert mönster på väggen.

Det går minst lika bra att ha vackra foton på familj, vänner, hobbys, intressen eller andra motiv på väggarna. Köp till vackra ramar och låt fantasin flöda.

7. Gröna växter och sköna blommor

Gröna och sköna växter och blommande krukväxter ger liv och kraft i hemmet. På kuppen förbättras inomhusklimatet och luften syresätts. Njut av blomsterprakten året runt och välj vackra krukor därtill.

Glöm bara inte att vattna och näringsberika dem vid behov. Den mer bekväme kan välja snittblommor – som även kan köpas i siden för den som inte vill köpa nya hela tiden.

8. Välj prydnader med omsorg

Många har för mycket prydnader i hemmet. Då förlorar prydnaderna sin glans. Ofta beror det här på att man inte vågar ställa undan de som en gång kommit från moster, grannen etc. etc. Alla saker är dock inte lika kära.

Våga plocka bort mer än du tror. Du behöver inte slänga allt. Byt ut prydnaderna efter hand om du vill, så håller sig rummet sig som nytt länge. Se sedan till att de prydnader som är kvar verkligen kommer till sin rätt.

Den som vill ha många prydnader, kan välja att samla dessa i ett glasskåp eller på en hylla, se nästa punkt.

9. Hyllor på väggarna sätter prydnaderna i fokus

Små och stora hyllor på väggarna ger plats för vackra saker du vill lyfta fram. Det kan handla om att ställa ett par krukor med vackra blommor i ett hörn, om att lyfta fram några vackra böcker, eller ha en hylla för minnesvärda foton. Vad vill du lyfta fram i ditt hem?

10. Möblera om och ge ny känsla

Ännu ett enkelt och mycket billigt tips för att piffa upp ett rum som blivit tråkigt är att flytta om. Kanske kan soffan hamna i mitten av rummet istället för utmed väggen? Vänd på matbordet och gör nya avdelningar.

Detta kan göra att ett rum ser helt nytt och fräscht ut, utan att du spenderat en enda krona. Lite tid tar det förstås, och lite planering. Skissa upp rummet på ett papper och klipp ur formar av soffor, matbord och annat som finns i rummet.

Möblera på en skiss först, så sparar du mycket tid och kraft.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se