You dont have javascript enabled! Please enable it! Smidesstaket för tomt, balkong, altan och terrass. Bra tips | dinbyggare.se

Smidesstaket – Tips och värt att veta

Smidesstaket till villa

Smidesstaket är i sin rätta utformning en exklusiv avgränsare av en yta till en annan. Det fyller väl sin funktion som skydd vid höjdskillnader, såsom på balkonger, terrasser och altaner tack vare sin stabila konstruktion.

Smidesstaket är också det främsta valet när säkerheten ligger i fokus, samtidigt som det ofta är vackert att beskåda. Ett smitt staket är ett staket som håller länge, även om det kostar på att uppföra det.

Smidesstaket med vacker form i gammal stil

Form på smidesstaket

Ett smidesstaket kan stå för sig själv alternativt vara placerad på en mur. Förr smiddes staketen gärna med mängder av utsmyckningar. Dessa utgjorde inte enbart prydnad, utan utsmyckningarna var också effektiva för att hålla obehöriga borta från tomten.

Än idag finns det mängder med klassiska smidesstaket på marknaden. Det finns också mer moderna varianter av smidesstaket med raka och rena linjer att välja mellan. Smidesstaket och räcken är även populärt för balkong, altan och terrass.

Funktion och hållbarhet

När det kommer till säkerhet, är det ofta smidesstaket som gäller. Det är ett staket som är mycket svårt att tränga igenom och som håller för stora påfrestningar. Det gör smidesstaket till ett gott val när staketet sitter på en hög höjd, då det är stabilt och då det håller för påfrestningar år efter år.

Smidesstaket är också bra val när ett staket ska användas för skydd mot intrång eller utbrytningar. Hållbarheten är också mycket bra.

Bygga smidesstaket

Smidesstaket kan antingen byggas på plats eller köpas in som moduler. En platsbyggnation kräver i princip alltid en fackmans hjälp. Om staketet köps in i sektioner kan det monteras på egen hand. Modulerna i fackhandeln är ofta såväl rostskyddade som målade.

Ett smitt staket som har rostskyddats ordentligt och lackats väl kräver inte mycket till underhåll. Om staketet kommer i moduler skruvas ofta samman. För att ett smidesstaket ska bli uppsatt på ett vackert och hållbart sätt är det bra att mäta markytans lutning noggrant.

För att staketet ska sitta väl krävs att staketstolparna är stabila och väl förankrade i marken. Stolparna kan vara tillverkade i sten eller i smidesjärn.

Tänk på

Ett staket ska smälta in i den omgivande miljön och gärna matcha husets och tomtens karaktär. Ibland behövs det bygglov för att uppföra ett staket runt tom eller hus. Bland annat kan byggnadslov krävas för staket som är över 180 cm i höjd och staket som ligger närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.

I många andra fall krävs grannens godkännande. Lokala avvikelser i regelverket om staket kan förekomma, så det är en bra idé att kontakta kommunen inför staketbygget.

Andra har också läst

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se