Måla snickerier inomhus – Steg för steg guide

Målare som målar snickerier

Lär dig att måla snickerier och lister inomhus med steg-för-steg-beskrivningar och förklarande bilder.

Här kan du också ta del av tips och information om hur du planerar projektet, läsa om förarbete, utrustning och material du behöver för projektet, du kan också läsa om lackfärger och färgglans för snickerier mm.

Projektets innehåll och genvägar

1. Om lackfärg för att måla snickerier och lister
2. Skydda golv och väggar när du ska måla snickerier
3. Så slipar du snickerier innan målning
4. Rengör ytan på snickerierna innan du målar
5. Färgglans för snickerifärg
6. Verktyg och material du behöver när du ska måla snickerier
7. Förarbete på tidigare målat underlag
8. Förarbete av lister och snickerier på obehandlad yta
9. Laga hål i snickerier efter beslag
10. Så målar du snickerier steg för steg
11. Relaterade artiklar vid målning av snickerier

Om lackfärg för att måla snickerier och lister

Att måla snickerier och lister med målarfärg, roller och pensel är ett enkelt sätt att fräscha upp snickerierna i bostaden. Liksom vid all annan målning är förarbetet och valet av färg av stor betydelse för slutresultatet. Var därför noga redan vid planeringen av målningsarbetet.

Eftersom man som regel använder lackfärg till målning av snickerier bör du räkna med en del arbete med slippapper och slipkloss för att ytan ska bli slät och fin. Anledningen till det är att lackfärger är blanka och det gör att ojämnheter och missar syns mycket tydligare.

Du kan välja mellan två typer av lackfärg för snickerierna inomhus, vattenbaserad eller lösningsmedelsbaserad.

Den vattenbaserade färgen har den stora fördelen att vara så gott som luktfri, medans den lösningsbaserade lackfärgen luktar mer. Det är därför viktigt att använda andningsskydd för att slippa obehag av färgångorna om du använder lösningsbaserad lackfärg, speciellt om du står i ett dåligt ventilerat utrymme.

Fördelen med en lösningsbaserad lackfärg är att den ger dig lite mera tid att bearbeta och stryka ut färgen. Eftersom lösningsbaserade lackfärger oftast har längre torktid. Om du är ovan att måla med lackfärg kan det vara bra att ha lite extratid när du ska eftersläta färgen.

Till toppen & projektets index

Skydda golv och väggar när du ska måla snickerier

Det är alltid viktigt att skydda golv och väggar etc. med skyddspapper eller täckplast och maskeringstejp innan du sätter igång och målar dina snickerier.

Använder du färgspruta måste du vara extra noggrann med täckningsarbetet. Färgdimman kommer inte bara på det föremål du tänkt måla, utan lägger sig också runtomkring. Missar du någon yta med skyddspapper eller täckplasten riskerar du att få exemplariskt målade snickerier och ett småprickigt golv eller färgstänkta väggar. Använd alltid andningsskydd och skyddsglasögon när du målar med färgspruta.

Till toppen & projektets index

Så slipar du snickerier innan målning

Arbetar du i cirklande rörelser med slippappret syns nästan alltid dessa slipmärken genom den målade ytan. Även om du väljer att täckmåla 2-3 omgångar är det inte säkert att märkena kan döljas helt. Slipa därför alltid i den riktning du tänker måla.

Det är viktigt att du försöker arbeta så dammfritt som möjligt. Minsta dammkorn i lacken syns mycket tydligt. Det är också främst av denna anledning som du bör måla luckor och dörrar när de hänger på sina gångjärn. De flesta dammkorn glider av den lodrätt hängande ytan.

Om du ska täckstryka mer än en gång bör du som regel matta ytan något med fint slippapper mellan strykningarna. Ta noga reda på hur lång tid färgen måste torka innan du kan mattslipa. (Följ färgtillverkarens rekommendationer för den torktiden som står på målarfärgsburken).

Ger du dig på ytan för tidigt innebär det bara att du får börja om från början igen. När du mattslipar ska du använda mycket fint slippapper och alltid slipa i målningsriktningen.

Till toppen & projektets index

Rengör ytan på snickerierna innan du målar

Glöm inte heller att damma av och rengöra ytan innan du går på med pensel och färg igen. Eftersom vattenbaserad lackfärg torkar snabbt är det viktigt att du arbetar metodiskt. Se också till att det inte kommer färg på angränsande ytor som ska målas i ett senare skede. Det blir lätt fula “valkar” av färgen som sedan inte går att dölja. Använd en luddfri trasa och torka istället omedelbart bort dessa “misstag”.

När målningen av snickerierna är avslutad bör du inte stänga dörrar eller köksluckor förrän tidigast efter ett dygn. Om du har målat golvlister är det bäst att stänga dörren till rummet om det är möjligt, för att undvika att det virvlar upp damm på listernas nymålade yta.

I skåpsdörrarna kan du tejpa fast en blompinne som sticker ut på en av hyllorna, som hinder för att dörren ska gå igen. Innerdörrar går som regel inte igen av sig själva. Ställ t.ex. en stol i vägen för att förhindra den invanda reflexen att stänga dörren.

Om du har tillgång till en sprutpistol, kan du även använda den till målning av snickerier. Färgdimman ger för det mesta ett mycket fint slutresultat.

Till toppen & projektets index

Färgglans för snickerifärg

Förutom färgens bas och kulör har du också glanstal (färgglans) att ta ställning till. Man brukar välja från halvblank till högblank lackfärg (glanstal mellan 30-90) för ytor som ska rengöras ofta, men för övrigt är färgglansen mest en smaksak.

Förarbetet är alltså mycket viktigt i samband med den här typen av målning. Du kan läsa mer om färgglans och glanstal för målarfärg här.

Verktyg och material du behöver när du ska måla snickerier:

Verktyg och material för att måla snickerier

Verktyg:
1. Skruvmejsel 2. Hink 3. Svamp 4. Slipkloss 5. Stålspackel 6. Borste 7. Lackpensel 8. Målarroller av mohair eller sk. skumroller 9. Flat lackpensel, alt. snedställd lackpensel 10. Färgtråg 11. Skyddshandskar 12. Rund eller oval finhårig anstrykare och moddlare.

Material:
Putsmedel för metall, Målartvätt, Finkornigt slippapper, Spackelfärg, Grundfärg, Lackfärg, Träplugg, ev. Trälim, Luddfri trasa, Maskeringstejp, Skyddspapper för golv, Skyddsplast för möbler och väggar.

Till toppen & projektets index

Förarbete på tidigare målat underlag

Oavsett vilken typ av snickerier du ska måla som t.ex. skåpsluckor, taklister, golvlister eller innerdörrar och dörrkarmar så är förarbetet densamma. I vårat exempel använder vi snickerier bestående av skåpsluckor och lister.

Var noggrann med förarbetet, det har avgörande betydelse för ett lyckat slutresultatet.

Till toppen & projektets index

Förarbete av lister och snickerier på obehandlad yta

Tips vid målning av knoppar och trähandtag

Målar träknoppar till köksluckor
Om du ska måla om träknoppar eller trähandtag till skåpsluckor och lådor går arbetet lättare om du gör ett ”målarställ”. Slå i spik med lagom avstånd i en bräda som ligger stadigt. Häng knoppar eller handtag på spikarna, måla och låt torka.

Till toppen & projektets index

Laga hål i snickerier efter beslag

Till toppen & projektets index

Så målar du snickerier steg för steg

Till toppen & projektets index

Måla en slät innerdörr – Steg för steg

innerdörr1. Ta loss handtag, lås och beslag och gör ett noggrant förarbete. Tvätta med målartvätt. Rugga upp ytan med slippapper. Spackla skador och slipa jämnt.

2. Måla kanterna med en rund eller oval anstrykare. Var noga så att ingen färg kommer på de stora ytorna. Torka i så fall genast av färgen med en luddfri trasa.

3. Dela in de stora ytorna i tre sektioner och börja arbetet nerifrån. Rolla och eftersläta nedersta fältet och fortsätt i mittfältet. Eftersläta uppifrån och ner i undre fältet. Översta fältet målas på samma sätt med undantag från 2-3 cm från övre kanten. Här efterslätar du på tvären för att undvika rinnmärken.


Måla fönsterdörrar – Steg för steg

Spegeldörr1. Skruva loss alla beslag och gör det nödvändiga förarbetet. Tvätta med målartvätt, rugga upp den målade ytan med slippapper, spackla skador och slipa jämnt. Måla därefter kanterna på samma sätt som vid slät innerdörr.

2. På en fönsterdörr målas lister och dörrspeglar i en följd. Använd pensel och eftersläta samtidigt.

3. Måla därefter ovanför och under dörrspeglarna innan du målar fälten på sidorna. Eftersläta på samma sätt som tidigare.Artikeln uppdaterad: 2022-01-14

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se