Penslar och målarverktyg till husbehov

Penslar och målarverktyg

De flesta husägare har vissa regelbundet återkommande målningsarbeten i hemmet. Oavsett om du ska måla väggar, fönster, snickerier eller möbler kan du behöva en specialpensel. Dessutom är en del “vanliga” penslar bra att ha tillgängliga.

Om du köper penslar av god kvalitet och vårdar dem väl, kommer du så småningom att ha en bra målningsutrustning som mer än väl tillfredsställer ambitiösa målarplaner.

De vanligaste penselsorterna är anstrykare och moddlare. Dessa båda penslar kompletterar dessutom varandra väl. Med anstrykaren för du, som namnet också antyder, på färgen, medan du slätar ut den nymålade ytan med moddlaren.

Valet av pensel styrs många gånger av den färgtyp du tänker använda. Tunnflytande färger, som exempelvis lasyrfärg, fordrar en tjock pensel som kan “hålla” färgen utan att droppa eller rinna. Om du ska måla med lasyr bör du alltså välja en fasadpensel, även kallad lasyrpensel. Nästan alla målningsarbeten innehåller något moment där det är svårt att komma åt. Därför bör du även vara utrustad med smala penslar.

När du väljer penslar för större eller flera arbeten bör du alltid vara mån om kvaliteten, oavsett om du väljer naturborst eller syntet. Borsten ska ha god infästning så att penseln inte släpper ifrån sig hår. Dessutom bor du tänka på att penselhandtaget ska vara skönt att hålla i. Trivs du inte med greppet blir målningen inte bara ett drygt arbete utan också slitsamt för hand och arm.

När du bygger upp målningsutrustningen, ska du inte glömma de redskap du behöver för förarbetet. Det är ju vid detta du lägger grunden för ett riktigt bra slutresultat. Det finns spacklar i varierande bredder och utförande. Japanspackeln är billig och fungerar bra till de flesta mindre spacklingsarbeten. Den finns i flera olika bredder. Du bör välja skrapnings – och slipredskap som känns bra att hålla i. Arbeten av denna typ är ofta både tröttsamma och ganska monotona, men viktiga. Därför ska du se till att redskapen är smidiga att använda.

Även om slipningsarbetet går fortare med grövre slippapper bör du alltid använda finkornigt papper i samband med målning. Det grova papperet repar underlaget så mycket att det syns igenom färgskiktet. En del förbrukningsmaterial är också bra att ha hemma. Det gäller främst maskeringstejp och skyddsplast, som ju även kommer till användning i många andra sammanhang.

Användbart penselförråd

För en husägare är målningsarbeten en ständigt återkommande sysselsättning. Om du satsar på användbara penslar av hög kvalitet och vårdar dem väl har du snart ett penselförråd som du klarar de flesta arbeten med.

Olika typer av penslar och roller

Med en rund anstrykare (1) kommer du åt i de flesta vinklar och vrår. Vid till exempelvis fönsterspröjsar använder du däremot en tunnare rund pensel, sparpenseln (2). Ytanstrykaren (3) åren allroundpensel som finns i flera bredder.

Vill du släta till den nymålade ytan använder du en moddlare (4) som är en tunn pensel. Lackpensel (5) och lasyrpensel (6) är penslar som i första hand är avsedda för dessa färgsorter. Det är täta penslar som “håller” mycket färg. Plafondpenseln (7) är en bred pensel, som du i första hand använder vid målning av stora tak och väggytor. Du kan även använda en målningsrulle (8), men då behöver du ett tråg eller speciell hink att ta färgen ur. Det kan även vara praktiskt med ett förlängningsskaft. En bra specialpensel (9) är elementpenseln. Den finns i flera utföranden och bredder och underlättar målningen vid svåråtkomliga ställen.

Målarverktyg för ett bra resultat

Det är inte bara penslar du är i behov av när du ska måla. På bilden här under kan du se vilka tillbehör som du nästan alltid behöver för att få ett bra resultat när du målar.

MålarverktygDet är viktigt att du har spacklar. (1) i flera bredder. De finns i många olika utföranden. Med trekantsskrapan (2) kommer du åt nästan överallt. Du kan välja mellan engångsblad eller blad som du skärper själv. Du bör även ha en vanlig målarskrapa (3) för plana ytor.

En vanlig slipkloss (4) är bra till mindre arbeten, men ska du slipa mycket är det bekvämare med en slipplatta (5), eventuellt med ledat handtag. Efter varje sliparbete ska allt slipdamm bort. Använd då dammborsten (6). Tvättsvampen (7) använder du för att torka bort färg som kommit utanför och som ännu inte har torkat. Viktigt förbrukningsmaterial är maskeringstejp (8) och skyddsplast (9).

Penselrengöring

Rengör alltid dina penslar ordentligt när du har målat färdigt. Använd färgens lösningsmedel – oftast vatten eller lacknafta – och skölj tills färgen är helt borta. Lägg penseln i en plastpåse och tillslut den väl om du tillfälligt avbryter målningen.

Ska du fortsätta målningen först nästa dag är det bättre att förvara penseln hängande i en burk innehållande färgens lösningsmedel. För att skydda penselhåren bör du nämligen alltid förvara dina penslar hängande när du inte använder dem. Borra ett hål i penselskaftet, trä en pinne genom hålet och häng pinnen med penseln över burken utan att håren når botten, men ändå doppas i lösningsmedlet.

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se