You dont have javascript enabled! Please enable it! Träfönster med aluminiumbeklädnad - Beklä träfönster med aluminiumprofiler

Att beklä befintliga träfönster med aluminiumprofiler

Bekläda befintliga träfönster med aluminiumprofiler

När ett gammalt träfönster börjar ge upp, är det inte alltid det behöver bytas ut helt och hållet. Det gäller faktiskt även om delar av fönstret börjar ruttna. För de delar som ruttnar är ofta enbart ytterbågens delar. Dessa kan enkelt bytas ut, och genom att ersätta de gamla brädorna med aluminiumprofiler blir fönstret nästan som nytt igen.

Istället för att byta ut

I ett gammalt hus kan det många gånger vara lämpligt med en fönsterrenovering istället för att byta ut dem. Det är sällan ett fönster är ruttet rakt igenom. Ofta finns problemen med fönstret på utsidan, medan kärnan och insidan håller i flera år till. Då kan det vara onödigt, svårt och till det även dyrt att byta ut ett fönster bara för den sakens skull.

Med en renovering av ytterbågarna blir kostnaden klart lägre än att byta hela fönstret. Det gäller även om vi tar uppvärmningen som en faktor. Men renoverade fönster som fått nya tätningslister blir förlusten av värme över tid mindre än vad det kostar att byta ut fönstren.

För fönster inklusive montering kostar stora pengar. Det är en viktig faktor för många husägare. Det kan också vara svårt att hitta jämförbara fönster som matchar huset både till storlek och utseende. Det är också viktigt.

Proportionerna i ett hus avgörs till stora delar av de fönster som finns, och en förändring av storleken kan ge oanade konsekvenser för hur huset uppfattas.

Renovering

När gamla träfönster behöver fräschas upp kan det vara lönt att betänka att arbetet ska hålla länge. Istället för att skrapa, kitta och allt annat som behöver göras för att få fönstret fint igen, och sedan behöva göra om allt bara några år senare, finns det möjligheter att beklä träfönstret med aluminiumprofiler. Det är ett hållbart alternativ, liksom ofta ett billigare alternativ till att byta ut hela fönster med karm och allt. Dessutom behåller huset sitt grundläggande utseende.

Träfönster med aluminiumbeklädnad – Så går det till

Att klä träfönster med aluminiumprofiler är inte så avancerat. De befintliga ytterbågarna av trä byts ut mot en aluminiumprofil. Sedan förses bågen ofta med ett energiglas för att bli mer energieffektiv. Det här sättet att fräscha upp ett fönster fungerar på de flesta fönstertyper.

Det går att få profilerna i en mängd olika färger. Sedan fungerar fönstret i princip som ett nyproducerat träfönster med aluminiumprofil. Yttersidan blir i princip underhållsfri, medan insidan behåller den genuina träkänslan.

Om insidan också är riktigt sliten, eller inte längre passar av någon anledning går det att byta ut även denna på samma sätt. Kärnan kommer fortfarande att bibehållas. För att installera profilerna rätt behövs en fackman som utför arbetet. Det är rotavdragsgillt, och behöver därmed inte bli någon extremt dyr kostnad.

Relaterade artiklar

Se alla fönsterartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se