Måla ett stängsel och nätstaket

Nymålat stängsel och nätstaket

Stängsel eller nätstaket som det även kallas säljs idag med ytbehandling som ger staketet lång hållbarhet utan något som helst underhåll. Har du däremot ett gammalt galvaniserat stängsel kommer rosten oundvikligt smygande så småningom.

Du kan förlänga stängslets livslängd betydligt genom regelbundet underhåll med stålborste och färg. Dessutom ger ett målat stängsel ett fräscht och vårdat intryck. Om stängslet angränsar till trädgårdens rabatter bör du planera staketmålningen till tidig vår, innan växterna börjar frodas på allvar.

Under sommar och höst kan det bli svårt att komma åt staketet från bägge håll utan att skada plantorna. Det finns i princip tre arbetssätt att välja på vid målning av nätstaket: att använda en rund anstrykare, roller eller sprutpistol.

Det första alternativet sparar mest färg, men kräver å andra sidan mest tid. Det andra lämpar sig bäst om maskorna inte är för stora eller nätet alltför högt. Om du har tillgång till en sprutpistol är målningen snabbt gjord.

Ska du arbeta med pistol ska du dock vara extra noga med att vinden är svag eller helt stilla. Se också till att ha en rejäl pappskiva bakom hela den del av staketet du sprutmålar. Annars skaffar du dig ett mödosamt och helt onödigt efterarbete.

Som alltid är det viktigt att du är noggrann med förarbetet. Om du ska måla ett nytt galvaniserat nätstaket, för att förhindra eller fördröja rostangrepp, kan du behöva tvätta av med lacknafta på en trasa för att färgen ska få fäste. Grunda med en rostskyddsfärg innan du täckmålar med en oljealkydfärg.

Staket med rostangrepp ska först stålborstas. Rostangrepp på staketstolparna kan du få bort med hjälp av en skrapa, stålborste eller slipduk. För att du ska få ett fint slutresultat bör du även kontrollera spänningen i staketet, fästa om i över och undertråd där najorna släppt och laga ev. skador i staketet innan du börjar måla.

Om staketet är så illa åtgånget av rost att det inte är någon idé att spendera vare sig tid eller färg på det, kanske du kan använda de gamla stolparna till ett nytt stängsel. Var i så fall noga med att slipa och borsta bort all rost, grundmåla med en bra rostskyddsfärg, täckmåla och låt färgen torka innan det nya nätet sätts upp.

Om ditt nätstaket varit målat tidigare bör du använda samma typ av målningsfärg när du målar om det.

Det här behöver du när du ska måla om ett stängsel:

Verktyg:
1. Stålborste el. stålskrapa 2.  Rund anstrykare 3.  Roller, 2 st. 4. Rollertråg 5. Skyddsglasögon 6. Andningsskydd 7. Skyddshandskar.

Material:
Slipduk, Rostskyddsfärg, Oljealkydfärg.

Förarbete

Måla

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se