Välja garageport? Lär dig mer om olika garageportar

Garageport i modernt vitt hus

I den här artikeln får du värdefulla tips om garageportar och om olika typer av garageportar. Du hittar information om garageportsöppnare och vad du ska tänka på när du ska köpa och välja en ny garageport till ditt garage.

Garageporten är en stor del av det som syns utåt på ett garage eller husbyggnad. Det kan då vara bra att veta vad man behöver för att en garageport ska vara så snygg som möjligt och ha optimal funktion för användaren. Vilken typ av garageport man ska välja och hur den ska se ut är individuellt och beror på vilken stil man föredrar och vilket material som är mest praktiskt för garageporten.

Användningen och behovet är centralt när man ska välja garageport. Avgörande är också hur mycket plats som finns i anslutning till och i garaget. Går det att öppna garageportarna utåt? Är det bättre att utnyttja det utrymme som finns i garagets tak? Välj noga på vad som passar just ditt garage.

Även om det är bekvämt att få sin garageport monterad av en entreprenör så går det oftast bra att montera garageporten själv, även om vissa modeller av garageportar kräver mer jobb än andra.

Garageportar av modellen vipport eller skjutport består ofta av flera delar att montera ihop innan man sätter upp den. Detta medför extra arbete som kan ta tid. En slagport med dubbeldörr är också möjlig att sätta upp själv och den kräver mindre montering före uppsättning.

Många garageportar tillverkas i de vanliga standardmåtten men det går även att hitta speciella storlekar hos de större företagen. Är man ute efter en garageport som inte finns bland de vanliga modellerna får man räkna med längre leveranstider.

Takskjutsport som val till garage

Vanligaste typen av garageportar

De vanligaste typerna av garageportar är vipportar, vikportar, skjutportar och slagport. Vilken garageport du vill ha beror framförallt på användningsområde och hur du vill använda utrymmet i garaget. Slagporten tar ingen plats när den är stängd, men när dubbeldörren öppnas så måste det finnas fritt utrymme utåt. Detta är speciellt viktigt under vintern, då du måste skotta noga där dörrarna öppnas.

Takskjutport är en praktisk garageport om man har högt i tak och behöver plats framför garageporten. Den fälls enkelt ner genom ett handtag. Det som tar plats är anordningen i garagets tak, med bl.a. skenor som håller garageporten uppe.

En vikport liknar en skjutport på så vis att den inte direkt tar någon plats. Den är upphängd på starka fjädrar och öppnas med ett handtag som finns mitt på garageporten. Garageporten viks inåt och är enkel att dra upp. Detta är också en mycket lätt garageport, vilket underlättar vid hantering och användning.

En vipport kräver en del utrymme ovanför garageporten vid montering. Den lyfts upp i sin hela längd och skjuts sedan in under taken. Förvaringsutrymmet i taket försvinner p.g.a. garageportens upphängning. Vipportar har fördelen att den är lätt att använda vilket kan passa alla personer i hushållet. Vissa av dessa portar har också en inbyggd förrådsmodell.

Öppna din garageport med garageportsöppnare

Det går att utrusta sin garageport med en automatisk garageportsöppnare. Funktionen är tillgänglig för alla typer av garageportar även om det kan se olika ut. Det går också bra att själv montera det på befintliga äldre garageportar. För slagportar måste t.ex. en s.k. saxarm monteras för att automatiken ska kunna fungera.

Garageportar med automatisk dörröppnare kan öppnas när man sitter inne i bilen genom en fjärrkontroll. Det går även att öppna garaget när man befinner sig i huset, men då behövs en nyckelströmbrytare till garageporten.

Något som finns på alla garageportar med automatisk dörröppnare är en säkerhetsspärr. Denna gör att garageporten inte klämmer saker eller personer som kommer i vägen. Skulle något fastna i garageporten medan den stängs så avbryts stängningen direkt och garageporten går tillbaka till öppet läge.

Även om man har en installerad garageportsöppnare så ska denna kunna kopplas ur. På garageportsöppnaren ska det då finnas ett frikopplingslås som man slår ifrån. Detta gör att du vid tekniska problem ska kunna ta dig in och ut ur garaget manuellt.

Garageport vald med design

Garageport designad för att passa in i husets stil.

Stabila och säkra garageportar

Ett helt portblad i trä, som t.ex. vipportar erbjuder, bör ha en stabil konstruktion som inte slår sig när den utsätts för väderpåfrestningar. Vikportar och skjutportar är ofta tillverkade i brännlackerad aluminium. De finns i flera färger men beställer du den enbart grundbehandlad kan du själv måla den i önskad färg. Kommer porten dessutom att utsättas för hårt slitage bör du också välja en port med stålram.

Tätningen mellan sektionerna i dörrar med delat portblad är som regel mycket effektiv. Man använder gummilister i speciella konstruktioner vilket betyder att värmeförluster och drag är sällsynt.

Vikportar och vipportar är monterade med kraftiga fjädrar som håller portbladet i öppet eller stängt läge. Dessa kan antingen vara dragfjädrar eller tryckfjädrar. Dragfjädrar har länge varit den vanligaste typen, men t.ex. vippmodellen erbjuds numera med inkapslade tryckfjädrar.

Skillnaden mellan en tryck- och en dragfjäder är att dragfjädern belastas när porten är stängd. Förhållandet är omvänt när garageporten är utrustad med tryckfjäder. Vikportar har långa men inte så kraftiga dragfjädrar medan dragfjädrar till den betydligt tyngre vipporten är mycket kraftiga.

Det är bra att efter flera års användning av en garageport undersöka dörrmekaniken för slitage och bl.a. spänna fjädern. Tryckfjädern ligger numera inne i ett rör och en kapsel och därmed är konstruktionen på dagens garageportar mer eller mindre säkrad mot olyckor.

Relaterade artiklar

Se alla dörr & portartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se