Utrustning vid tapetsering

Utrustning och verktyg vid tapetsering

Tapetsering är ett av de vanligaste jobben i hemmet. Arbetet kräver inget särskilt tillstånd eller speciella kunskaper. Däremot fordras många gånger att arbetet ska vara välgjort det vill säga fackmannamässigt utfört. Detta gäller i synnerhet för hyresgäster. En av de viktigaste förutsättningarna för att lyckas med tapetseringen är att ha rätt utrustning. Eftersom tapetsering är ett ständigt återkommande arbete är det därför ide att satsa på en riktig utrustning som tål att användas flera gånger.

Flera tapetseringsverktyg – till exempel hammare skruvmejsel och spacklar har du säkert redan i din verktygsutrustning, men du behöver också speciell utrustning för denna typ av arbete. Det kan verka överambitiöst att skaffa tapetbord när du ”bara” ska sätta upp lite nya tapeter, men ett sådant bord underlättar arbetet betydligt. Vill du inte köpa ett bord brukar det gå bra att låna eller hyra ett bord av tapethandlaren.

Det finns tapetbord av wellpapp – så kallade engångsbord eller stabilare bord, gjorda av masonit och/eller trä. Pappbordet är förvånansvärt stabilt. Skyddar du ”bordsytan” med masonit just där du skär tapetvåderna kan du använda bordet vid åtskilliga tapetseringar. Tapetbord i trä kostar betydligt mer än pappbord och används i första hand av yrkesfolk.

Tapetkniven är mer eller mindre ett måste när du ska skära tapeter. Bladet, som lätt går att byta ut, ska vara mycket vasst. Du kan även använda andra knivar, exempelvis en brytbladskniv, men bladet är ofta för mjukt i spetsen vilket kan skada tapeten.

Ett annat speciellt skärverktyg är skärklossen. Denna används i första hand om man måste skära tapeten på längden för att minska vådbredden. Verktyget används lättast tillsammans med stål linjal. En del av den utrustning som vi visar här kommer du kanske aldrig att behöva. Därför ska du givetvis inte köpa fler tillbehör än du behöver till den aktuella tapetseringen.

Några av de udda attiraljerna är avrivaren, tråget för förklistrade tapeter och den redan nämnda skär-klossen. Förklistrade tapeter säljs inte i så stor utsträckning i vårt land. Man räknar med att endast 5-10% av alla tapeter som säljs under ett år är förklistrade. En orsak till detta är säkert att det inte är svårare att stryka på klistret själv än att dra vaden genom det särskilt utformade vattentråget.

Om man inte är rutinerad är det inte helt lätt att riva tapetvåder. Därför rekommenderar man som regel amatörmålaren att istället skära eller klippa vaderna i rätt längd. Det är av denna anledning kostnaden för en avrivare kan bli en helt onödig utgift.

Skarvrullen används när man ska trycka till tapetkanterna mot underlaget. Risken med detta verktyg är dock att man samtidigt pressar ut lim eller klister på tapetens utsida. Eftersom det kan bli fula fläckar om du använder skarvrullen fel, bör du endast utnyttja den där behovet är direkt påkallat. Ha dessutom en fuktig och ren trasa till hands, så att du snabbt kan torka bort eventuellt överflödigt lim.

Förarbetets utrustning vid tapetsering

Utrustning och verktyg vid förarbete av tapetseringEftersom förarbetet har mycket stor betydelse vid tapetsering. När du tapetserar behöver du som regel en del verktyg även till denna del av arbetet. Det är viktigt att kunna skrapa bort gamla tapetskarvar, jämna ut ojämnheter etcetera.

Använd en målar eller trekantsskrapa till detta (1). Spacklar (2) och en slipkloss (3) är ett måste om du har ett ojämnt underlag. En hammare med klo (4) och en skruvmejsel (5) behöver du när du skata bort spikar och skruvar ur väggarna samt när du tar loss golvlister. En kniv kan du också behöva (6). När du tvättar feta och smutsiga väggar med sodalösning bör du – förutom hinken (7) även använda skyddshandskar (8). Om du ska tapetsera på ett sugande underlag bör du grundmåla eller förklistra väggen för att inte våderna sedan ska lossna. Använd en målningsrulle (9) och ett färgtråg (10) till detta arbete.

Tapetseringsutrustning

TapetseringsutrustningUtrustningen till själva tapetseringen varierar en del, allt beroende på vilken typ av tapet du ska sätta upp. En del av utrustningen behöver du dock som regel alltid.

Till det nödvändiga hör ett tapetbord i wellpapp (11), en tapetkniv (12),en tumstock(13),en penna (14) och en pensel eller roller (15).

 

 

 

 

 

Dessutom behöver du alltid ett av följande verktyg:

Verktyg som används vid tapetseringEn tapetborste (16), ett vävverktyg (17) eller ett tapetverktyg avsett för våtrumstapet (18).

För att kunna arbeta säkert behöver du en stadig pall (19) eller en stege (20). För att kunna sätta vaderna exakt rakt behövs det ett lod (21). Lodet går dock att ersätta med till exempel en sax bunden i ett snöre.

Ballongvispen (22) är mycket bra när du blandar till tapetklister i hinken (23). Ska du använda vävlim rör du med en rörpinne (24) istället. En stål linjal (25), en svamp (26) och en tapetsax (27) är andra flitigt använda verktyg. Till de mera sällan använda verktygen hör skär-klossen (28), avrivaren (29), skarvrullen (30) och tråget för förklistrade tapeter (31).

Relaterade artiklar

Se alla tapetartiklar »</2>

scroll to top