You dont have javascript enabled! Please enable it! Bård på väggen - tips när du ska välja tapetbård | dinbyggare.se

Bårder sätter piff på en tråkig vägg

Bård på vägg i barnrum

En tapetbård kan användas till så mycket. Den kan dela upp väggen i två olika delar med olika färger, täcka fumligt målade kanter och inte minst pryda ovandelen av väggen med ett härligt och vackert motiv. Bårder är dekoration, och som sådan är det upp till var och en att smycka sin vägg efter tycke och smak.

Sätter känslan

Med en enda enkel bård kan ett helt rum förändras. Med nallebjörnar, prinsessor eller rosa elefanter blir det enfärgade rummet plötsligt ett glatt barnrum. Med vackra liljor förvandlas det alldagliga vardagsrummet till ett finrum.

Vad som än ska framhävas, kan bården förhöja det intrycket. Ett rum ser ofta mer klart ut, och får en atmosfär och känsla. Det är också ett hett alternativ att använda sig av en bård i ett rum som börjar kännas tröttsamt att vistas i eftersom tapeterna börjar ledsna. Då kan rummet få ett helt nytt liv.

Matcha rätt

Många tapetserier kommer med ett flertal bårder i olika mönster och färger. Det är ofta enklast att använda sig av dessa, då nyanserna matchar varandra i serien. Vid en målad vägg är det inte möjligt att matcha på det sättet. Då gäller det att få färgerna rätt.

Om bårderna inom serien som finns att välja mellan inte passar eller om väggen är målad, är det inte lik enkelt att hitta en matchande bård till färgen. Då kan det vara lämpligt att välja en bård som inte innehåller samma grundfärg som väggen.

Då kan det bli effektivt att bryta av med en annan färg. Åter andra väljer att sätta dem lågt, för att förhöja golvets tyngd.

Var ska en bård sitta

När det gäller bårder finns det inga “ska” och måsten. Det är helt upp till den som sätter bården att välja var den ska sitta. Många väljer att sätta den en liten bit under taket, medan andra använder den mitt på väggen.

En tredje grupp väljer att måla eller tapetsera med en färg en bit upp på väggen för att sedan använda en annan färg/mönster på resterande del av väggen. För att få en mjuk övergång sätts en bård upp, som samtidigt döljer eventuella skarvar.

Det går faktiskt också att ha sneda bårder, eller vertikala bårder. Det handlar om fantasi och helhetskänsla.

Att sätta upp en bård

En bård sätts upp på samma sätt som tapeter i allmänhet, med lim. Många bårder är förklistrade, och då behövs inget lim. Skarva om möjligt i hörnorna. Om skarvar behövs på själva väggen är det lämpligt att skära av kanten i fyrtiofem graders vinkel för ett snyggt resultat.

Mönsterpassningen vid skarvning är viktigt för att inte ge ett hack i bården. Var alltid noggrann vid uppsättningen så att bården blir så rak som det bara är möjligt.

Att få bort den igen

När bården börjar bli tråkig och den kanske behöver bytas ut är det dags att ta bort den, för att kanske ge plats åt en helt ny bård. Att väta den brukar fungera ganska bra, för då blir tapetklistret blött och bården släpper.

Använd gärna en blomspruta eller en skumgummiroller så blir arbetet lättare. Var mycket försiktig så att inte tapeten bakom skadas. Det här kan vara svårt ibland, men ofta lyckas det. Om det inte går, finns tyvärr inget annat alternativ än att ta bort både tapet och bård, alternativt spackla eller sätta upp en renoveringstapet.

Ett alternativ bland många andra

En tapetbård är inte det enda alternativet för att liva upp och ge rummet atmosfär. Det finns mängder av dekorationer att välja mellan. Det går att måla med hjälp av spray eller dutta färg med en svamp över schabloner i olika mönster.

Dessa kan vara både stora och små. Ett annat alternativ är väggstickers, som lätt klistras fast på lämpliga platser på tapeten. Det finns även flyttbara dekorationer på marknaden. Alla dessa kan sättas upp av en normalhändig person med lite vilja och noggrannhet.

Valmöjligheterna är många, så det enda hindret till ett helt unikt rum med ett helt eget uttryck är den egna fantasin.

Relaterade artiklar

Se alla tapetartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se