Måla med färgspruta

Målar med färgspruta

Det är inte svårt att måla med färgspruta bara du först ger dig lite tid att öva. För att få ett lyckat målningsresultat ska handrörelserna vara lugna och jämna och avståndet till målningsunderlaget väl avvägt.

När du har fått in den rätta känslan för färgsprutan går målningsarbetet upp till fem gånger så snabbt som med pensel och slutresultatet blir ofta helt oklanderligt.

Om du har ständigt återkommande målningsarbeten i huset kan det vara all ide att investera i en bra färgspruta. Det finns enkla sprutor till lågpris, men för att kunna använda dessa måste man som regel späda färgen.

Eftersom det kan vara svårt att få rätt viskositet i färgen – d.v.s. att den är tillräckligt rinnande för att kunna sprutas ut – är risken med en sådan spruta att du får en ful målningsyta.

En bra sprutpistol – med eller utan elektronisk styrning av sprutmängden är väl värd den extra utgiften om du kan använda sprutan vid mer än något enstaka tillfälle.

En av de viktigaste detaljerna i dessa sprutor är att färgen inte ska tunnas ut med färgens lösningsmedel utan du kan hälla den direkt från burken till färgsprutans behållare. Risken att du får rinnmärken eller “apelsinhud” i målningsytan är därför minimal.

Måla med sprutpistol i trånga utrymmen

En annan detalj som är viktig för ett lyckat målningsresultat i små utrymmen, t ex inne i köksskåp, i hörn och vinklar, är att pumphastigheten kan regleras. Du reglerar enkelt i två eller flera steg hur mycket färg som ska sprutas ut i färgdimman och risken för ojämnheter i målningsytan blir därför mycket liten.

Tillbehör för sprutpistoler

Det finns en hel del tillbehör till sprutpistoler, men de flesta av dessa kommer du som amatör aldrig att behöva. Ett extra munstycke är dock att rekommendera och det är det böjbara. Med detta kan man utan svårighet måla uppåt eller neråt och det är lätt att komma åt med färg på svåråtkomliga ställen.

De flesta sprutpistoler levereras med ett standardmunstycke med 0,7-0,8 mm öppning. Detta duger utmärkt till de flesta användningsområden och färgtyper. Det finns munstycken från 0,3-1,2 mm öppning men dessa är mindre vanliga.

Det största kan ibland vara befogat om man ska måla mycket stora ytor. Nästan alla färgtyper kan användas vid sprutmålning, men läs ändå alltid på färgburkens bruksbeskrivning så att du säkert vet att färgvalet är rätt.

Fler användningsområden

När du ska måla genombrutna ytor som t.ex. staket, element och jalusier är sprutpistolen idealisk. Det är bara viktigt att skydda bakom och runtom föremålet, så att du inte får färg på oönskade ställen.

Färgsprutan är inte bara ett målningsredskap, du kan med fördel också använda den för impregnering av friluftsutrustning, underredsbehandling av bilen mm. Vid alla målningsarbeten är det viktigt att underlaget är väl rengjort och att utrymmet är så gott som dammfritt.

Detta är om möjligt ännu viktigare vid sprutmålning. De mycket fina färgskikten avslöjar ojämnheter tydligt och dammkornen syns extra väl på den helt släta målningsytan.

Dammsug noga och bind ev. damm med vattenspruta. Se också till att du inte arbetar i drag. Den fina färgdimman blir då svår att styra och dammrisken ökar.

Använd skyddskläder

Se till att alltid ha skyddskläder. Måla aldrig i kläder av luddigt material, ha alltid en mössa på dig, skyddsglasögon och andningsmask när du målar med sprutpistol.

Rengör alltid färgsprutan

Färgsprutan är enkel att plocka isär och göra ren. Tvätta alla lösa delar noga i färgens lösningsmedel när du har målat färdigt, så vet du att sprutan fungerar nästa gång du behöver den.

Färgsprutan är enkel att ta isär och rengöraFärgsprutan är enkel att ta isär och rengöra. Här är sprutan isärplockad så att alla delarna syns. Standardbehållaren rymmer som regel 0,8 l, men det finns även mindre behållare för små mängder.

Färgsprutor finns i en mängd olika varianter och kan kompletteras med olika typer av tillbehörFärgsprutan kan även kompletteras med olika typer av tillbehör. Det finns en mängd varianter beroende på användningsområde och färgtyp.

 

Tips vid användning av färgspruta

Späder färgen med viskositetsmätare
Använder du en färgspruta ska du späda färgen, använd en viskositetsmätare för kontrollen.

Håller färgspruta 25 cm och spruta flera tunna skikt
När du ska måla genombrutna föremål blir det bäst om du ställer eller hänger objektet fritt. Var noga med att skydda golv och väggar med plast.

Var noga med att skydda golv och väggar med plast när du målar med färgspruta
Det böjbara munstycket är ett viktigt tillbehör. Med detta kan du t ex måla om innertak, men det underlättar också vid målning av svåråtkomliga ställen.

Med ett böjbart munstycke kan du måla innertak
Sprutpistolen är också utmärkt när du ska rengöra, desinfektera eller impregnera. Var bara ytterst noga med att rengöra alla delar efter arbetet.

Sprutpistolen är också utmärkt när du ska rengöra, desinfektera eller impregnera
Om du ska sprutmåla husfasaden eller andra stora ytor är färgbehållaren otillräcklig. Använd istället en sugrörsförlängning direkt i pytsen.
Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se