Allmogefönster – gammal stil i ny tappning

Allmogefönster på gammal rödfärgad svenskt hus med vita knutar

Nya allmogefönster på gammalt klassiskt hus i falurött med vita knutar.

Ett allmogefönster är ett modernt träfönster byggd enligt gammal stil. Rent tekniskt skiljer sig inte allmogefönstret sig från andra modeller på marknaden. Det är snarare stilen på fönstret, det vill säga känslan av allmoge, som ger fönstret dess namn.

Allmogeprofil – fönster med spröjs

Allmogeprofilen ger ett hus ett unikt uttryck med gammal stil. Allmogefönster är försedda med spröjs och profilen på listerna är av en speciell, klassisk, sort. Namnet kommer från begreppet allmogestil som syftar på den bondstil som var så vanlig i vårt land förr, under åren 1600-1900.

Den har kommit att bli kär hos många av oss. Gamla hus som renoveras, får idag kvar sin rustika lantliga charm. Det är ett tecken på vårt intresse för kulturhistoria och sköna ting. Det är lite skillnad det mot andra halvan av 1900-talet då mycket av de gamla snitten togs bort till förmån för de gamla.

Men det finns hopp även för hus som renoverats vårdslöst. Med nya fönster, till exempel, kan allmogekänslan tas fram igen.

Moderna allmogefönster

Äkta eller oäkta allmogefönster

Det finns två typer av allmogefönster. I båda fall tillverkas fönstren i trä med spröjs. Den ena typen är de fönster som tillverkas enligt gammal stil utifrån och in. Dessa fönster är ett sant hantverk och kvalitet. Det betyder att glasskivan fästs med kittad spröjs, åtminstone i det yttre glaset.

Ofta är allmogefönstren tvåglasfönster. Glaset är dock i sig mer modernt och håller ett betydligt lägre u-värde än sina föregångare. Det gör att allmogefönster tillverkade av gammalt snitt ändå håller måttet vad gäller isoleringsförmåga.

Dessa äkta allmogefönster kan måttbeställas hos ett antal tillverkare och passar perfekt för gamla vackra hus vars fönster gjort sitt.

Varför äkta allmogefönster

Att sätta in helt moderna fönster i ett gammalt hus, kan annars förstöra hela intrycket huset ger, vilket är olyckligt. Det är dock värt att tänka på att äkta allmoge kräver sitt underhåll. Med jämna mellanrum behöver fönstren kittas om, förutom att de också behöver målas om som vilka träfönster som helst.

Med tanke på spröjs och den allmogeprofil som finns är dock det arbetet något pyssligare än för de med modernare fönster.

Nya metoder

Andra allmogefönster har mer looken av allmogen. Metodiken för att bygga fönstren är däremot modern. Det betyder att fönstret består av fönsterbåge och glaskassett. Allmogeprofilen finns på insidan, yttersidan eller både och, beroende på modell. Fönstret kan förses med spröjs, men det finns också de utan.

Förutom att allmogefönstret ser ut på ett specifikt sätt är fönstret i övrigt precis som vilket modernt fönster som helst. Dessa ser på håll ut som gamla fönster, och ger en lantlig härlig känsla åt hus, oavsett om de är nya eller gamla.

Relaterade artiklar

Se alla fönsterartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se