Måla om en innerdörr

malar-om-innerdorr.jpg

Gammal innerdörr som målas om.

Måla om innerdörr? I den här artikeln hittar du tips och steg för steg beskrivning med förklarande illustrationer hur du målar om en innerdörr. Att fräscha upp sina innerdörrar med lite ny målarfärg är inte bara ett billigt sätt att förlänga livslängden på dörrarna, det ger även ett utseendemässigt lyft för hela bostaden. 

Få av husets inredningsdetaljer utsätts för så hårt slitage som innerdörrarna. Det är inte heller någon tillfällighet att innerdörrar är så stryktåliga som de är.

[expander_maker id=”7″ more=”Öppna och läs hela artikeln ↓” less=”Stäng artikeln ↑”]

Slitaget visar sig mest i ytskiktet. Därför är det varken svårt, dyrt eller särskilt tidsödande att snygga till en innerdörr som börjar se lite nött ut. Ett naturligt behov av omväxling är också ett gott skäl till att ge innerdörrarna ny kulör.

Stäng dörren, så att jag slipper höra oljudet! Öppna dörren, så att jag kan se vad du hittar på! Låt dörren stå på glänt, så somnar jag lättare! Känns replikerna igen?

Dagarna i ända öppnar och stänger vi våra dörrar – inte alltid enbart för att gå in eller ut. I ett hem är de flesta dörrar ständigt i rörelse. Dessutom händer det, som bekant, att vi slår i innerdörrarna, ”sparkar” upp dem, går emot dem, tar på dem med inte alltid så rena händer…

Självklart tvättar vi innerdörrarna när de börjar se solkiga ut. Men även tvättmedel sliter på ytan och lackeringen och till slut hjälper varken borstar eller trasor. Innerdörren är helt enkelt så skamfilad att den måste målas om.

Vore det inte för att färgen måste torka mellan strykningarna skulle det vara gjort i ett huj. Men även med den väntetiden går det fort och lätt. Låt dig ändå inte lockas att vara för snabb.

Liksom vid all annan målning är underarbetet viktigt, även om lackering och ytfinishen är viktig så vill du väl att det arbete du lägger ner ska stå emot den vardagliga nötningen länge!?

Färgval och färgåtgång

En alkydbaserad lackfärg är lämplig vid målning av de flesta inrednings snickerier. Den är slagtålig, slitstark och behåller sin glans under lång tid. Dessutom torkar den fort.

Hur mycket färg som går åt till en innerdörr beror på hur kraftigt underlaget suger och om du lägger täckfärgen i ett eller två skikt. Ofta kan du behöva stryka två gånger, särskilt om underlaget är mörkare än täckfärgen. Räkna då med att det går åt en liter färg för varje ordinär innerdörr.

[/expander_maker]

Verktyg och material du behöver när du ska måla om en innerdörr:

Verktyg:
1. Skruvmejsel 2. Stålspackel 3. Skrapa med utbytbara blad 4. Sandpapper och slipkloss 5. Lackpensel med 7 cm långt borst 6. ev. roller 7. ev. planstrykare 8. Verktyg och hjälpmedel du kan använda dig av för att ta bort all färg på en innerdörr:  Färgborttagningsmedel, IR-lampa eller varmluftspistol.

Material:
Snabbspackel, Sandpapper, Maskeringstejp Grundfärg, Alkydfärg, Målartvätt, Shellack om du har en solid innerdörr med kvistar, Trasor, Halvmatt klarlack för lackering.

Praktisk arbetsplats när du ska måla dörren

Ta bort dörren från gångjärnen

1. Lyft av innerdörren från gångjärnen. Om du börjar lyfta nerifrån slår inte dörren ut från karmen och skadar gångjärnen.

Lägg dörren över ett par arbetsbockar

2. Det är praktiskt att lägga innerdörren över ett par arbetsbockar. Den ligger då stadigt och är lätt att vända.

Skruvar bort beslag på innerdörren

3. Skruva bort alla nyckelskyltar, handtag och andra beslag, men låt gångjärn och slutbleck sitta kvar.

 

Tvätta och slipa dörren

En lackerad yta ska du först tvätta med målartvätt

1. En jämn, kanske lackerad, yta kan du tvätta med målartvätt. Se till att ingen fukt blir kvar under fyllningslisterna.

Slipa ytan lätt med ett fint slippapper

2. Rugga upp hela målningsytan med ett fint slippapper. Borsta eller sug bort allt slipdamm med dammsugare.

Kvistar i dörren måste strykas med shellack för att bli osynliga

3. Kvistar kan vara dekorativa på trävita dörrar. Ska innerdörren målas måste de strykas med shellack för att bli osynliga.

Färg som inte släpper kan du lösa upp med färgborttagningsmedel

4. Färg som sitter löst kan du skrapa bort. Färg som inte släpper kan du lösa upp med färgborttagningsmedel.

Skrapar loss färgen på dörren med en spackelspade

5. Sedan kan du skrapa loss färgen med t ex en spackel. Arbeta försiktigt så att du inte skadar träytan.

Med varmluftspistol går färgborttagningen åtskilligt lättare

6. Med varmluftspistol går färgborttagningen åtskilligt lättare. Färgen lossnar i sjok, som kan lyftas bort.

Tvättar dörren med målartvätt när all färg är borta

7. Tvätta innerdörren med målartvätt när all färg är borta. Stryk shellack på eventuella kvistar, slipa och damma av.

Skydda gångjärn, slutbleck och beslag med maskeringstejp

8. Själva målningen går mycket lättare om du skyddar gångjärn, slutbleck och liknande med maskeringstejp.

Värt att veta om dörrar

Gabondörrar och liknande kan ytbehandlas med laseringsolja, lackbets, vanlig bets eller klarlack. Pigment-färger måste vara mörkare än underlaget.

Är luften lite fuktig när du målar virvlar inte damm omkring så lätt, vilket också är viktigt vid själva slutlackeringen. Luftcirkulationen minskar om du i god tid före målningen slår av radiatorerna.

Grundning och slutmålning av innerdörren

Grundstryker med grundfärg

1. Tre strykningar kan behövas, det första lagret målas med grundfärg.

Spackla bort alla ojämnheter

2. Spackla bort alla ojämnheter. Större skador bör spacklas flera gånger. En slutlig bredspackling kan behövas.

När hela ytan är torr kan du slipa och damma av den

3. Låt spackelfärgen torka mellan spacklingarna. Först när hela ytan är torr kan du slipa och noga damma av den.

Rolla gärna ut täckfärgen jämnt över hela ytan

4. Rolla gärna ut täckfärgen jämnt över hela ytan. Undvik att ”dubbelrolla”, som ger färgskarvar.

Släta ut färgen med en planstrykare

5. Släta ut färgen med en planstrykare eller finhårig lackpensel. I detta moment måste du arbeta snabbt. Ytskiktet får inte hinna torka.

Täcker inte färgskiktet helt bör du måla en andra gång

6. Täcker inte färgskiktet helt bör du måla en andra gång. Slipa först med fint slippapper, så att färgen fäster bättre.

Tips!

Se upp med den skarv som lätt uppstår mellan två utstrykningar. Stryk ut den snarast möjligt. Måla alltid runt innerdörrens kanter först. Börja med att stryka listerna på dörrar med inlistade fält, s k fyllningar. Stryk ut färgen längs med listen och avsluta med korta penseldrag tvärs över den.

Så här kan du undvika problem med färg som rinner nerför burken varje gång du torkat av penseln mot kanten:

Undvik att färgen rinner nerför burken varje gång du använder denSätt en tejpremsa tvärs över färgburken och stryk av penseln på tejpen efter varje doppning. Om du tar en längre paus i målningsarbetet kan du linda in penseln i en plastpåse. På det sättet håller den sig mjuk och användbar utan att du behöver rengöra den.

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top