You dont have javascript enabled! Please enable it! Aluminiumbeklädda träfönster - Bra tips när du ska välja | dinbyggare.se

Aluminiumbeklädda träfönster tar fram känslan inomhus och skyddar utomhus

Aluminiumbeklädda träfönster på villa

Träfönster kan bekläs med aluminium för att få längre hållbarhet och en mer underhållsfri yta. Det har blivit ett attraktivt alternativ med aluminiumbeklädda träfönster för många, då det plockar det bästa av två världar.

Den härliga träkänslan finns kvar, men utsidan är klädd med en skyddande aluminiumram, vilket gör livet enklare för en husägare. Ramen behöver då nämligen inte underhållas, och håller länge mot väder och vind.

Egenskaper

Aluminiumprofiler på träfönster har blivit alltmer populära, och de har funnits på marknaden i fyrtio år vid det här laget. Det gör att de är väl beprövade. Ett aluminiumbeklätt träfönster är i grunden ett träfönster med en aluminiumprofil lagd på utsidan.

Mellan trädelen och aluminiumramen finns en luftspalt, så att träet inte förfars. Den är viktig för att säkra luftningen av träet. Utsidan får därmed en skyddande yta, medan känslan av trä finns kvar på insidan.

Profilen av aluminium kan fås i en mängd olika färger och nyanser, och mängden designalternativ på fönster av den här sorten ökar stadigt. De är dessutom näst intill underhållsfria. På insidan behandlas de som vilka träfönster som helt.

På utsidan är det andra bullar. Istället för att måla om aluminiumprofilen, som är svår att måla, går det i vissa fall att helt enkelt byta ut den. Men tills dess dröjer det många, många år.

Miljö

Aluminiumbeklädda träfönster är inte helt miljövänliga vad gäller framställning, men det är det å andra sidan få fönster som faktiskt är. Aluminium kräver mängder med energi för att omformas, men å andra sidan är träet ett återvinningsbart material.

Eftersom aluminiumdelen på fönstret bara utgör en liten del av hela fönstret, kan ändå konstruktionen anses som vettig ur miljösynpunkt. Hållbarheten är också väldigt god, vilket gör att fönstret inte behöver bytas ut på väldigt länge om det sköts rätt.

Dessutom blir isoleringsförmågan något bättre med en aluminiumprofil på träfönstret. Det gör att mindre energi i allmänhet krävs för att hålla huset varmt och ombonat. Det i sig är mycket miljösmart, och även smart för den egna plånbokens skull.

Utseende

Utseendet på husets fasad påverkas onekligen av aluminiumprofilen. Den är stram i uttrycket och ger en helt ren, pulverlackad, yta. Det kan vara bra eller dåligt, allt efter tycke och smak. Om det passar, beror också på vilket hus det gäller.

Däremot påverkas inte insidans uttryck. Här är det genuin träkänsla som gäller. För många är insidan något viktigare, eftersom utsidan sällan synas i sömmarna på det viset.

Väl valda aluminiumbeklädda fönster kan vara väl så snygga som ett träfönster. Dessutom håller de fräschören betydlig längre, vilket gör att huset slipper se schavigt ut i första taget.

Priset

Priset på ett aluminiumbeklätt träfönster är lägre än för ett rent aluminiumfönster, men dyrare än ett enkelt träfönster. Det i sig gör också trä- aluminiumfönster till ett bra alternativ för många husägare.

De håller nämligen mycket länge, och med lite vaxning på aluminiumprofilerna håller de sig fräscha länge också. I det långa loppet är det således ett ekonomiskt försvarbart alternativ.

På insidan hanteras fönstret som ett vanligt träfönster, med ommålning alternativt omoljning vid behov. För den som vill satsa lite mer på sitt fönster, går det att välja kopparbeklädda eller stålklädda fönster. Dessa är något dyrare, men kan å andra sidan ge ett unikt uttryck på ett hus som kan bära upp dessa karmar.

Att välja aluminiumbeklädda träfönster

Fönster som är tillverkade i trä och beklädda med aluminium är ofta ett prisvärt alternativ vid ett fönsterbyte. Fördelarna är många. Aluminiumbeklädda träfönster är särskilt användbara som fönster på platser som är extra utsatta för väder och vind.

Det kan gälla fönster på hus nära vatten, den norra sidan på huset, eller på vindutsatta platser, där träkänslan ska bevaras med hållbarheten också är viktig.

Hur funktionellt fönstret är i det enskilda fallet beror däremot inte enbart på materialet runt själva glaset. Glaset i sig, öppningsmetodiken, brandsäkerheten, låsmöjligheter och många andra faktorer spelar också in i valet av fönster.

Fönstret blir inte heller bättre än dess montering. Passningen är av yttersta vikt, och det lönar sig att anlita en fackman för uppgiften. Det arbetet är avdragsgillt enligt rot-regeln.

Relaterade artiklar

Se alla fönsterartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se