Tapeter på längden och tvären

Tapet som fondvägg i sovrum

Tapet som fondvägg i sovrum.

Väggtapeter är en av de viktigare delarna av ett rums interiör. Det kan vara svårt att välja bland det enorma utbud som finns både i form av olika material och mönster. Till det kommer möjligheten att själv designa en helt unik tapet, utifrån ett egenkomponerat mönster eller ett fotografi.

Valmöjligheterna synes oändliga. Men ofta blir det lättare att välja för den som tar hänsyn husets stil, möblemangets och rummets art, rådande budget och inte minst vilka egenskaper som tapeten bör ha. En tapet som går i linje med allt detta, och som dessutom upplevs som vacker, är nästan alltid helt rätt val.

Målning, tapet eller kakel?

Byte av en väggbeklädnad kräver en hel del beslut. Till att börja med gäller det att komma fram till om väggen ska målas, tapetseras eller kanske till och med kaklas. I vissa fall känns valet helt naturligt. I andra fall finns flera goda alternativ att välja mellan, och att sätta upp en tapet är alltid ett gott alternativ.

I ett vanligt bostadsrum är det målning eller tapet som gäller. Många föredrar tapeter då det går att leka både med färg, struktur och mönster på tapeten, alla lika viktiga för att få ett vackert slutresultat.

Men även där valet till att börja med ses som naturligt, går det att upptäcka nya möjligheter. Det går till och med att tapetsera ett badrum.

Material

Tapeter tillverkas i en mängd olika material. Den enklaste formen av tapet är papperstapeter. De riktigt billiga tapeterna är alltid av enkelt papper och ganska tunna. Men en papperstapet kan också vara ganska grov, och ibland är den försedd med akryllack. Det gör den mer hållbar i längden, samt förändrar ytstrukturen.

En klassiker från 1970-talet är de olika väv- och tygtapeterna. De består av en yta av tyg eller fibrer som fästs på en pappersbård. Dessa har åter kommit i ropet, inte minst som fondtapeter, då de är dyra och ömtåliga. Vinyltapeter är populära val i barnens rum och i köket.

Det beror på att vinylen är smutsavvisande och tål avtorkning. Dessa tapeter är lätta att hålla rena. Men de ser också annorlunda ut, än de andra tapeterna.

Struktur

Olika tapetmaterial ger olika yta och struktur på väggen. Papperstapeter utan någon ytbehandling är matta i uttrycket, medan vinylen är mer glansig. Vissa papperstapeter har även en tryckt struktur som förstärker mönstret.

Det ger en mycket vacker och levande yta. Hur ytan reflekterar ljuset beror på firbrernas storlek. Flocktapeter och vävtapeter har en helt matt yta och de olika fibrerna ger en särskilt känsla åt ytan. Vävtapeter har en naturlig prägel, medan flocktapeter gärna ger en exklusiv känsla åt ett rum.

Tygtapeter, där tygtrådar löper över ytan kan ha olika karaktär allt efter hur trådfibrerna löper över ytan och om dessa är flätade eller satta på rad. Strukturer i tapeten ger ett levande och ombonat intryck, medan helt plana tapeter ger ett intryck av renhet.

Att välja mönster och färg

Det finns i grunden inga rätt eller fel när det kommer till val av tapet, vare sig det gäller material, struktur, färg eller mönster. Alla har vi vår uppfattning om vad som är snyggt.

Trender kommer och går, så det är ofta bäst att lita till den egna känslan. Några aspekter är däremot alltid viktiga att tänka över, innan en tapet väljs. För det första förmedlar tapeter en känsla. Men den står inte ensam för helhetsintrycket i ett rum.

Det gör en mängd olika faktorer. Vissa passar bäst i ett sovrum, medan andra gör sig bra i ett kök. Fundera därför alltid på var tapeten ska sitta. Huset i sig påverkar också valet av tapet.

Finns rummet i en funkisvilla, en sekelskiftslägenhet, eller kanske i ett helt nybyggt hus? Vad är takhöjden och finns stuckaturer. Vilken möblering finns i rummet och vilja färger ha möblerna? Vilken ljussättning är det tänkt att rummet ska ha?

En tapet som är ruggigt snygg på ett ställa kan kännas helt felplacerad i ett annat rum. Det är kombinationen som ger resultatet i slutänden. Välj med omsorg och se alltid till helheten.

Mönster och färger

Härliga mönster och färger lockar ögat. Men om för mycket färg eller för skarpa mönster finns över hela väggarn, kan intrycket bli för mastigt. För att inte få ett rum som blir alltför rörigt av mönster, möbler, blommor och annat väljer många en mer sober ton och ett enkelt mönster på väggarna.

Till det går det att lägga till en fondvägg, eller bårder. Ett rum får liv och djup med en fondvägg. Den bryter av och definierar rummet. För att resultatet ska bli så bra som möjligt gäller det att matcha de med en luftig möbelsättning och färgerna på resten av tapeten.

Det gäller även mönstret. En alltför stark eller mönstrad fondvägg kan få rummet att se kort och trångt ut. Bårder är dekorationer som kan sättas upp varhelst det passar och som skapar ett elegant intryck.

Skapa ditt eget tryck

Utbudet av tapeter i alla dess former har utvecklats enormt på senare år, i takt med det allt större engagemanget för inredning och design. Men valalternativen tar inte slut i och med att mönstren i butikshyllorna gör det. Med digital teknik öppnas en hel värld av möjligheter.

Idag är det mycket populärt att själv sätta mönster på bården. Med en egen design, eller ett foto kan en hel vägg specialdesignas. Fotografiet behöver vara av mycket hög kvalitet för att göra sig väl på en hel vägg. Det betyder att valmöjligheterna verkligen är helt oändliga. Allt handlar om fantasi, smak och kreativitet.

Kvalitet och kostnad

Något som kan vara lite värt att tänka lite extra på är vilken kvalitet som krävs på tapeten. I ett barnrum, ett kök eller i andra rum där spill och slitage är högt, är det värt att satsa på en tapet som tål att torkas av ordentligt.

Hur snygg tapeten än är i grunden, blir den aldrig vackrare än dess yta. Med fläckar och rivmärken, blir tapeten snabbt ful och shabbig. Vinyltapeter tål en hel del och har utvecklats enormt på senare tid. De är däremot ganska dyra.

Det finns också papperstapeter av högre kvalitet, som också tål mer än de tunna och billiga varianterna. Dessa papperstapeter har en fuktavvisande yta av akryllack. Den moderna non woven tapeten är också en slitstark produkt.

Speciella våtrumstapeter och ecoryltapeter däremot, är det enda som gäller i ett våtrum då de verkligen är avsedda för att tåla väta.

Att sätta upp tapeter

Olika typer av tapeter är olika svåra att sätta upp. Mönsterpassning är en viktig del i hur slutresultatet ser ut, liksom hörnorna. Det kan påverka valet av tapet, inte minst för den som vill kunna sätta upp dem på egen hand.

Även materialet i tapeten påverkar svårigheten att få till en snygg tapetserad vägg. De olika materialen kräver olika behandling inför uppsättning på väggen. En nonwoven tapet, även kallad Easy up, är speciellt tillverkad för att vara lättarbetade.

De vare sig sväller eller töjs och är hållbara. De sätts kant i kant och slutresultatet är snygg även med minimalt med underarbete. Med en Easy Up tapet ska till och med limmet sättas på väggen, vilket minimerar kladd.

Ett annat behändigt alternativ är förklistrade tapeter, som bara behöver blötas innan uppsättning. Tygtapeter och vinyltapeter däremot behöver lite mer handlag.

Den som inte vill försöka sig på att tapetsera själv kan med fördel anlita en professionell fackman för arbetet. De är snabba och säkra på handen och vet hur varje typ av tapet ska hanteras. Det är dessutom rotavdragsgillt.

Att byta ut

Någon dag kommer vi också alla att tröttna på de tapeter som vi en gång valt. Tiderna förändras, och tapeten blir sliten och tråkig. Den dagen är vi glada om vi har valt en tapet som antingen lätt kan täckas med ny tapet, eller målas på.

Papperstapeter och non woven tapeter brukar vara enklast att bearbeta när den stunden är kommen. I vissa fall kan tapeterna kräva omspackling eller uppsättning av renoveringstapet. Det innebär merarbete.

Det är i och för sig inget som kanske avgör valet av tapet, men den som känner på sig att de vill kunna byta ut tapeten på ett enkelt sätt kan hålla detta i bakhuvudet i valet av tapet.

Den som vet med sig att de vill kunna förändra rummet ofta, kan fundera över alternativ som fondväggar och bårder. Dessa är enklare att variera med tiden och inte minst prisvärda då dessa detaljer förändrar hela rummets karaktär.

Obs! Regler kan ändras, så besök alltid Skatteverkets hemsida skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.

Relaterade artiklar

Se alla tapetartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se