Bygga plank – Steg för steg guide

Här guidar vi dig hur du bygger ett plank med liggande brädfodring steg för steg. När du ska bygga plank bör du ta hänsyn till omgivningen och i vilken stil du vill bygga ditt plank i. Om du ska få ett stabilt plank som håller i många år gäller det att planera arbetet för plankbygget ordentligt.

Nybyggt plank

Innehållsförteckning och direktlänkar till projektets olika avsnitt

1. Att bygga plank
2. Verktyg och material du behöver när du ska bygga ett plank
3. Så sätter du stolpfästen
4. Virket till plankets stolpar och brädfodring
5. Så monterar du stolparna
6. Så gör du brädfodringen
7. Så monterar du täckbrädan
8. Bygglov för plank
9. Måla det nybyggda planket
10. Relaterade projekt till att bygga plank

Att bygga plank

Plankets främsta uppgift är att skydda från insyn eller för att ge ett vindskydd. Vill du ha ett plank som ger insynsskydd och som samtidigt ger lä för vinden bör du låta brädorna gå lite omlott, så att vinden silas istället för att bromsas upp.

Eftersom ett plank består av mycket virke blir konstruktionen ganska tung. Därför är det viktigt att alla stolpfästena står stadigt och på frostfritt djup. I annat fall riskerar planket att vika sig efter en tid och blir vint och snett.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det traditionella planket bygger du med stående brädfodring. Vill du ha ett plank med en annan, mera rustik karaktär, kan du välja liggande brädfodring, precis som vi har byggt i detta steg för steg projekt.

En skillnad i konstruktionen mellan dessa bägge typer är att du inte behöver tvärgående reglar till ett plank med liggande brädor. Varje bräda i ett sådant plank är i princip en tvärgående regel, vilket gör denna konstruktion mycket stabil.

Tillbaka till innehållsförteckning

Verktyg och material du behöver när du ska bygga plank

Verktyg du behöver för att bygga plank

Verktyg

Material


Tillbaka till innehållsförteckning

Så bygger du ett plank steg för steg

I det här projektet om att bygga plank använder vi plintrör av papp som form vid gjutningsarbetet av plintarna. Men du kan använda cementrör eller köpa färdiggjutna betongplintar med stolpskor.

Om du väljer att gjuta betongen själv så tänk på att du gör en välvd konisk gjutningsyta vid stolpskon så att inte vatten samlas vid stolpfästet. Det gör att vattnet lättare kan rinna av så att du förlänger livslängden på plankets stolpskor.

Så sätter du stolpfästen

Tillbaka till innehållsförteckning

Virket till plankets stolpar och brädfodring

Så monterar du stolparna

Så gör du brädfodringen till planket

Tillbaka till innehållsförteckning

Så monterar du täckbrädan

Måla det nybyggda planket

Bygglov och plank

När du ska sätta upp ett plank i tomtgränsen ska du ansöka om byggnadslov. Detta fordras som regel för alla hägnader som är högre än 180 cm. Läs mer om bygglov för plank på Boverkets hemsida.

Relaterade projekt till att bygga plank

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se