Skjutdörrar ger flexibilitet

Skjutdörr som innerdörr

Skjutdörrar är både snygga och praktiska. De kommer i en mängd olika designer och tar extremt liten plats, oavsett om de är stängda eller öppna. De kan ersätta vanliga dörrar för att ge mer rymd i ett rum eller pryda garderobssystemen i hall eller sovrum.

De kan också ge flexibilitet i vardagen, då de kan användas för att stänga av utrymmen eller delar av rum av olika anledningar.

Skjutdörrar gör rummet rymligare

Skjutdörrar kan vara ett gott alternativ både för garderoberna och för att dela av rum. Där vanliga dörrar kan ta stor plats och slå i möbler, försvinner skjutdörren åt sidan.

Rummet blir rymligare utan dörrar i vägen, och möbleringen underlättas genom att ingen hänsyn behöver tas till svängrum mellan rum och delar av rum. Ytorna nyttjas maximalt, och inredningen blir luftig.

Som rumsdörr

Skjutdörren är ofta ett trevligt alternativ där vanliga dörrar ofta används. Där dörrarna ska vara lite bredare, och till exempel vara tillverkade av glas, passar en skjutdörr utmärkt. Men även vid vanliga dörrposter går det att nyttja utrymmet bättre med hjälp av en skjutdörr.

Många dörrtillverkare erbjuder skjutdörren som ett alternativ i flera av sina modeller. Det går därför lätt att hitta innerdörrar i form av skjutdörrar som verkligen passar i hemmet. Särskilt mycket dyrare än sedvanliga innerdörrar är det inte heller.

Infälld eller utanpåliggande skjutdörr

Det finns i huvudsak två stycken olika varianter av skjutdörrar för rum. Det ena alternativet är en infälld skjutdörr. Den försvinner in i väggen när dörren öppnas och är försedd med en så kallad pocketkarm.

Det andra alternativet är en utanpåliggande skjutdörr. Den är något enklare att installera då väggen bredvid dörren inte behöver anpassas för att rymma skjutdörren. Dörren löper då i en list i överkant, som fästs på väggen. Nackdelen med denna lösning är att väggen bredvid dörren behöver vara helt fri, för att dörren ska kunna öppnas.

Skjutdörr till garderoben

Förvaring är något som många har för lite av. Ett garderobssystem ger god hjälp på traven – och kan användas överallt där förvaring krävs. Det kan handla om klädförvaring i sovrum eller tvättstuga, i hallen eller i lekrummet, där barnens alla leksaker riskerar att ta överhanden.

Att välja skjutdörrar som ett alternativ till fronten för garderoberna är både smart och snyggt. Garderoben blir lätthanterlig, och tar inte mer plats än vad själva skåpet gör. Den som är händig kan också dela av ett helt rum med hjälp av skjutdörrar och skapa sig en drömgarderob på helt egen hand.

Skivor för att sätta som avdelare på sidorna finns i de flesta välsorterade skjutdörrtillverkares sortiment.

Även till annat

Skjutdörrar har ett stort användningsområde. De fungerar som rumsdelare i alla möjliga situationer. Exempel finns där tv-apparater, ljudsystem och mycket annat döljs bakom ett par snygga skjutdörrar.

Eller varför inte skapa två rum utav ett? Då kan kontoret få sin enskilda plats i det stora vardagsrummet och barnen få varsitt rum utan dyra ombyggnationer.

Skjutdörrar ger flexibilitet och valmöjligheter. Vad som än ska skyddas och eller döljas kan gömmas bakom ett par designade skjutdörrar.

Måttanpassade skjutdörrar

Skjutdörrar i alla dess former går att beställa enligt önskvärda mått. Det gör det extra enkelt att skapa de miljöer som verkligen önskas i hemmet, även om innertaket lutar och utrymmena inte håller standardmått i något avseende.

I många fall går det att använda sig av ritprogram där du själv kan rita in dina önskemål, och se hur slutresultatet kommer att bli. Det är en god hjälp i planeringen av det praktiska, och samtidigt vackra, hemmet.

Det är värt att tänka på att monteringen av skjutdörrar är extremt viktig. Om de sitter snett fastnar och hakar de sig gärna, vilket kan ställa till med problem. Ibland kan det vara värt att ta in en professionell montör för uppgiften. Det är ett arbete som är rot-avdragsgillt.

Relaterade artiklar

Se alla dörr & portartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se