Aluminiumfönster – praktiskt och modernt

Aluminiumfönster

En modernitet bland fönstertyper för villor är de hållbara aluminiumfönstren och alltfler inser de många fördelar som fönstret är förknippat med. Ett minimalt behov av underhåll, lång hållbarhet och inte minst det faktum att många aluminiumfönster på marknaden erbjuder extremt låga U-värden gör aluminium till en het kandidat för den som vill byta fönster.

Nyhet på villamarknaden

Aluminiumfönster var länge något som mest användes för industriellt bruk. Men i takt med att intresset för husrenoveringar och hållbarhet i materialen gått framåt, har också fler och fler tillverkare börjat skapa fönster i aluminium för privata bostadssektorn och villaägare.

Fördelarna med aluminiumfönster är nämligen många. Även om de är något dyrare i inköp, överväger ändå fördelarna i många avseenden. När ett fönster ändå ska bytas ut, kan det lika gärna bli så lätt att ha i huset som möjligt.

Aluminiumfönster håller länge

Fönster tillverkade i aluminium håller länge. Det beror på att materialet är mycket väderbeständigt och stabilt i sig. Inte heller påverkar daglig användning eller materialet i sig förändringar i struktur eller mått över tiden. Det gör att husägaren slipper glipor som kan uppkomma när trä sväller eller krymper med tiden.

Den stadiga konstruktionen bidrar också till att draget från fönstret blir minimalt. Fönstren har i snitt ett lågt U-värde, det vill säga isolerar väl, jämfört med till exempel många träfönster, även om det finns stora skillnader i olika fabrikat.

Profilerna är inte det enda som avgör det totala U-värdet, även glasrutorna i sig påverkar isoleringsförmågan hos fönstret.

Utseende och färger

De fönster som tillverkas i aluminium har möjlighet att släppa igenom extra mycket ljus. Det beror på att profilerna i sig lätt kan göras tunna så att glasytan maximeras. De har också ofta ett något modernt snitt, vilket gör att de passar utmärkt när stilen är modern.

Aluminiumfönster kommer i en mängd olika färger. Det går också ofta bra att beställa fönster individuellt för att ge en unik färgsättning på huset. Den färg som aluminium har håller också mycket länge. Däremot är det svårt att fräscha upp ett aluminiumfönster när det väl börjar mista sin glans.

Det går nämligen inte att måla om det så lätt, utan profilerna fixas enklast till med vaxning. När färgen väl släpper och materialet börjar mattas kan ibland enbart profilerna på utsidan bytas ut.

Att välja aluminiumfönster

I moderna fastigheter är aluminium ofta ett mycket bra val. De passar in i en striktare miljö där rena linjer gäller, och framhäver husets grundläggande arkitektur.

Då de också är energieffektiva och beständiga, kan de ge en sådan husägare mycken glädje. Det gäller inte minst husägare som har hus i utsatta miljöer, som kustnära hus och hus som får utstå stora mängder vind.

Till det kommer att aluminiumfönster också är ganska brandsäkra. Kvaliteten på ett aluminiumfönster varierar, precis som vid alla andra fönstertyper. Fönsterglasen har också stor del i hur energieffektiva fönstren är till exempel.

Andra viktiga aspekter vad gäller att välja fönster är vilken typ av hängning fönstret ska ha, liksom färg, inbrottssäkerhet och design.

När ett nytt aluminiumfönster installeras istället för ett annat, gäller det också att tänka igenom hur det kommer att påverka helheten på huset. Ett fel valt aluminiumfönster kan skapa obalans i husets arkitektur och få huset att se märkligt ut.

Behålla känslan

Även aluminiumfönster numera har en mer gedigen karaktär och kommer i flera olika designer har de ändå svårt att ge samma härliga känsla som ett träfönster. Särskilt i en klassisk miljö kan ett aluminiumfönster få svårt att passa in.

Den som vill ha aluminiumfönstrens fördelar, men ändå njuta av träets egenskaper kan välja ett träfönster med aluminiumbeklädnad. Då får träfönstret en yta på utsidan som står emot det mesta, Däremot behålls träkänslan inomhus. Det har visat sig vara ett attraktivt alternativ för många, inte minst med tanke på att dessa fönster också blir mycket prisvärda.

De har i allmänhet god värmeisoleringsförmåga, det vill säga ett lågt U-värde, vilket gör att de håller värmen bra. Isolerförmågan kan dock variera något från modell till modell och det är alltid bra att kolla upp det enskilda fabrikatets värden.

Tänk också på att värdena som anges kan avse antingen hela fönstret, karmen eller själva glaset.

Relaterade artiklar

Se alla fönsterartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se