You dont have javascript enabled! Please enable it! Bygga carport? Bra tips när du ska bygga och välja | dinbyggare.se

Carport – Tips när du ska bygga

Ett hett alternativ till det klassiska garaget är den funktionella carporten. Carporten ger ett bra skydd för bilen från fukt och väta, samtidigt som bilen står väl ventilerat och luftigt. Byggnaden är också enkel och billigt att bygga jämfört med ett garage. Det är dessutom smidigt att bruka en carport dagligen.

En carport är som ett enklare garage. Det är en konstruktion som framför allt ger tak över toppen på bilen. Där garaget ofta blir en samlingsplats för allsköns bråte, är carporten något som används enkom för bilar. Det är dessutom lätt att köra ut och in i en carport. Det är inte svårare än att parkera bilen på uppfarten.

Konstruktion

En carport är en enkel byggnad tillverkad i trä utan egentliga sidor. Poängen med en carport är dess tak, som skyddar bilen mot nederbörd. Golvet i en carport kan vara en gjuten platta, men det går också bra med en fast grusad plan.

Det finns mängder med varianter på carports. Ibland finns en eller flera sidor på carporten, och det finns modeller som kommer med vidhäftat förråd.

Enkel och smidig carport

Då byggnaden är tämligen enkel, är den också billig att uppföra. Inga avancerade portar eller dörrar ska installeras. Det gör carporten till ett behagligt alternativ, oavsett om det är den enda parkeringsplatsen, eller för att utöka de skyddade parkeringsplatserna bredvid ett befintligt garage.

En carport kräver inte heller särskilt mycket i underhåll, vilket sparar pengar även på sikt. Till det kommer det faktum att carporten går snabbt och smidigt att köra in och ut ur. Det gör det bekvämt att använda bilen dagligen.

Användning

En carport har en stor fördel – då byggnaden inte är ett hus i egentlig mening, är risken klart mindre att allt annat hamnar i carporten än just bilen. Det är därför inte helt ovanligt att se att en carport ställs invid ett garage, ett garage som blivit ett förråd.

Den som vill ha ett förråd kan också välja att bygga en carport med vidhäftat förråd, för att förvara hjul och tillbehör till bilen.

Carport – Bra för bilen

Bilen mår bra i en carport. Då en carport har mer än en väl tilltagen ventilation och är sval, är risken minimal för att bilen rostar. Däremot är bilen kall även under vintertid. Det gör att det behövs någon form av uppvärmning för bilmotor och eventuell kupé.

Det är också en konstruktion som är bra för människan. Här samlas inga avgaser och ingen fukt.

Att tänka på

Även om carporten kan kännas som en enkel byggnad, är det dock en byggnad. Det betyder att det i allmänhet krävs ett bygglov för en carport. En carport som går i samma stil som huset och som har samma eller matchande färg smälter bra in i miljön. Det gäller allt från arkitektur, färg och takbeklädnad.

Säkerheten i en carport blir aldrig riktigt lika hög som i ett garage, där det går att låsa in bilen.

Relaterade artiklar

Se alla dörr & portartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se