Måla om huset utomhus

malar-trafasad-.jpg

När du ska måla om huset utomhus är du oftast inte bara beroende av tid utan i hög grad också av årstid och väderlek. Om du målar i ”fel” slags väder blir resultatet inte bra, oavsett hur noggrann du än är och hur mycket tid du än lägger ner.

Den lämpligaste tiden för målning utomhus är under sommarhalvåret, då temperaturen ligger en bra bit ovanför plusstrecket. Då fungerar de flesta färger som bäst, både när de stryks på och när de sedan ska torka. Även det härligaste sommarväder kan dock förstöra en nymålad yta, om du inte ”läser” naturen på rätt sätt.

En aldrig så fin dag kan ödelägga ett målningsarbete om det finns rikligt med pollen i luften eller myror och andra insekter som svärmar. Detta gäller speciellt de ytor som du målar i blanka färger.

En fasadrenovering och utvändig målning kräver ofta också en del tillbehör och hjälpmedel, som du mycket sällan eller aldrig behöver när du målar inomhus. När du ska måla träfasaden och snickeridetaljer på huset bör du ha tillgång till en rejäl stege. Till vissa arbeten kan det vara praktiskt, ja till och med nödvändigt, att snickra ihop eller hyra en arbetsställning.

En del målningsredskap har förlängningsskaft som extra tillbehör, vilket underlättar både rengöring och målning betydligt. Om du har tillgång till en högtryckstvätt kan du rengöra målningsytorna både snabbt och effektivt efter rengöringen. Men, det är viktigt att du använder svagt tryck eftersom för högt tryck kan skada träet.

Se även till att ytan torkat upp ordentligt innan du stryker på ny färg. Detta är viktigt, i synnerhet om du målar på trä, annars får färgen dåligt fäste och kvarvarande fukt kan på sikt bli upphov till både mögel och röta.

När du ska måla inomhus är du säkert mycket noggrann med att skydda möbler och de ytor som inte ska målas med plast eller papper. När du målar utomhus är det minst lika viktigt att du skyddar växterna på samma sätt.

Färgstänk på bladfällande växter försvinner naturligtvis i samband med lövfällningen, men med lite otur kan växterna skadas betydligt värre av de vätskor du använder vid målningsarbetet. I värsta fall går växterna ut, det vill säga de dör, för att sedan inte komma igen nästa år.

I en uppvuxen trädgård kan trädgårdsharmonin rubbas ganska rejält av detta. Klä därför in alla de växter som behöver skyddas med täckplast och täck även över gräsytor, altangolv och liknande, om det skulle behövas. För och underarbetet är mycket viktiga moment i all målning och utomhusmålning är inget undantag tvärtom.

Var alltid noga med att laga skador i underlaget, byta ut brädor som är angripna av till exempel röta, rengöra målningsytan, behandla med rostskydd på metall etcetera, så har du alla förutsättningar att målningen inte bara blir en fröjd för ögat utan också håller desto längre.

Om du ska måla på metall, måste först all rost tas bort. Det gör du bäst genom att slipa eller blästra bort rosten.

Arbeta säkert

Stå stadigt

När du ska måla husfasaden, takfot, vindskivor, skorstenen med mera, måste du som regel också ha en bra stege att stå på. Det är viktigt att du kontrollerar att den stege du har räcker till för det arbete du ska göra. Om du måste avbryta arbetet mitt på en vägg för att du inte når tillräckligt bra, får du nästan alltid fula och helt onödiga färgskarvar.

Även om stegen står aldrig så stadigt kan det kännas både ansträngande och obehagligt att balansera på detta sätt. En bra lösning på problemet är då en fasadställning. Det finns företag som hyr ut små, lätt flyttbara ställningar för en överkomlig slant.

Om du inte behöver komma så högt ovanför marken, men ändå vill arbeta bekvämt, kan du göra en mindre ställning själv. Se bara till att den är stadig och väl förankrad, så att du kan måla utan risk.

Det kan verka överambitiöst att använda ställningar till ett enfamiljshus, men faktum är att kvaliteten på arbetet ökar väsentligt om du arbetar säkert. Vid vissa målningsarbeten måste du klättra upp på taket. Chansa då inte utan använd säkerhetslina och ha helst någon inom synhåll, som kan hjälpa till om det skulle hända något.

En annan viktig detalj när du arbetar på hög höjd är hur du hänger eller ställer färghinken. Det är självklart att du måste ha den inom räckhåll och att den ska stå stadigt, men konsekvenserna av slarv med detta kan även få andra följder.

Den klassiska skämtteckningen med färgburken som faller över en förbipasserandes huvud kan verka enbart lustig, men händer en sådan olycka i verkligheten kan det verkligen vara allvar. Om färgen kommer i lungor och ögon kan man, med lite otur, få livshotande skador.

Målar träfasad från stadig stege

När du ska måla en träfasad från stege, är det viktigt att både du och färgburken står stadigt. Till en del stegar kan du både komplettera med avlastningsbricka och en flyttbar fotplatta, som har större yta än stegpinnen.

Målar träfasad säkert med säkerhetslina och skyddsutrustning

Du bör alltid, för din egen trygghets skull, använda säkerhetslina när du ska arbeta från taket. Det kan kanske i vissa fall tyckas onödigt, men tänk då på ordspråket ”högmod går före fall”. Se därför till att du arbetar säkert, både för din egen och för andras skull.

Rengöra fasaden

När du ska rengöra större fasadytor är det praktiskt att använda en högtryckstvätt. Du kopplar ihop den med trädgårdsslangen och får ut vattnet genom ett speciellt munstycke. Det är värt att upprepa att du ska använda lågt tryck eftersom för högt tryck kan skada träet i fasaden.

[/col]

Använd högtryckstvätt så går rengöringsarbeten både snabbt och lättOm du har tillgång till en högtryckstvätt går tvättningen både snabbare och lättare.

Om du ska måla om träfasaden är det viktigt att inte träet har för hög fuktkvotOm du ska måla om träfasaden är det viktigt att inte träet har för hög fuktkvot – högst 15%. I en del färgbutiker kan du låna en fuktkvotsmätare för att göra den kontrollen.

Spruta på färgen

När du målar med färgspruta är det viktigt att täcka över växter och annat som du inte vill ha färg på. Eftersom färgen ”duschas” på ytan kan du inte undvika att tunt färgstoff även kommer utanför målningsytan.

Det är också viktigt att efterdra den sprutade ytan med en pensel för att få en bra vidhäftning på det nya färgskiktet. Det kan komma att gå åt en hel del plast, tejp och tid att klä in fönster, snickeridetaljer och växter vid fasadmålning. Det kan dock vara värt besväret eftersom det blir effektivare och mer tidsbesparande att påföra färgen med en färgspruta.

Om du ska använda färgsprutan när du målar staketet, sätter du en rejäl papp eller träskiva mot staketets baksida, som hindrar färgen från att ”flyga” vidare. Du kan använda sprutan till de flesta färgtyper och när du lätt vill komma åt svåråtkomliga partier.

Du rengör sprutan på samma sätt som penslar, i färgens lösningsmedel, men du måste vara ytterst noggrann, så att all färg går bort. När du sprutmålar bör du alltid använda andningsskydd och skyddsglasögon.

När du målar med en färgspruta ska du skydda bakomvarande fasad och buskarSka du måla staketet med färgpruta skyddar du bakomvarande fasad och buskar enkelt med en flyttbar pappskiva.

Skydda växterna från färgstänkDet är mycket viktigt att du skyddar växterna från färgstänk. Det ser inte bara fult ut utan kan också göra att växterna dör. Använd skyddsplasten även när du ska måla t ex en möbel utomhus, så att du skyddar terrassgolv eller gräsmatta.

Värt att veta

När du ska lasera träpanel, bör du måla en panel i taget och föra penseln nerifrån och upp. Då får du ett jämnt och fint resultat utan färgskarvar och rinnmärken. Planera alltid själva målningen så att du inte tvingas göra paus mitt på en vägg. Då får du fula och väl synliga färgskarvar.

När du täckmålar ska du alltid spackla igen kvisthål, sprickor och andra skador med elastiskt tätningsmedel. Grundmåla därefter för att bl a förhindra missfärgningar på målningsytan. Du bör inte måla med varken oljefärg eller latexfärg i starkt solsken.

När temperaturen sjunker under +5øC bör du undvika att måla med den vattenbaserade latexfärgen.

Guide för att välja rätt färg till huset

Checklista färger


Viktigt!

Material, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt och väljer material.

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top