Rustikt och genuint med träfönster

Träfönster

Klassiska träfönster ger fönstren ett gediget uttryck. För äldre hus finns det nästan inget alternativ som kan återskapa den genuina känslan av trä. Träfönster är också de mest köpta fönstren på marknaden till alla typer av hus, alternativen till trots.

Gamla traditioner sitter gärna kvar, och träfönster är ofta billiga att inhandla. Men så behövs de också underhållas med tiden, och underhållet kräver en hel del arbete.

Kvalitet på träfönster

Huruvida ett träfönster är hållbart eller inte beror på en mängd olika faktorer. För det första kommer dessa fönster i olika kvaliteter. Vilken kvalitet som hålls beror på vilken typ av trä som använts för att tillverka fönstret. De flesta träfönster tillverkas i furu, men även här kan flera olika trätyper och kvaliteter finnas.

De träfönster som är tillverkade av kärnvirke är stabilare och hållbarare ur många aspekter. Den som vill ha lite mer exklusiva träfönster kan också välja ek- eller teakfönster. Varje träslag har sina egenskaper, så det gäller att få grepp om vilket träslag som gäller vid träfönsterinköp. Lärk, ek och teak är de mest hållbara materialen. Men kostar det så smakar det.

Ytbehandling på träfönster

Ytbehandlingens kvalitet är, förutom träets kvalitet, avgörande för hur länge ett träfönster håller sig fräscht. Fönster tillverkade under till exempel 1970- och 1980-talet och som varit billiga att köpa in har ofta en undermålig ytbehandling som kräver en hel del arbete av den som äger huset för att bli fräscha igen.

Det har också gjort att träfönster fått ett rykte om sig att kräva mer underhåll än vad de faktiskt gör. Moderna träfönster kommer ofta lackerade enligt industrimetoder som gör att hållbarheten blir klart längre än de gamla generationernas träfönster.

Dessa metoder gör att färgen verkligen tränger in i träet och ger en hållfast och tålig yta som skydd för väder och vind. Till det kommer att det egna underhållet påverkar träets livslängd. Det gör även glasets kvalitet.

Läs också: Fönster – tips innan fönsterbyte (Öppnas i en ny webbläsarflik)

Miljövänlighet

En aspekt som gärna talar för träfönster är miljöfrågan. Trä är ett naturligt material. Till det kommer att tillverkningen av fönstren inte kostar lika mycket i energi som ett PVC- eller aluminiumfönster gör.

Men för närmiljön kan faktiskt ett träfönster vara ett mindre bra val. Eftersom träet behöver behandlas med såväl färg som olja, och lite färgborttagningsmedel på det. Dessa innehåller mindre miljövänliga ämnen, ibland rent av gifter, och påverkar naturen på så sätt istället.

Till det kommer att många träfönster med tiden får glipor och glapp. Det gör att risken för kallras blir betydande med åren, något som kostar stora mängder energi i form av uppvärmning av huset.

Känslan

En annan anledning till att välja träfönster är den unika känslan materialet ger. Det kan kännas som näst intill ett helgerån att sätta in aluminium- eller PVC-fönster i en gammal sekelskiftesvilla, eller på lantstället där det mesta ska kännas genuint och trevligt.

Trä är ett levande och mycket vackert material, som många tycker väldigt bra om. Det går dessutom att måla träfönster i vilken färg som helst, både i heltäckande och mer transparenta färger. Endast fantasin sätter gränsen för hur ett träfönster ska färgas. Därtill går det att måla om dem i valfri färg, när så önskas, utan någon stor extrakostnad.

Pris kontra hållbarhet

Träfönster är relativt billiga att köpa in, om vi bortser från de priser som sätts för träfönster som är tillverkade i ädelträ. Det gör dem attraktiva på marknaden. Men när det kommer till totalkostnaden går det att diskutera hur prisvärda de egentligen är.

Trä åldras fort, även om träet behandlats ordentligt. Det krävs fönsterrenovering och underhåll, vilket både kostar i tid och i pengar. Enligt rekommendationer ska ett träfönster målas om vart sjunde till vart tionde år, beroende på ålder och färgval. Oljade träfönster måste behandlas varje år.

Det är inte enbart en nackdel, förstås, att träet både ska och kan skrapas och målas om. Ett gammalt träfönster kan bli som nytt när det renoveras och kan faktiskt hålla i flera hundra år om det vill sig väl. Det kan inte ett PVC- eller aluminiumfönster göra, i alla fall inte så vitt tillverkarna vet i dagsläget.

Aluminiumbeklätt

Ett alternativ för att få ett prisvärt liksom ett hållbart fönster är att välja ett träfönster som är klätt med aluminium istället. Aluminiumprofilen skyddar träet ordentligt och gör fönstret i princip underhållsfritt.

På insidan ges däremot en klassisk träkänsla. Det kan om inte annat var ett alternativ till riktigt utsatta fönster på huset. Den som vill kan dessutom låta klä in sina befintliga fönster med aluminium för att få dem mer motståndskraftiga mot Nordens slitsamma klimat.

Relaterade artiklar

Se alla fönsterartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se