Stiligt och säkert med skjutgrindar

Skjutgrindar till uppfarter är såväl vackra som funktionella. De hindrar till att börja med obehöriga från att rulla upp och ned från uppfarten. Samtidigt är de, om dess stil matchar hus och trädgård också snygga och pryder väl sin plats framför uppfarten.

Med en skjutgrind behövs inte heller något svängrum för grindarna. De glider lätt undan åt sidan, när de ska öppnas.

Skjutgrindar tar liten plats

Grindar till uppfarten blir alltmer populära. Grindarna hindrar obehöriga från att ta sig in och ut ur fastigheten, samtidigt som de säkrar att barn och djur håller sig inom tomtområdet.

Det finns en mängd olika grindar att välja på. De allra flesta öppnas som portar, men skjutgrindarnas popularitet ökar stadigt. Skjutgrinden är mycket praktisk till sin funktion. De kräver inget säkerhetsavstånd, utan bilar kan stå nära grinden när den öppnas. Det är inte möjligt vid en slaggrind.

Skjutgrindarna kan vara enkelflygliga eller dubbelflyglig. En enkelflyglig skjutgrind är en enda enhet som går åt ett enda håll vid öppnande. Den dubbelflygliga går är delat, där var del går åt sidan åt respektive håll vid öppnandet.

Utseende på en skjutgrind

Skjutgrindar kan vara höga eller låga, allt efter behag. För det mindre säkerhetsbehovet behöver inte grinden vara manshög. Det räcker med att den är dryga metern. Även en låg grind hindrar effektivt obehöriga från in- och utpassering och håller effektivt barn och djur på insidan av trädgården.

Grindarna kan också vara byggda efter en mängd olika designer. För den moderna villan finns skjutgrindar med rena linjer, och för den äldre villan kan en mer utsmyckad och kanske sirlig variant vara passande.

Fribärande och motorbärande

Moderna skjutgrindar kommer i många olika modeller. En del har stöd i form av hjul och löper på en räls, men många modeller är helt fribärande.

Anledningen till att de fribärande är så populära är att rälsarna är svåra att hålla rena från is och snö vintertid. Då krävs markvärme eller idogt bearbetande av marken vid grindarna för att systemet ska fungera.

Det går också att välja motorbärande grindar, som styrs med fjärrkontroll eller helt per automatik. Tekniken kostar, men är väl så behändig när det snöar eller regnar ute. Då behöver ingen kliva ur bilen för att öppna upp grindarna. De är oftast tillverkade av aluminium eller stål.

Montering av en skjutgrind

Monteringen av skjutgrindar kräver noggrannhet. Sneda grindar har en tendens att haka upp sig och håller kortare tid. De behöver löpa fritt hela vägen åt sidan, och stolpar och andra anordningar behöver vara säkert förankrade.

Säkerheten vad gäller grindar kan inte vara hög nog, ej heller vad gäller konstruktionen. Det kan löna sig att anlita en fackman för arbetet.

Relaterade artiklar

Se alla dörr & portartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se