Slagport – Tips om slagportar

Garage med slagportar

En slagport är den garagedörr som kommer närmast det utseende en vanlig ytterdörr har. Det är också den som är den traditionella varianten. I ett gammalt garage är risken stor att dörren är en slagport. Men slagporten säljs också fortfarande allra mest än idag.

Lätt att öppna en slagport

En slagport består av två stycken porthalvor som är sidohängda. Dessa delar öppnas i princip som en pardörr. Handtaget är som en normal ytterdörrs handtag. Det är också låset. En stor fördel med slagporten är att den är lätt att öppna för en person som vill gå ut och in i garaget.

Eftersom den fungerar som en dörr, blir öppningen även i början fullhöjd. Det gör slagporten utmärkt framför allt i garage som också används som förråd, hobbyrum eller för att förvara trädgårdsredskap i.

Även hushåll där barn far runt och kanske vill ha sin trehjuling i garaget är slagporten ett ypperligt alternativ.

Estetik

Slagporten är också för många den helt klart vackraste garageporten. Det gör att den alltid verkar vara på modet. En slagport kan enkelt matchas till husets exteriör, och ytterdörren till själva huset.

Det finns alla möjliga färger och designer med eller utan fönster att välja mellan. Det är också en stor anledning till dess popularitet. För att dörrarna ska hålla sig snygga krävs ett kontinuerligt underhåll, eftersom de blir oftast är tillverkade av trä.

Tyngden och att de är sidohängda gör också att de kan bli skeva med tiden. Det går att rätta till, men kräver lite pyssel.

Tar plats men är billig

Den stora nackdelen däremot är det stora fria utrymme som krävs när slagporten öppnas. Det måste vara fritt framför garaget, vilket även gäller snömassor. Däremot tar den ingen plats inne i själva garaget, vilket talar för slagportens fördel.

Det gör också priset. En slagport är ofta ett billigt alternativ, även om det finns undantag. Det går till och med att montera slagporten på egen hand.

Att tänka på om slagportar

En slagports dörrblad kan åstadkomma skador på bilar om dörrarna slår igen. Dörrarna fångar upp stora mängder vind och de kan slå igen med stor kraft. Dörrstopp ska alltid användas, för att säkra dörrarnas läge.

Det går att montera automatiska dörröppnare även till slagportar. Då krävs att en särskild konstruktion sätts på dörren. Det krävs också en hel del snöröjning utanför portarna vintertid så att dörrarna kan skjutas upp på vid gavel.

Slagporten är den enda garagedörr som inte är formad för att bli automatiserad. Det går att göra i vissa fall, men många lösningar är inte helt lagliga och kan därför inte rekommenderas.

Tänk på säkerheten i första hand och ta alltid en professionell fackman till hjälp om dörren ska blir motordriven.

Relaterade artiklar

Se alla dörr & portartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se