You dont have javascript enabled! Please enable it! Non woven tapeter, tips när du ska välja och sätta upp |dinbyggare.se

Non woven tapeter gör uppsättningen enkel

Non woven tapeter i vardagsrum

Den relativt nya typen av tapeter på marknaden som kallas för non woven har snabbt vunnit stor popularitet. Det är lätt att förstå varför. Non woven är en formstabil och hållbar tapet som även en oerfaren kan sätta upp med snyggt resultat. De är dessutom prisvärda.

Vad är non woven tapet

En non woventapet är en något tjockare tapet än vanlig papptapet. Den är tillverkad av cellulosa och polyesterfiber, en typ av konstfiber, och är som namnet antyder inte vävd trots innehållet. Det är således en blandning mellan plast/tyg och papper.

Kombinationen ger egenskaper som är det bästa från cellulosan och det bästa från polyesterfibrerna. Trycket på själva tapeten är helt vattenbaserat. Det gör att tapeten till stora delar är miljösund.

Svensk förlaga

Non woventapeter har även blivit populär att kalla för Easy Up. Egentligen är det ett särskilt varumärke. De har fått namnet av en anledning. För de första behövs minimalt med underarbete för att sätta upp tapeterna.

Även blommiga mönster kan tapetseras över tack vare den höga opacitetet. Dessutom skapas inga synliga skarvar av tapeten, vilket gör det enklare att sätta upp dem på ett snyggt sätt.

Slutresultatet är redan snyggt och plant. De tapetföretag som tagit efter tekniken, har i så stor grad som möjligt sökt likna Easy Ups egenskaper.

Slitstarka

Ännu en fördel med non woventapeter är att de är slitstarka. De tål mycket. Det gör det både enklare att sätta upp dem på väggarna, och att de är lätta att hålla rena.

Att sätta upp

Som tidigare nämndes är materialet i non woventapeter sådant att det är lätt att sätta upp tapetvåderna på väggen. För det första stryks limmet på väggen, inte på våden.

Tänk bara på att det ska vara vävlim, och inte tapetlim. Ett särskilt non wovenlim går också utmärkt. Tapetlim är till för papptapeter, och det är inte non woven. När limmet har torkat är det dags att sätta upp själva våden.

Tapeten som ska sättas är formstabil och tålig vilket gör att de tål att arbetas med. De trasar inte sönder av att beskäras, vilket kan göras på själva väggen, och de töjs inte av vätan. Det gör dem lätta att mönsterpassa.

Vid hörntapetsering är det viktigt att tapeten får mjukna något av limmet på väggen innan passningen. Det ger bäst resultat.

Lite för- och efterarbete

Non woventapeter täcker även väldigt kontrastrika mönster, så det behövs inte mycket till underarbete för att få ett snyggt resultat. Även efterarbetet blir minimalt. Tapeterna skapar inga tydliga skarvar utan blir plan redan vid uppsättningen. Sätt bårderna kant i kant, och sedan är allt klart.

Däremot kan en del oroas av att tapeterna får fuktfläckar vid uppsättningen. Det är ingenting att bekymra sig över. Då non woventapeter drar till sig fukt, är dessa fläckar naturliga. De försvinner när tapeten sedan torkat. Dessa tapeter passar därför även för den som är ovan vid att tapetsera.

När de är på väggen

När tapeten väl sitter där på väggen är den ganska lätt att hålla ren. Fläckar kan ofta tas bort då tapeten är ganska härdig mot fetter och färgade drycker. Det är bara att försiktigt torka av väggen med en trasa vätt med tvål och vatten. Det tåliga materialet gör också att tapeten håller sin fräschör länge.

Om väggen sedan ska tapetseras om går det ofta utmärkt att göra det ovanpå nonwoventapeten, eftersom ytan är slät.

Nackdelar?

Enda eventuella nackdelen som många ser det är kostnaden. Non woven är dyrare än papperstapeter. Å andra sidan är det bra mycket smidigare att sätta upp. De är inte heller lika dyra som många andra alternativ på marknaden, såsom textiltapeter eller nylontapeter. I övrigt är det få nackdelar med non woventapeter, mest fördelar.

Relaterade artiklar

Se alla tapetartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se