Måla snickerier på rätt sätt

malar-snickerier.jpg

Med målarfärg, roller och penslar är det enkelt att fräscha upp snickerierna i bostaden. Liksom vid all annan målning är förarbetet och valet av färg av stor betydelse för slutresultatet. Var därför noga redan vid planering en av målningsarbetet.

Öppna och läs hela artikeln...

Eftersom man som regel använder lackfärg till målning av snickerier bör du räkna med en del arbete med slippapper och slipkloss för att ytan ska bli slät och fin. Du kan välja mellan två typer av lackfärg för snickerierna inomhus, vattenbaserad eller lösningsbaserad.

Den vattenbaserade färgen har den stora fördelen att vara så gott som luktfri, medan den lösningsbaserade i gengäld ger dig lite mera tid för fördrivning av färgen. Om du är ovan att måla med lackfärg kan det vara bra att ha lite extratid när du ska eftersläta färgen, men ska du stå i ett dåligt ventilerat utrymme får du istället räkna med korta arbetspass för att slippa obehag av färgångorna.

Förutom färgens bas och kulör har du också glanstal att ta ställning till. Man brukar välja en högblank lackfärg till ytor som ska göras rena ofta, men för övrigt är ytglansen mest en smaksak. Förarbetet är alltså mycket viktigt i samband med den här typen av målning.

Arbetar du i cirklande rörelser med slippapperet syns nästan alltid dessa slipmärken genom den målade ytan. Även om du väljer att täckmåla i 2-3 omgångar är det inte säkert att märkena kan döljas helt. Slipa därför alltid i den riktning du tänker måla.

Det är viktigt att du försöker arbeta så dammfritt som möjligt. Minsta dammkorn i lacken syns mycket tydligt. Det är också främst av denna anledning som du bör måla luckor och dörrar när de hänger på sina gångjärn. De flesta dammkorn glider av den lodrätt hängande ytan.

Om du ska täckstryka mer än en gång bör du som regel matta ytan något med fint slippapper mellan strykningarna. Ta noga reda på hur lång tid färgen måste torka innan du kan mattslipa. Ger du dig på ytan för tidigt innebär det bara att du får börja om från början igen. När du mattslipar ska du använda mycket fint slippapper och alltid slipa i målningsriktningen.

Glöm inte heller att damma av ytan innan du går på med pensel och färg igen. Eftersom lackfärg torkar snabbt är det viktigt att du arbetar metodiskt. Se också till att det inte kommer färg på angränsande ytor som ska målas i ett senare skede. Det blir fula ”valkar” av färgen som sedan inte går att dölja. Använd en luddfri trasa och torka istället omedelbart bort dessa ”misstag”.

När målningen är avslutad bör du inte stänga dörrar eller köksluckor förrän tidigast efter ett dygn. I skåpsdörrarna kan du tejpa fast en blompinne som sticker ut på en av hyllorna, som hinder för att dörren ska gå igen. Innerdörrar går som regel inte igen av sig själva. Ställ t ex en stol i vägen för den hindra den invanda reflexen att stänga. Om du har tillgång till en sprutpistol, kan du även använda den till målning av snickerier. Färgdimman ger för det mesta ett mycket fint slutresultat.

Det är alltid viktigt att skydda golv etc. med plastfolie och maskeringstejp, men använder du sprutpistol måste du vara extra noggrann med detta. Färgdimman kommer inte bara på det föremål du tänkt måla, utan lägger sig också runtomkring. Missar du med skyddsplasten kan du stå där med exemplariskt målade luckor och ett småprickigt kök.

Verktyg och material du behöver när du ska måla snickerier:

Verktyg:
1. Skruvmejsel 2. Hink 3. Svamp 4. Slipkloss 5. Stålspackel 6. Borste 7. Lackpensel 8. Målarrulle av filt eller mohair 9. Planstrykare 10. Färgtråg 11. Skyddshandskar 12. Rund eller oval anstrykare 13. Moddlare.

Material:
Putsmedel för metall, ev. Klarlack, Målartvätt, Finkornigt slip-papper, Spackelfärg, Grundfärg, Träplugg, ev. Trälim, Luddfri trasa, Maskeringstejp, Skyddsplast.

Måla en slät innerdörr

innerdörr1. Ta loss handtag, lås och beslag och gör ett noggrant förarbete.

2. Måla kanterna med en rund eller oval anstrykare. Var noga så att ingen färg kommer på de stora ytorna. Torka i så fall genast av färgen med en luddfri trasa.

3. Dela in de stora ytorna i tre sektioner och börja arbetet nerifrån. Rolla och eftersläta nedersta fältet och fortsätt i mittfältet. Eftersläta uppifrån och ner i undre fältet. Översta fältet målas på samma sätt med undantag från 2-3 cm från övre kanten. Här efterslätar du på tvären för att undvika rinnmärken.


Måla fönsterdörrar

Spegeldörr1. Skruva loss alla beslag och gör det nödvändiga förarbetet. Måla därefter kanterna på samma sätt som vid slät innerdörr.

2. På en fönsterdörr målas lister och speglar i en följd. Använd pensel och eftersläta samtidigt.

3. Måla därefter ovanför och under speglarna innan du målar fälten på sidorna. Eftersläta på samma sätt som tidigare.

Förarbete på tidigare målat underlag

Förarbete på obehandlad yta

Tips

Målar träknoppar till köksluckorOm du ska måla om träknopparna till skåpen går arbetet lättare om du gör ett ”målarställ”. Slå i spik med lagom avstånd i en bräda som ligger stadigt. Häng knopparna på spikarna, måla och låt torka.


Laga hål efter lås

Måla

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top