Grindar – Tips när du ska välja grind

Grindar kompletterar såväl staket som häckar och ger en total inramning av en trädgård eller ett visst område i trädgården. De fyller en viktig säkerhetsfunktion, men är också samtidigt en viktig detalj för helhetsintrycket av fastigheten. Att välja grind kan vara nog så klurigt.

Vacker grind i villaträdgård

Funktion eller form

När det kommer till grindar handlar valet ofta om funktion. Vad är det grinden ska användas till och vilket syfte ska det fylla. Det är ofta är första prioritet.

Om en grind enbart är till för att avdela två utrymmen, till exempel avgränsa en tomt och komplettera ett trästaket, är kraven på grinden annorlunda än om det ska hindra personer och djur från att ta sig in eller ut från ett område.

Oavsett vilken funktion som krävs, utesluter det dock inte att design och form är en viktig fråga. En grind ska sällan finnas där för att avskräcka. En inbjudande grind låter välkomna gäster vandra in och ut, men hindrar obehöriga.

Välja grind

Det naturliga är att komplettera ett redan byggt eller tilltänkt staket med en matchande grind. En grind är också ett fint alternativ för att hindra obehöriga från att komma in, alternativt skydda barn och husdjur från att komma ut från en tomt som ramas in av en häck.

Om det redan finns ett staket är det ofta snyggast att välja en grind i samma material och stil som själva staketet. Allt kan med fördel matchas till husets design och trädgårdens form.

Även om grinden är separat, till exempel vid en uppfart, ger det ett snyggt intryck om den matchas ihop med hus och fastighet i övrigt.

Smidesgrindar

Smidesgrindar kommer i olika utförande, allt ifrån klassiska mönster med utsmyckningar till rena och moderna grindar för bästa funktionalitet. Då smidesgrindar lätt blir tunga är det viktigt att grinden bärs upp av rejäla fundament och stolpar dimensionerade till grindstorleken.

Smidda grindar är i särklass det säkraste alternativet för den som verkligen vill skydda sin fastighet eller värdefulla föremål på tomten. Smidesgrindar kan låsas med allehanda lås, och även fjärrstyras vid behov.

De motorstyrda grindarna är mycket behändiga vid uppfarter, även om de givetvis kostar en slant att installera. Även om smidesgrindar passar bäst till smidesstaket så är det även ett snyggt alternativ tillsammans med en häck som ramar in trädgården.

Stängselgrind och nätgrindar

En något enklare variant av smidesgrinden är en stängselgrind som är nätfylld. De ger gott skydd och framför allt ger de ett bra skydd för personer som har barn och/eller husdjur som inte ska lämna tomten obemärkta.

Stängselgrindar passar även som komplement till ett stängsel runt rabatter och odlingsområden. Både stängselgrindar och smidda grindar är hållbara produkter som inte behöver särskilt mycket underhåll.

Håll dem rena genom att tvätta vid behov och håll utkik efter sprickor och flagor i målningen.

Trägrindar

För äldre hus är en vackert snidad trägrind ett vackert alternativ. De mer moderna och stilrena grindarna i trä passar även modernare hus. De ger ett vackert intryck och ramar in tomten på ett smakfullt sätt. Det stoppar också obehöriga att träda in på tomten obemärkt.

Trägrindar kan vara impregnerade, oljade och/eller målade. De kräver årligt underhåll genom tvätt och därtill kommer ommålning vid behov. En trägrind som flagar gör mer skada till gårdsutseendet än nytta.

Fundament och stolpar

En viktig detalj vad gäller grindar är fundamenten och stolparna. De ska både matcha grinden och eventuellt staket och vara stabila nog att hålla för ändamålet. Det är ofta naturligt att ha stolpar i samma material som grinden. För veka stolpar klarar inte grindens tryck vid användning.

Detsamma gäller gångjärnen. Tänk också på att det inte bara är grinden som stolpe, fundament och gångjärn ska hålla för. Det händer att personer hänger på grindarna och att bilar stöter emot grinden.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se