Måla staket och plank – Steg för steg guide

Målar trädgårdsplank

Att måla staket och plank är ett underhållsarbete som har stor betydelse för hur länge det ska stå emot väder och vind. Men att måla staket själv behöver inte vara svårt. Det gäller bara att planera arbetet ordentligt. Här guidar vi dig hur du målar ett staket eller ett plank steg-för-steg.

Innehållsförteckning och direktlänkar till projektets olika avsnitt

1. Att måla ett tidigare målat staket eller plank
2. Att måla ett nytt staket eller plank
3. Vilken färg till staket och plank?
4. Måla i rätt väderlek
5. Verktyg och material du behöver när du ska måla staket och plank
6. Så här målar du staket och plank steg för steg
7. Relaterade artiklar till att måla staket och plank

Att måla ett tidigare målat staket eller plank

Om du ska måla om ett tidigare målat staket eller plank bör du som regel börja med att tvätta virket med målartvätt och tvättborste. Sedan använder du enklast vattenslangen med ett strilmunstycke och sköljer av den rentvättade ytan noga.

Du kan naturligtvis även använda en högtryckstvätt, men tänk på att hålla munstycket långt ifrån staketet så att du inte skadar träet.

När du skrapar ett staket ska all löst sittande färg bort. Är träet ohyvlat uppträder sällan några luftbubblor i färgen, men eftersom eventuella blåsor kan föra med sig att det nya färglagret släpper från underlaget, bör du få bort även dessa.

Är det stor yta som ska skrapas är det viktigt att du skaffar en skrapa med greppvänligt handtag annars blir den här delen av arbetet slitsamt.

Skrapa loss all löst sittande färg, men ägna däremot inte tid åt att få bort den färg som inte vill ska släppa från träet. Den färgen utgör nämligen ett bra målningsunderlag. Det sista ledet i förarbetet är att stålborsta hela planket för att få loss de partiklar som inte skrapan lyckats få bort

Ska du måla om ett altanräcke kan det vara bra att känna till att principen är densamma som att måla staket och plank.

Tillbaka till innehållsförteckning

Att måla ett nytt staket eller plank

Ska du måla ett staket i samband med att du bygger nytt staket bör grundoljning och grundstrykning med grundfärg ske efter att du sågat till virket, men innan du snickrar ihop staketet. Då får alla kap – och anliggningsytor det skyddande färgskikt som väsentligt fördröjer rötangrepp i träet.

Tillbaka till innehållsförteckning

Vilken färg till staket och plank?

När du målar om ett tidigare målat staket eller plank ska du i första hand välja en färg av samma sort som använts tidigare. Vill du byta färgtyp ska du rådfråga din färghandlare eftersom vissa färgtyper inte lämpar sig att använda ovanpå andra.

Tillbaka till innehållsförteckning

Måla i rätt väderlek

All målning bör ske i torr väderlek och inte i direkt solljus eftersom du riskerar att färgen torkar för snabbt och inte fäster ordentlig på staketytan. Det gör att du kan få göra om hela arbetet med skrapning och målning rätt så snart.

Om träet utsatts för mycket regn och fukt tiden innan målningen, kan det vara idé att köpa eller hyra en fuktkvotsmätare i färghandeln och kontrollera träet. Om fuktkvoten är över 16% är det olämpligt att måla.

Tillbaka till innehållsförteckning

Verktyg du behöver när du ska måla staket och plank

Verktyg och material du behöver när du ska måla staket och plank:

Verktyg:

1. Vattenhink.
2. Tvättborste.
3. Vattenslang med strilmunstycke.
4. Färgskrapa.
5. Stålborste.

6. Hammare.
7. Slippapper.
8. Bred pensel.
9. Rund pensel.

Material:

Målartvätt ev. alg- eller mögeltvätt, Rostskyddsfärg för spik och metallfästen, ev. varmförzinkad spik, Impregnerande grundolja, Grundfärg, Täckfärg.

Tillbaka till innehållsförteckning

Så här målar du staket och plank steg för steg

Steg1. Tvätta bort alger och smuts med en tvättborste.

1. Rengör staketet från smuts och alger.

Rengör staketet noga med målartvätt och tvättborste. Finns det algpåväxt så kan du använda dig av alg- och mögeltvätt. Skölj därefter av noga med en vattenslang med strilmunstycke.

Steg2. Skrapa bort löst sittande färg.

2. Skrapa bort gammal färg som sitter löst med färgskrapa.

Skrapa bort all gammal färg som sitter löst med en färgskrapa. Färgkanten vid skrapade områden ska sitta helt fast. Det går bra att börja skrapa när träet är vått. Om du lägger en täckfilt under staketet som du drar med dig när du skrapar bort färgen är det lättare att samla upp färgresterna.

Steg 3. Stålborsta staketet med stålborste.

3. Stålborsta ytan med stålborste så att du får bort alla färgrester.

Stålborsta hela ytan på staketet noga. Borsta i vinklar, vid skarvar och på alla kapytor. Slipa av glansiga ytor på den gamla färgen med slippapper tills den är matt. Borsta därefter av staketet med en mjuk borste så att du får bort alla damm och färgrester.

Steg 4. Slå in alla spikar som krupit ut.

4. Slå in spikskallar som krupit ut med en hammare.

Gå igenom spikarna i staketet genom att slå in alla spikskallar som krupit ut med en hammare. Om spikarna är rostiga så kan du byta ut dom.

Dra ut den rostiga spiken och spika in en nya varmförzinkad spik. Om du inte kan dra ut spikar som rostiga så kan du måla spikhuvudena med rostskyddsfärg.

Steg 5. Grundolja trärena ytor.

5. Stryk trärena ytor med impregnerande grundolja och grundfärg.

När staketet eller planket är torrt så ska du grundolja alla trärena ytor med impregnerande grundolja. Stryk allt ändträ och alla kapytor extra noggrant eftersom fukt lättare kryper in i ändträets porer. Följ färgtillverkarens anvisningar för torktider.

Grundmåla sedan trästaketet med grundfärg för trä. Glöm inte att vara extra noggrann när du målar ändträet. Låt grundfärgen torka enligt färgtillverkarens anvisning.

Steg 6. Grundmåla och täckmåla staketet.

6. Täckmåla sedan staketet eller planket två gånger med täckfärg.

Avsluta målningsarbetet med att täckmåla staketet 2 ggr. Stryk längs med, tvärs över och sist längs ådringen igen.

Glöm inte att vara extra noggrann med målningen vid ändträ och kapytor. Följ färgtillverkarens anvisning för torktider mellan strykningarna.

Relaterade projekt till att måla staket och plank

Se alla målarartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se