You dont have javascript enabled! Please enable it! Vipportar - Bra tips inför valet av vipport till garaget | dinbyggare.se

Vipportar – Tips inför valet av vipport

Garage med vipport

Äldre modell av vipport med liggande träpanel.

En vipport är en form av garageport som passar till de flesta garage. Konstruktionen är enkel och har funnits länge på marknaden. Det är också den allra vanligaste formen av garageport på äldre hus.

De gamla vipportarna kan vara en idé att byta ut av säkerhetsskäl, kanske till en modern vipport.

Vipportens uppbyggnad

Vipporten är en stabil konstruktion som så att säga lyfts upp när den öppnas. Många vipportar har en stomme av aluminiumplåt och är sedan klädda med plåt alternativt trä.

Paneler på längden eller tvären ger porten struktur. Karmen är nästan alltid trä vid portar för enskilda bilgarage. En vipport har kraftiga fjädrar som ser till att bladet är i rätt läge.

Den vanligaste modellen är inkapslade tryckfjädrar men det finns andra typer av fjädrar till portarna också, även dragfjädrar.

Moderna tryckfjädrar är ofta mycket säkra, men för att vara på den säkra sidan är det alltid bra att välja en dörr av hög kvalitet.

En vipport tar liten plats

När en vipport öppnas behövs en liten del av garageporten gå utåt och en liten del av porten gå inåt. Men den del som går inåt faller inåt såpass högt att vanliga bilar inte utgör ett utrymmesproblem. Däremot kan större jeepar etc. göra det om garaget är för kort.

Garageporten “försvinner” sedan upp mot taket i öppet läge. Det enda som krävs är en korrekt takhöjd, så att porten verkligen får plats med bilen i garaget. I och med att den lägre delen går utåt, behövs snön röjas bort inför öppningen. Det gör det lite besvärligt när vintern slår till.

Säkerhet på en vipport

Om ett hus har en äldre vipport gäller det att se upp. Den här typen av garageport är den som orsakat flest olyckor på marknaden. Se också upp när den ska bytas. Då kan saker och ting brista, och porten är ofta mycket tung. Låt gärna en montör göra arbetet.

Idag är säkerheten bra mycket högre på en vipport. Den svaga länken har varit fjädringen. De kan bestå av tryckfjädrar eller dragfjädrar. Idag är tryckfjädrar det vanligaste alternativet och fjädrarna är gömda genom en inkapsling. På så sätt kan det inte ge klämskador på personer eller göra att något fastnar i dem.

Kvaliteten är också mycket högre, vilket gör att de står emot mer slitage än vad tidigare generationers fjädring gör. Den som vill ha en automatiserad vipport kan enkelt montera en garageportsöppnare till porten.

Det gäller dock enbart nyare modeller. Gamla modeller är inte alls anpassade till att drivas med en motor och kan då gå sönder.

Relaterade artiklar

Se alla dörr & portartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se