Att måla staket och plank är ett underhållsarbete som har stor betydelse för hur länge det ska stå emot väder och vind. Men att måla staket själv behöver inte vara svårt. Det gäller bara att planera arbetet ordentligt. Här guidar vi dig hur du målar ett staket eller ett plank steg-för-steg.
Innehållsförteckning och direktlänkar till projektets olika avsnitt
1. Att måla ett tidigare målat staket eller plank
2. Att måla ett nytt staket eller plank
3. Vilken färg till staket och plank?
4. Måla i rätt väderlek
5. Verktyg och material du behöver när du ska måla staket och plank
6. Så här målar du staket och plank steg för steg
7. Relaterade artiklar till att måla staket och plank
Att måla ett tidigare målat staket eller plank
Om du ska måla om ett tidigare målat staket eller plank bör du som regel börja med att tvätta virket med målartvätt och tvättborste. Sedan använder du enklast vattenslangen med ett strilmunstycke och sköljer av den rentvättade ytan noga.
Du kan naturligtvis även använda en högtryckstvätt, men tänk på att hålla munstycket långt ifrån staketet så att du inte skadar träet.
När du skrapar ett staket ska all löst sittande färg bort. Är träet ohyvlat uppträder sällan några luftbubblor i färgen, men eftersom eventuella blåsor kan föra med sig att det nya färglagret släpper från underlaget, bör du få bort även dessa.
Är det stor yta som ska skrapas är det viktigt att du skaffar en skrapa med greppvänligt handtag annars blir den här delen av arbetet slitsamt.
Skrapa loss all löst sittande färg, men ägna däremot inte tid åt att få bort den färg som inte vill ska släppa från träet. Den färgen utgör nämligen ett bra målningsunderlag. Det sista ledet i förarbetet är att stålborsta hela planket för att få loss de partiklar som inte skrapan lyckats få bort
Ska du måla om ett altanräcke kan det vara bra att känna till att principen är densamma som att måla staket och plank.
Att måla ett nytt staket eller plank
Ska du måla ett staket i samband med att du bygger nytt staket bör grundoljning och grundstrykning med grundfärg ske efter att du sågat till virket, men innan du snickrar ihop staketet. Då får alla kap – och anliggningsytor det skyddande färgskikt som väsentligt fördröjer rötangrepp i träet.
Vilken färg till staket och plank?
När du målar om ett tidigare målat staket eller plank ska du i första hand välja en färg av samma sort som använts tidigare. Vill du byta färgtyp ska du rådfråga din färghandlare eftersom vissa färgtyper inte lämpar sig att använda ovanpå andra.
Måla i rätt väderlek
All målning bör ske i torr väderlek och inte i direkt solljus eftersom du riskerar att färgen torkar för snabbt och inte fäster ordentlig på staketytan. Det gör att du kan få göra om hela arbetet med skrapning och målning rätt så snart.
Om träet utsatts för mycket regn och fukt tiden innan målningen, kan det vara idé att köpa eller hyra en fuktkvotsmätare i färghandeln och kontrollera träet. Om fuktkvoten är över 16% är det olämpligt att måla.
Verktyg och material du behöver när du ska måla staket och plank:
Verktyg:
1. Vattenhink.
2. Tvättborste.
3. Vattenslang med strilmunstycke.
4. Färgskrapa.
5. Stålborste.
6. Hammare.
7. Slippapper.
8. Bred pensel.
9. Rund pensel.
Material:
Målartvätt ev. alg- eller mögeltvätt, Rostskyddsfärg för spik och metallfästen, ev. varmförzinkad spik, Impregnerande grundolja, Grundfärg, Täckfärg.
Så här målar du staket och plank steg för steg
1. Rengör staketet från smuts och alger.
Rengör staketet noga med målartvätt och tvättborste. Finns det algpåväxt så kan du använda dig av alg- och mögeltvätt. Skölj därefter av noga med en vattenslang med strilmunstycke.
2. Skrapa bort gammal färg som sitter löst med färgskrapa.
Skrapa bort all gammal färg som sitter löst med en färgskrapa. Färgkanten vid skrapade områden ska sitta helt fast. Det går bra att börja skrapa när träet är vått. Om du lägger en täckfilt under staketet som du drar med dig när du skrapar bort färgen är det lättare att samla upp färgresterna.
3. Stålborsta ytan med stålborste så att du får bort alla färgrester.
Stålborsta hela ytan på staketet noga. Borsta i vinklar, vid skarvar och på alla kapytor. Slipa av glansiga ytor på den gamla färgen med slippapper tills den är matt. Borsta därefter av staketet med en mjuk borste så att du får bort alla damm och färgrester.
4. Slå in spikskallar som krupit ut med en hammare.
Gå igenom spikarna i staketet genom att slå in alla spikskallar som krupit ut med en hammare. Om spikarna är rostiga så kan du byta ut dom.
Dra ut den rostiga spiken och spika in en nya varmförzinkad spik. Om du inte kan dra ut spikar som rostiga så kan du måla spikhuvudena med rostskyddsfärg.
5. Stryk trärena ytor med impregnerande grundolja och grundfärg.
När staketet eller planket är torrt så ska du grundolja alla trärena ytor med impregnerande grundolja. Stryk allt ändträ och alla kapytor extra noggrant eftersom fukt lättare kryper in i ändträets porer. Följ färgtillverkarens anvisningar för torktider.
Grundmåla sedan trästaketet med grundfärg för trä. Glöm inte att vara extra noggrann när du målar ändträet. Låt grundfärgen torka enligt färgtillverkarens anvisning.
6. Täckmåla sedan staketet eller planket två gånger med täckfärg.
Avsluta målningsarbetet med att täckmåla staketet 2 ggr. Stryk längs med, tvärs över och sist längs ådringen igen.
Glöm inte att vara extra noggrann med målningen vid ändträ och kapytor. Följ färgtillverkarens anvisning för torktider mellan strykningarna.
Relaterade projekt till att måla staket och plank
Bygg ett staket med spjälor
Om du ska bygga ett nytt staket uppfyller det traditionella staketet med spjälor många av de fordringar du kan ställa…
Bygga plank – Steg för steg guide
Här guidar vi dig hur du bygger ett plank med liggande brädfodring steg för steg. När du ska bygga plank…
Skyddad: Målningsunderlag utomhus
Det finns inget utdrag eftersom detta är ett skyddat inlägg.
Det hänger på håret – konsten att välja rätt pensel
Många tänker knappast på den pensel de tar i handen inför ett målningsarbete. Det ses ofta som ett engångsredskap, ett…
Måla plåt och metall – Så gör du – Steg för steg
I den här artikeln om att måla på plåt och metall hittar du tips och steg-för-steg-beskrivningar med förklarande bilder hur…