Utrustning vid tapetsering – Det här behöver du

Utrustning och verktyg vid tapetsering

Tapetsering är ett av de vanligaste jobben i hemmet. Arbetet kräver inget särskilt tillstånd eller speciella kunskaper. Däremot fordras många gånger att arbetet ska vara välgjort det vill säga fackmannamässigt utfört.

En av de viktigaste förutsättningarna för att lyckas med tapetseringen är att ha rätt utrustning. Eftersom tapetsering är ett ständigt återkommande arbete är det därför ide att satsa på en riktig utrustning som tål att användas flera gånger.

Flera tapetseringsverktyg – till exempel hammare skruvmejsel och spacklar har du säkert redan i din verktygsutrustning, men du behöver också speciell utrustning för denna typ av arbete. Det kan verka överambitiöst att skaffa tapetbord när du “bara” ska sätta upp lite nya tapeter, men ett sådant bord underlättar arbetet betydligt. Vill du inte köpa ett bord brukar det gå bra att låna eller hyra ett bord av tapetbutiken.

Tapetbord

Det finns tapetbord av wellpapp – så kallade engångsbord eller stabilare bord, gjorda av masonit och/eller trä. Pappbordet är förvånansvärt stabilt. Skyddar du “bordsytan” med masonit just där du skär tapetvåderna kan du använda bordet vid åtskilliga tapetseringar. Tapetbord i trä eller aluminium kostar betydligt mer än pappbord och används i första hand av yrkesfolk.

Tapetkniv

Tapetkniven är mer eller mindre ett måste när du ska skära tapeter. Bladet, som lätt går att byta ut, ska vara mycket vasst. Du kan även använda andra knivar, exempelvis en brytbladskniv, men bladet är ofta för mjukt i spetsen vilket kan skada tapeten.

Tapetskärkloss

Tapetskärklossen är ett annat speciellt skärverktyg. Denna används i första hand om man måste skära tapeten på längden för att minska vådbredden. Verktyget används lättast tillsammans med stål linjal. En del av den utrustning som vi visar här kommer du kanske aldrig att behöva. Därför ska du givetvis inte köpa fler tillbehör än du behöver till den aktuella tapetseringen.

Tapetavrivare

Tapetavrivaren är ett annat användbart verktyg vid tapetsering. Den har en vass kant som används för att riva av tapeten eller skära emot. Det finns tapetavrivare med både linjal som har mätangivelser och inbyggt vattenpass för att kunna skära raka kanter på plats.

Om man inte är rutinerad är det inte helt lätt att riva tapetvåder. Därför rekommenderar man som regel amatörtapetseraren att istället skära eller klippa våderna i rätt längd. Det är av denna anledning kostnaden för en tapetavrivare kan bli en helt onödig utgift.

Tapettråg

Tapettråg avsett för förklistrade tapeter. Förklistrade tapeter säljs inte längre i så stor utsträckning i vårt land. En orsak till detta är säkert att det inte är svårare att stryka på klistret själv än att dra våden genom det särskilt utformade vattentråget.

Skarvrulle

Skarvrullen används när man ska trycka till tapetkanterna mot underlaget. Risken med detta verktyg är dock att man samtidigt kan pressa ut tapetklister på tapetens utsida. Eftersom det kan bli fula fläckar om du använder skarvrullen fel bör du använda den med försiktighet. Ha en lätt fuktig och ren trasa till hands, så att du snabbt kan torka bort eventuellt överflödigt tapetklister.

Förarbetets utrustning vid tapetsering

Utrustning och verktyg vid förarbete av tapetseringEftersom förarbetet har mycket stor betydelse vid tapetsering. När du tapetserar behöver du som regel en del verktyg även till denna del av arbetet. Det är viktigt att kunna skrapa bort gamla tapetskarvar, jämna ut ojämnheter etcetera.

Använd en trekantsskrapa till detta (1). Spackelspadar i olika storlekar (2) och en slipkloss (3) är ett måste om du har ett ojämnt underlag. En hammare med klo (4) och en skruvmejsel (5) behöver du ha när du ska ta bort spikar och skruvar ur väggarna samt när du tar loss golvlister.

En kniv kan du också behöva (6). När du tvättar feta och smutsiga väggar med målartvätt bör du – förutom hinken (7) även använda skyddshandskar (8). Om du ska tapetsera på ett sugande underlag bör du grundmåla eller förklistra väggen för att inte våderna sedan ska lossna. Använd en målarroller (9) och ett färgtråg (10) till detta arbete.

Tapetseringsutrustning

TapetseringsutrustningUtrustningen till själva tapetseringen varierar en del, allt beroende på vilken typ av tapet du ska sätta upp. En del av utrustningen behöver du dock som regel alltid.

Till det nödvändiga hör ett tapetbord i wellpapp (11), en tapetkniv (12), en tumstock(13), en penna (14) och en pensel eller roller (15).

 

 

 

 

 

Dessutom behöver du alltid ett av följande verktyg:

Verktyg som används vid tapetseringEn tapetborste (16), ett vävverktyg (17) eller ett tapetverktyg avsett för våtrumstapet (18).

För att kunna arbeta säkert behöver du en stadig pall (19) eller en stege (20). För att kunna sätta vaderna exakt rakt behövs det ett lod (21). Lodet går dock att ersätta med till exempel en sax bunden i ett snöre.

Ballongvispen (22) är mycket bra när du blandar till tapetklister i hinken (23). Ska du använda vävlim rör du med en rörpinne (24) istället. En stål linjal (25), en svamp (26) och en tapetsax (27) är andra flitigt använda verktyg. Till de mera sällan använda verktygen hör skär-klossen (28), avrivaren (29), skarvrullen (30) och tråget för förklistrade tapeter (31).

Relaterade artiklar

Fler steg för steg projekt när du ska tapetsera »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se