Fönsterdörrar och altandörrar

Fönsterdörrar till altan

En altandörr ut till terrass eller trädgård är ofta en kombination av fönster och dörr. Den kallas också följdriktigt för fönsterdörr. Konstruktionen i en fönsterdörr är som regel den samma som i vanliga fönster, men det finns också fabrikat av mer stabilt slag.

Fönsterdörr, balkongdörr eller altandörr som de också kallas i folkmun, är alltså detsamma som höga öppningsbara fönster. Denna fönstertyp monteras vanligen i anslutning till en altan, terrass eller balkong, men används då och då även i ingången till grovkök i markplan.

Man tillverkar fönsterdörrar framför allt i trä eller aluminium men PVC blir ett allt vanligare alternativ. Insidan av en aluminiumprofil är däremot alltid i trä. Det beror på att det i annat fall uppstår kraftigt så kallat kallras på fönsterdörrens insida. De flesta fönsterdörrar tillverkas i serie tillsammans med fönster med samma utformning. Vissa dörrfabrikanter tillverkar också fönsterdörrar. De har som regel en något stabilare stomme och dessutom vissa inbrottsskyddande detaljer som är obligatoriska på ytterdörrar.

Väljer du en ordinär altandörr är den försedd med en rejäl spanjolett, ibland i kombination med ett cylinderlås. Det går som regel att öka inbrottsskyddet ytterligare på denna typ av fönsterdörr. Till flera modeller går det bland annat att få stabilare låskonstruktioner. Tillbehören räknas dock som extra utrustning och kostar alltså mera. En altandörr vill man ofta kunna lämna på glänt, för vädring eller för att till exempel kunna höra när telefonen ringer. Därför är det mycket viktigt att dörren även är försedd med ett bra uppställningsbeslag. De flesta dörrar har ett steglöst reglage inbyggt i spanjoletten.

I och med att du vrider ner handtaget låser sig dörren i det läge som du har ställt den i. Reglaget innebär att du inte riskerar att fönsterdörren blåser igen. Altandörrar är ofta glasade till ca två tredjedelar. Det nedersta partiet är istället klätt med trä -en så kallad bröstning. För att dels höja inbrottssäkerheten dels minska risken fördrag, bör fyllnaden vara gjord av ett stabilt och isolerande material.

Det finns också fönsterdörrar som är helt glasade eller där endast en liten del av dörren är klädd. Valet är mest en smaksak, men det är ingen tvekan om att risken för en sprucken ruta minskar betydligt om någon del av dörren är klädd. Det behövs i sådana fall inte mycket mer än ett par decimeter i nederkanten som fungerar som en sparkplåt. Vill du ha en bredare öppning ut mot trädgården kan du välja dubbeldörrar istället. Dessa dörrar finns också i flera utföranden. Till de flesta fönsterdörrar finns även fasta eller löstagbara spröjsar, vilket kan ge ett elegant intryck i rätt miljö.

Värt att veta om fönsterdörrar

Olika typer av fönsterdörrarOm du väljer fönsterdörrar utan bröstning bör du, av säkerhetsskäl, välja ett tjockare glas i nedre delens insida. I annat fall är det lätt hänt att glaset av misstag går sönder av slag eller sparkar. Om du har speciellt höga krav på fönsterdörrens läs, bör du påpeka det när du väljer dörrtyp. Till de flesta fönsterdörrar finns särskilt stabila lås som extra tillbehör.

 

 

 

Genomskärning av fönsterdörr tillverkad i träI en fönsterdörr tillverkad av trä är träet djupimpregnerat. För att karm och tröskel ska hålla för ”livlig trafik” är både bågens och karmens hörn fogade med såväl skruvar som lim. Bröstningen är stabil och har flera skikt isolering som motverkar drag.

 

 

 

 

 

Fönsterdörrar tillverkade i trä och aluminiumFönsterdörrar tillverkas med en stomme av trä eller aluminium. Du kan välja helt glasade dörrar eller med bröstning i flera olika höjder. Du kan antingen välja en enkel dörr eller pardörrar. Det finns också fönsterdörrar tillverkade särskilt med tanke på inbrotts-risken. Dessa fönsterdörrar har bland annat brytförstärkta gångjärn och slutbleck och är dessutom utrustade med en låskolv avsedd för ytterdörrar.

Relaterade artiklar

Se alla dörr & portartiklar »

scroll to top