Vackra innerdörrar ger härlig känsla i huset

Vackra innerdörrar

Den praktiska funktionen är ofta det främsta skälet till att ha innerdörrar. Det hindrar dem inte för att utgöra en stor del av helhetsintrycket i ett hus. Vackra innerdörrar är som smycken i sig och ger den extra lilla touchen till en heminredning.

Innerdörrar och material

Innerdörrar kan vara tillverkade av massiva trämaterial, eller vara formpressad MDF. En massiv trädörr kan vara snickrad i delar, vilket är det klassiska sättet att skapa en dörr på, eller vara formpressad. Vad gäller MDF-dörrar finns både fyllda formpressade dörrar och dörrar som faktiskt inte innehåller så mycket mer än ramen och ytan.

Dessa innerdörrar kan också vara tillverkade av plywood. De formpressade dörrarna har en fanéryta eller har ytbehandlats med en folie för en snygg finnish. Med fanér ges träkänsla, och med folie får dörren en helt klar och ren färg efter tycke och smak. Dörrar tillverkade med en massiv träkärna kallas också semimassiva dörrar.

Innerdörrar och olika material

Det är ett försök att få det bästa av de två olika dörrmaterialet. Alla dessa olika dörrtyper har olika egenskaper, men kan se förvillande lika ut i första anblicken. MDF-dörrar blir lätt kantstötta och fula, särskilt de av lägra kvalitet, medan en massiv dörr håller i åratal.

Dessa egenskaper ska ställas mot priset. Dörrar om är tillverkade av skivor i MDF eller plywood är ofta betydligt billigare än de massiva kusinerna.

För- och nackdelar med olika dörrmaterial

De massiva innerdörrarna ger en genuin känsla och tyngd i dörren som är svår att efterlikna. De har dessutom en starkt ljuddämpande effekt, vilket är mycket praktiskt, särskilt till sovrum och lekrum. Om det behövs, går det fint att slipa om en sådan innerdörr för att ge den en ny färg, till exempel. De är dessutom ofta klart bättre ur brandperspektiv.

Semimassiva innerdörrar ger nästan samma känsla i form av tyngden, men är ofta något billigare i inköp. De har också en tunnare ytbehandling som inte kan behandlas på samma sätt som massivt trä kan.

Nackdelen med massiva innerdörrar är nämligen framför allt priset. Då är formpressade innerdörrar generellt sett än billigare, även om det finns undantag. De går också att få i näst intill vilket utseende som helst och är ofta väl så funktionella. Däremot är det sällan de går att renovera snygga igen, i alla fall inte på egen hand.

Tyvärr är de heller sällan lika ljuddämpande som de mer massiva modellerna och har inte samma tyngd, vilket gör att de inte har samma känsla när de öppnas och stängs.

Innerdörrar av trä

Olika typer av innerdörrar

En helt vanlig innerdörr öppnas utåt eller inåt och består av ett dörrblad. De passar vid de flesta tillfällen, och så ser det vanligtvis ut i våra hem. Men det finns utrymmen där andra dörrar passar bra mycket bättre.

Ingången till ett vackert vardagsrum kan till exempel bli en helt annan upplevelse med en pardörr, kanske till och med i glas. I alla fall delar av den.

Den stora entrén liksom glaset ger rymd och släpper igenom mängder av ljus, samtidigt som det fortfarande går att skilja av rummen ordentligt. Där utrymmet är trångt kan det däremot vara klart bättre med en skjutdörr.

För att få till dessa alternativ, behövs dock mer ombyggnation av huset än om en enkeldörr monteras.

Mått på innerdörren

Innerdörrar tillverkas i regel enligt vissa standardmått. Nyare hus har ofta någon av dessa standardstorlekar, men i äldre hus gäller det att se upp vid ett byte. Som tur är finns det möjlighet att måttanpassa innerdörrarna efter det unika behovet. Det kan även göras med karmar.

Om mått ska tas på dörrar gäller det att hålla reda på karmyttermått och dörrbladsmått. Det är två olika saker, och en noggrann mätning är viktig för att dörren ska passa i karmen, alternativt karmen få plats i det gamla dörrhålet. Om en dörr byts ut helt och hållet kan storleken givetvis ändras efter behov och tycke.

Mönster

Klassiska dörrar för bruk inomhus kan vara helt släta, försedda med speglar eller ha någon annan form av struktur. Spegelmönstret är ett traditionellt mönster som är spårfräst och ger det ger en vacker struktur åt dörren.

Innerdörrar med spegelmönster var förr bestående av massivt trä i olika delar som fyller en ram och för att en sådan dörr ska vara hållbar krävs en god inpassning av de olika bitarna. Idag finns det dock formpressade alternativ med spegelmönster att välja på, som ger näst intill samma utseende men som inte har dessa skarvar.

Fördelen med formpressade spegeldörrar är att de inte spricker i skarvarna. Även fönsterspeglar och hela fönsterdörrar, rutor och ränder har blivit vanliga på innerdörrar, liksom spröjs och andra vackra detaljer. Färgerna varierar i det oändliga Det finns mycket att välja på och allt handlar om tycke och smak.

Tåliga dörrar

En innerdörr behöver normalt sett inte uppfylla några särskilda säkerhets- eller kvalitetskrav. Till vissa rum krävs dock att dörrarna är brandklassade. Det gäller framför allt dörrar som vetter mot garage och pannrum. Innerdörrar som vetter mot badrum blir mer hållbara om de tål väta.

Det är också norm vid nyrenovering och vid nybyggnationer. Här behövs också en ordentlig och tröskel för att hindra vatten att rinna ut från badrummet. Det finns också innerdörrar som är ljudklassade. Det betyder att de dämpar ljudet från andra intilliggande rum.

De kan vara särskilt lämpliga till sovrum, eller hobbyrum. Klassificeringen av innerdörrar går enligt EU-standard och en sådan dörr ska vara märkt.

Dörrkarm

Karmen utgör en del av helhetsintrycket. Dörrar säljs för sig, liksom karmar. Den som redan har en vacker karm kan enkelt byta ut dörren, bara måtten och infästningen är densamma. Många dörrar som är tillverkade efter 1972 är försedda med så kallade snap ingångjärn.

Dessa är enkla att hantera och håller dörren stadigt på plats. Med ett snap ingångsjärn går det enkelt att byta dörren. Det är det i och för sig också med vanliga gångjärn, så länge de håller samma mått.

Det går ofta att byta går en sådan dörr till vilken dörr som helst, även en sådan med snap ingångjärn med hjälp av ett mellangångjärn. Ett dörrbyte där den gamla karmen sitter kvar är ett ekonomiskt och trevligt alternativ för många.

Välja karm

Om däremot karmen också behöver bytas ut, eller att en ny dörr ska sättas in kan det vara enklast och snyggast att köpa den karm som erbjuds med själva dörren. Det är framför allt designen på fodringarna som skiljer sig åt.

Det är lätt att hitta en karm som passar en stil som interiören i huset går i linje med. Även tröskelns design varierar. Många väljer dock bort den helt numera, och låter golvet flöda mellan de olika rummen.

Det ger också bättre handikappanpassning i huset, men bara om dörren också lever upp till de breddkrav som finns vad gäller tillgänglighet.

Detaljer som gör det

Vid en beställning av en innerdörr finns mängder med detaljer att ta hänsyn till. En va de viktigare är hänsynen till ventilationsströmmarna i huset. Luftgenomströmningen i ett hus är viktig både för den som bor i det och för huset i sig. Det gäller särskilt överluften.

Därför är det numer vanligt med en luftspalt i dörren, men inte alltid. För att ventilationen ska fungera korrekt i ett hus utan luftspalter i dörrarna krävs det att dörrarna står öppna. Åt vilket håll ska dörren vara vänd och vilken infästning behövs för dörren.

Det finns flera olika varianter att välja mellan. Några kan köpas in som tillval. Många innerdörrar är vändbara, men faktiskt inte alla. Låskistor, och handtag är sällan inkluderade i ett dörrköp. De behöver köpas till separat.

Välja innerdörr

I den mångfald av alternativ som det finns att välja mellan kan det vara bra att ha prioriteringarna för dörrbruket klara för sig. Vad ska innerdörren användas till? Vilka praktiska behov behöver dörren uppfylla? Behövs både karm och dörr bytas ut, eller räcker det med själva dörrbladet?

I många fall kan det finnas praktiska skäl att välja en viss dörr, eller en viss dörrtyp. När det är klart, då är det dags att fundera på design och form. Och här finns det mycket att välja mellan. Flera firmor erbjuder sig att specialdesigna innerdörrarna efter kundens behov.

Det ger enorma möjligheter att få en innerdörr som verkligen passar, både i material, form och färg. Priset blir ofta en avgörande faktor, särskilt om det handlar om att flera innerdörrar ska bytas ut eller sättas in.

Det blir skillnad om det är en enda innerdörr som ska pryda en ingång till till exempel ett vardagsrum eller ett nyrenoverat badrum, eller om det är hela huset som behöver nya dörrar. Kanske kan det vara värt att spendera en extra slant på en viss innerdörr, och ha mer av standarddörrar till till exempel sovrum? Här är det upp till var och en att göra sin egen bedömning.

Relaterade artiklar

Se alla dörr & portartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se