Köksfönster låter ljuset flöda – om fönster i köket

Det allra vackraste ljuset är dagens egna, och kommer bäst via fönster. Förmånen att kunna arbeta i köket och samtidigt njuta av en god utsikt är något som många verkligen önskar sig. I kök kan fönster dock ställa till med en del trassel, inte minst när det kommer till att planera inredningen.

Ta med köksfönster i planeringen

Kökets fönster behöver tas med i beräkningen redan när köket ritas upp och planerna för en förändring börjar. Det gäller både köksfönstrets bredd, och hur högt fönstret är placerat. En miss här kan bli riktigt knepig att få till i efterhand. Det är ofta olämpligt att bygga för fönstren. De ger ovärderligt ljusinsläpp och dessutom ger det rummet karaktär och rymd. Framhäv hellre fönstren, än täck för dem.

koksfonster-matplats

Förändra fönster

Ett hus är ofta en helhet, och det är inte alldeles lätt att byta ut ett enskilt fönster för att passa in i till exempel en köksmiljö. Det ser konstigt ut på själva huset, om inte annat. Ibland går det dock att sätta in nya fönster, och kanske till och med en dörr ut mot trädgården. Det kan ge ett välkommet lyft i köket. Däremot är det inte alltid möjligt, och då får den som ska renovera köket spela med de fönster som redan finns

koksfonster-tradgard

Fria köksfönster

Det allra bästa är om kökets fönster är helt fria. Försök att planera in inredningen på ett sådant sätt att utrymmet runt fönstren inte behövs. Ibland går det att ta till en köksölösning för att få tillräckligt med arbetsyta i köket, utan att röra området för fönstren. Men det är inte alltid lika enkelt.

koksfonster-arbetsbank

Fönster över arbetsbänkar

Ett fönster att titta ut igenom vid arbetsbänken är en underbar detalj som kan förgylla all matlagning. Ett problem kan vara att fönstret går längre ner än den höjd där arbetsbänken ska vara. Glipan kan enkelt fixas med en passbit, och sedan kan fönstret användas som vanligt. Det kan vara klokt att förse själva bänken med en bakkant också. Då minskar risken för att smuts och annat faller ner mot fönstret. Det går också att sänka själva bänken just där fönstret är. Det kan ge en härlig effekt för hela rummet, att ha bänkar i olika nivåer. Den lägre bänken kommer väl till pass för barnen, eller som sittyta.

En diskho vid fönstret kan vid första tanken vara en helt underbar idé. Men se upp. Vätan som stänker och yr från diskhon, liksom smuts sprider sig gärna in i själva fönsterkarmarna. Det kan vara svårt att hålla fönstret fräscht om diskhon är placerad för nära det. Sätt upp en plexiskiva eller något annat skydd, så underlättas städningen.

En spishäll är inte lämplig att ställa invid ett fönster. Värme och fukt tränger då lätt in i träet, och riktig hetta kan orsaka skador i själva glaset.

Tips!

Alla köksfönster behöver inte vetta mot en utomhusmiljö. I ett litet kök och i ett kök som känns mörkt kan en lösning vara att sätta in ett fönster mot ett angränsande rum. Det ger luft och volym i köksutrymmet.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se