Måla element och rör

Måla element och rör

Element och rör hör inte till de detaljer som man ser allra mest fram emot att måla. Men har färgen börjat flagna eller rost brutit igenom är det ändå viktigt att du gör jobbet. När du väl slipar och målar märker du säkert att det är ett trevligt målningsjobb.

För trots att det kan vara lite svårt att komma åt bakom element och rör innebär det inget spring på stegar och inga tunga penseldrag.

Öppna och läs hela artikeln. ↓

Det finns två väsentliga anledningar till att du bör underhålla dina rör och element. Först kommer naturligtvis den ökade hållbarheten – men inte långt därefter prioriteras utseendet.

Ett element är sällan vackert att se på och är det dessutom repigt och rostigt försöker man gärna ”möblera bort” det bakom en större möbel och förutom att du kanske inte blir så nöjd med den påtvingade möbleringen, försvinner en del av värmen direkt in i soffryggen.

Innan du går till färghandeln för att köpa målarfärgen ska du ta reda på vilka typer av penslar du behöver. Den något böjda elementpenseln finns i flera bredder och med olika långa skaft. Välj alltid penslar med stor noggrannhet så blir måleriarbetet smidigare och går snabbare.

Ska du måla rör av kraftigare dimension kan du ofta med fördel använda en målarvante. Med målarvanten är det lättare att komma åt när det är trångt mellan rör, tak eller vägg.

Du kan rostskyddsmåla både rör och radiatorer. Detta är naturligtvis extra viktigt om du målar i våtutrymmen. Innan du börjar arbetet ska du skydda golvet och väggen bakom med plast eller papper.

Börja med att måla baksidan (när det gäller äldre element även insidan av flänsarna) och avsluta med den del av rör och element som syns mest.

Rätt färg för element

Det är viktigt att du väljer rätt färg till rör – och elementunderhåll. Eftersom i synnerhet element utsätts för kraftiga värmeväxlingar är det viktigt att du använder en speciell elementfärg. Denna tål påfrestningarna utan att vare sig gulna eller spricka.

Om du vill ändra kulör på radiatorn kan du be färghandlaren att bryta färgen åt dig. Färgkraven gör dock att urvalet blir begränsat. Har du speciella krav i kulörvalet kan du använda lackfärg, något som dock inte rekommenderas eftersom lacken har en värmeisolerande effekt.

Ska du måla stålytor som inte har så kraftiga temperatur växlingar, kan du använda en alkydfärg. Till gamla vävomspunna rör går det bra med en plastfärg.

Glöm inte rören!

Anslutande rör ska behandlas i stort sett på samma sätt som elementen. Rulla in röret i slippapper med den korniga sidan mot röret och dra pappret upp och ner. Då slipar du hela röret på en gång.

Använd en liten pensel så är det lättare att komma åt ordentligt, målningshandsken är för klumpig till de här rören. Skulle det vara lättare att ”måla med handen” kan du prova med en målarvante.

Förarbete innan du ska måla elementet

Värt att veta innan du ska måla

Nya element är ofta helt insmorda i fett eller olja. Denna hinna måste du torka av innan du kan måla elementet. Använd ett avfettningsmedel och torka med en trasa eller svamp.

Måla

Måla rör

Relaterade artiklar

 

scroll to top