Måla om en innerdörr

mala-om-innerdorr.jpg

Gammal innerdörr som målas om.

Få av husets inredningsdetaljer utsätts för så hårt slitage som innerdörrarna. Det är inte heller någon tillfällighet att innerdörrar är så stryktåliga som de är. Svenska standarddörrar har så hög kvalitet att de inte sällan är mönster på världsmarknaden.

Öppna och läs hela artikeln...
Slitaget visar sig mest i ytskiktet. Därför är det varken svårt, dyrt eller särskilt tidsödande att snygga till en innerdörr som börjar se lite nött ut. Ett naturligt behov av omväxling är också ett gott skäl till att ge innerdörrarna ny kulör.

Stäng dörren, så att jag slipper höra oljudet! Öppna dörren, så att jag kan se vad du hittar på! Låt dörren stå på glänt, så somnar jag lättare! Känns replikerna igen?

Dagarna i ända öppnar och stänger vi våra dörrar – inte alltid enbart för att gå in eller ut. I ett hem är de flesta dörrar ständigt i rörelse. Dessutom händer det, som bekant, att vi slår i innerdörrarna, ”sparkar” upp dem, går emot dem, tar på dem med inte alltid så rena händer…

Självklart tvättar vi innerdörrarna när de börjar se solkiga ut. Men även tvättmedel sliter på ytan och lackeringen och till slut hjälper varken borstar eller trasor. Innerdörren är helt enkelt så skamfilad att den måste målas om.

Vore det inte för att färgen måste torka mellan strykningarna skulle det vara gjort i ett huj. Men även med den väntetiden går det fort och lätt. Låt dig ändå inte lockas att vara för snabb.

Liksom vid all annan målning är underarbetet viktigt, även om lackering och ytfinishen är viktig så vill du väl att det arbete du lägger ner ska stå emot den vardagliga nötningen länge!?

Färgval och färgåtgång

En alkydbaserad lackfärg är lämplig vid målning av de flesta inrednings snickerier. Den är slagtålig, slitstark och behåller sin glans under lång tid. Dessutom torkar den fort.

Hur mycket färg som går åt till en innerdörr beror på hur kraftigt underlaget suger och om du lägger täckfärgen i ett eller två skikt. Ofta kan du behöva stryka två gånger, särskilt om underlaget är mörkare än täckfärgen. Räkna då med att det går åt en liter färg för varje ordinär innerdörr.

Verktyg och material du behöver när du ska måla om en innerdörr:

Verktyg:
1. Skruvmejsel 2. Stålspackel 3. Skrapa med utbytbara blad 4. Extrablad Slipkloss 5. Lackpensel med 7 cm långt borst 6. Roller 7. Planstrykare 8. Varmluftspistol.

Material:
Lacknafta, Snabbspackel, Sandpapper, Maskeringstejp Grundfärg, Alkydfärg, Målartvätt, Färgborttagningsmedel, Shellack, Trasor, Halvmatt klarlack för lackering, Lasyr.

Praktisk arbetsplats när du ska måla dörren

Tvätta och slipa dörren

Värt att veta om dörrar

Gabondörrar och liknande kan ytbehandlas med laseringsolja, lackbets, vanlig bets eller klarlack. Pigment-färger måste vara mörkare än underlaget.

Är luften lite fuktig när du målar virvlar inte damm omkring så lätt, vilket också är viktigt vid själva slutlackeringen. Luftcirkulationen minskar om du i god tid före målningen slår av radiatorerna.

Grundning och slutmålning av innerdörren

Tips!

Se upp med den skarv som lätt uppstår mellan två utstrykningar. Stryk ut den snarast möjligt. Måla alltid runt innerdörrens kanter först. Börja med att stryka listerna på dörrar med inlistade fält, s k fyllningar. Stryk ut färgen längs med listen och avsluta med korta penseldrag tvärs över den.

Så här kan du undvika problem med färg som rinner nerför burken varje gång du torkat av penseln mot kanten:

Undvik att färgen rinner nerför burken varje gång du använder denSätt en tejpremsa tvärs över färgburken och stryk av penseln på tejpen efter varje doppning. Om du tar en längre paus i målningsarbetet kan du linda in penseln i en plastpåse. På det sättet håller den sig mjuk och användbar utan att du behöver rengöra den.

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top
Top