Här guidar vi dig hur du bygger ett plank med liggande brädfodring steg för steg. När du ska bygga plank bör du ta hänsyn till omgivningen och i vilken stil du vill bygga ditt plank i. Om du ska få ett stabilt plank som håller i många år gäller det att planera arbetet för plankbygget ordentligt.
Innehållsförteckning och direktlänkar till projektets olika avsnitt
1. Att bygga plank
2. Verktyg och material du behöver när du ska bygga ett plank
3. Så sätter du stolpfästen
4. Virket till plankets stolpar och brädfodring
5. Så monterar du stolparna
6. Så gör du brädfodringen
7. Så monterar du täckbrädan
8. Bygglov för plank
9. Måla det nybyggda planket
10. Relaterade projekt till att bygga plank
Att bygga plank
Plankets främsta uppgift är att skydda från insyn eller för att ge ett vindskydd. Vill du ha ett plank som ger insynsskydd och som samtidigt ger lä för vinden bör du låta brädorna gå lite omlott, så att vinden silas istället för att bromsas upp.
Eftersom ett plank består av mycket virke blir konstruktionen ganska tung. Därför är det viktigt att alla stolpfästena står stadigt och på frostfritt djup. I annat fall riskerar planket att vika sig efter en tid och blir vint och snett.
Det traditionella planket bygger du med stående brädfodring. Vill du ha ett plank med en annan, mera rustik karaktär, kan du välja liggande brädfodring, precis som vi har byggt i detta steg för steg projekt.
En skillnad i konstruktionen mellan dessa bägge typer är att du inte behöver tvärgående reglar till ett plank med liggande brädor. Varje bräda i ett sådant plank är i princip en tvärgående regel, vilket gör denna konstruktion mycket stabil.
Verktyg och material du behöver när du ska bygga plank
Verktyg
1. Tumstock.
2. Spett.
3. Vattenpass.
4. Murarhink.
5. Kapsåg alt cirkelsåg.
6. Smygvinkel och .
7. Penna.
8. Skruvtvingar, 2 stycken.
9. Borrmaskin med borrstål.
10. Fast nyckel el skiftnyckel.
11. Hammare.
12. Slipkloss.
13. Borste.
14. Rund pensel.
15. Smal pensel.
16. Bred pensel.
17. Stickspade.
18. Jordborr.
Material
1. Snöre.
2. Markeringspinnar.
3. Plintrör alt. färdiga betongplintar.
4. Singel el grovt grus.
5. Betong.
6. Stolpskor.
7. Franska skruvar.
8. Varmförzinkad trådspik.
9. Träbitar el dyl.
10. Rostskyddsfärg.
11. Spackel.
12. Färg
13. Slippapper.
14. 100 x 100 mm ohyvlat virke till stolpar.
15. 25 x 150 mm ohyvlat virke till brädfodring.
16. 25 x 100 mm ohyvlat virke till täckbräda,
Så bygger du ett plank steg för steg
I det här projektet om att bygga plank använder vi plintrör av papp som form vid gjutningsarbetet av plintarna. Men du kan använda cementrör eller köpa färdiggjutna betongplintar med stolpskor.
Om du väljer att gjuta betongen själv så tänk på att du gör en välvd konisk gjutningsyta vid stolpskon så att inte vatten samlas vid stolpfästet. Det gör att vattnet lättare kan rinna av så att du förlänger livslängden på plankets stolpskor.
Så sätter du stolpfästen
1. Mät upp för planket.
Mät upp och markera exakt var du vill att planket ska stå. Använd pinnar och snöre så blir markeringen rak och lätt att arbeta efter.
2. Markera ut stolpar.
Markera med pinnar för samtliga stolpar. Det bör vara 1,5-2 meter mellanrum. Samma avstånd mellan alla stolpar underlättar monteringen.
3. Gräv för stolphål.
Gräv samtliga stolphål. Detta går lättast med en spetsig stickspade. Det är viktigt att du kommer ner till frostfritt djup. Bottna därefter med grus.
4. Använd jordborr.
Ska du gräva många hål eller om marken är svårgrävd, kan det vara en bra idé att hyra en jordborr. Du bör dock ha en medhjälpare eftersom arbetet ändå blir tungt.
5. Sätt ner plintrör.
Sätt ner ett plintrör i varje hål och fyll sedan upp mellan rör och jord med småsten eller singel. Röret bör sticka upp ett par cm ovanför markytan.
6. Kontrollera plintrören med vattenpass.
Kontrollera noga att samtliga plintrör har samma mått ovan jord. Använd ett vattenpass för att se att plintrören står helt i våg med varandra.
7. Fyll plintrör med betong.
Blanda betongen enligt bruksanvisningen på förpackningen och fyll ett rör i taget med blandningen. Röret ska vara helt fyllt. Putsa den övre delen konisk med en lutning, så att regnvattnet lättare kan rinna av från plinten.
8. Tryck ner stolpskor i betongen.
Tryck ner stolphållare (stolpskor) i betongen. Kontrollera så att beslaget står helt rakt innan du fixerar med t ex en träbit. Jämna av betongytan och låt torka.
9. Kontrollera höjden på stolpskorna.
Det är viktigt att alla stolpskor gjuts fast på samma höjd. Mät och kontrollera därför noga innan betongen har torkat, så att ev. justeringar kan göras.
Virket till plankets stolpar och brädfodring
10. Mät upp och såga virket.
Mät upp och såga till samtliga stolpar och virket till brädfodringen. Använd en kapsåg och se till att virket sågas igenom helt. Använd gärna en vinkelhake så att det blir raka sågsnitt.
11. Snedfasa stolparnas överdel.
Stolparnas övre del bör snedfasas så att inte regnvatten och fukt kan ligga kvar på snittytan. Använd en smygvinkel och snedfasa i samma vinkel på alla stolpar.
12. Grundolja och grundmåla kapytor.
När allt virke är tillsågat bör du grundolja och grundmåla träet noga. Det är extra viktigt att alla kapytor får impregneringsolja och grundfärg. Låt torka.
Så monterar du stolparna
13. Montera stolpar i stolpskorna.
Sätt stolpen på plats i stolpskorna. Fixera stolpen tillfälligt med ett par skruvtvingar. Kontrollera med vattenpass att stolpen står rakt.
14. Förborra hål i stolpskorna.
Förborra hålen i stolpen från bägge håll. Det är naturligtvis mycket viktigt att stolpen inte alls rubbas ur sitt läge. Håll fast den stadigt under borrningen.
15. Skruva fast stolparna.
Fäst stolpen i stolpbeslaget. En tving håller fast stolpbeslaget och underlättar arbetet. Använd en fast nyckel för att minska slitaget på bulten. Använd två fasta nycklar om det är genomgående bult.
Så gör du brädfodringen till planket
16. Montera brädor på planket.
Börja nedifrån när du monterar plank med liggande brädor. Använd varmförzinkad trådspik och sätt första brädan på plats. Kontrollera noggrant med vattenpasset.
17. Använd avståndsmall.
Använd en av de tillsågade brädorna som mall när nästa bräda ska på plats, så är du säker på att du får exakt rätt avstånd.
18. Montera nästa sektion.
När en sektion av planket är fylld fortsätter du till nästa. Den första brädan i denna del ska vila på kanten av förra radens nedersta bräda.
19. Kontrollera med vattenpass.
Efter hand som brädfodringen kommer på plats blir det lättare att sätta plankorna korrekt. Kontrollera med vattenpasset att brädorna sitter helt rakt.
20. Montera plankets andra sida.
Plankets andra sida spikas på samma sätt, fast omväxlande. Täck alltså hela tiden det mellanrum som finns på motstående sida av planket. Glöm inte att kontrollera med vattenpass med jämna mellanrum.
Så monterar du täckbrädan
21. Montera täckbräda på stolparna.
Du monterar täckbrädan på de fasade plankstolparna, dels som ett extra skydd mot inträngande fukt, och dels som dekoration. Alla skarvar bör vara täta.
22. Vänd kärnveden uppåt.
Vänd virket med kärnveden uppåt, så reser sig virket något när det torkar. Därmed kan inget vatten stanna på den uttorkade täckbrädan.
Måla det nybyggda planket
23. Grundolja och måla planket.
Grundolja planket med impregneringsolja och låt torka. Täckmåla sedan planket två gånger med täckfärg. Var noggrann med torktiderna enligt färgtillverkarens anvisningar mellan varje strykning.
Bygglov och plank
När du ska sätta upp ett plank i tomtgränsen ska du ansöka om byggnadslov. Detta fordras som regel för alla hägnader som är högre än 180 cm. Läs mer om bygglov för plank på Boverkets hemsida.
Relaterade projekt till att bygga plank
Måla staket och plank – Steg för steg guide
Att måla staket och plank är ett underhållsarbete som har…
Grindstolpar
Grindstolpar är många gånger mycket personligt utformade. De är som…
Grindar – Tips när du ska välja grind
Grindar kompletterar såväl staket som häckar och ger en total…
Öppna för en grind
En hägnad till tomten är nästan alltid planerad efter husets…
Bygg ett staket med spjälor
Om du ska bygga ett nytt staket uppfyller det traditionella…
Så sätter du upp ett stängsel – Steg för steg
Bygga stängsel? I den här artikeln får du tips och…