Montera ny innerdörr i gammal karm

ny-innerdorr-gammal-karm.jpg

Många ägare till småhus och bostadsrätter vill byta ut sina så kallade släta innerdörrar. Länge stod dock praktiska hinder i vägen. Bland annat gjorde en ändrad dörrstandard att bytet även förde med sig kostsamma skiften till nya karmar.

I dag är största hindret priset för vackra och formstabila innerdörrar. Jobbet klarar man lätt på egen hand och för det mesta behövs inget annat verktyg än en skruvmejsel. Varje tid präglas av sitt mode. Detta gäller inte bara frisyrer, kjol-längder, slipstyper, modefärger och bilmodeller.

Hus och lägenheter, dess fönster, dörrar och färgsättningar påverkas också av modet. Vissa modeströmningar är flyktiga och försvinner efter kort tid. Andra däremot har en sådan styrka att de hänger med under långa perioder.

Vårt ofta starka behov av förnyelse resulterar då i att vi blir utleda på sådant som vi kanske tidigare har uppfattat som fräscht och fantasifullt.

Släta innerdörrar

Det senare gäller i hög grad de så kallade släta dörrar som vi har dragits med ända sedan 1930-talet. I Sverige såg vi dessa dörrar för första gången just 1930. Det var på Stockholms-utställningen, som också kallades för ”Funkisutställningen”.

Där slog den franske arkitekten Le Corbusiers idéer om hus med plana fasader, platta tak och släta, lättstädade dörrar igenom. En utställningsbesökare fascinerades kanske mer än de flesta andra. Det var en skånsk dörrfabrikant som såg hur dörrtypens hårda begränsningar skulle tygla arkitekternas fantasi och tvinga fram en tillverkningsmässigt lönsam standardisering.

Endast ett par år senare fanns ett svenskt patent på en dörr som inte var något annat än en smal träram, klädd på båda sidor med plywood i furu eller träfiberskivor.

Snap In gångjärn på dörr

Snap In gångjärn för innerdörrar är vändbara och passar för både vänster- och högerhängda dörrar.

Innerdörrar med tidlös design

Den skånska dörren blev omåttligt populär och efter en detaljerad vidareutveckling spreds den efter andra världskriget ut i världen. Enbart i Sverige har den släta dörren, mest känd för det ytfanér som kom att kallas för gabonmahogny, tillverkats i många miljoner exemplar.

Men modet växlar och i dag vill allt fler ha tillbaka innerdörrarna av mer tidlös design, men ändå kunna utnyttja alla de praktiska fördelar som hör ihop med innerdörrar ur ett rikt standardsortiment.

Man vill med andra ord ha tillbaka skuggeffekterna från traditionella dörrspeglar. Det är en detalj som kan ge även en i övrigt modern inredning varm och personlig hem atmosfär. Man kan också lätta på instängdheten och släppa in nytt ljus med hjälp av dörrar försedda med glaskassetter.

Även om dina gamla innerdörr tillhör en ”historisk standard” är det sällan eller aldrig tal om ingrepp i den befintliga dörrkarmen.

Ny innerdörr: Förarbete i tre steg

Ny innerdörr i gammal karm: Dörrbyte i tre steg

Värt att veta om innerdörrar

Med hjälp av en speciell linjal, som du för det mesta kan låna i byggvaruhandeln, kan du enkelt kontrollera om du kan behålla den gamla karmen när du byter till ny innerdörr. Ta reda på om du kan köpa nya innerdörrar i ”paket” och på så sätt få dem till bättre pris.

Det beslag som krävs för det enkla dörrbytet får du – monterat eller omonterat – gratis med den nya dörren. Tjockleken på samtliga innerdörrar är 40 mm och dörrbladshöjden är genomgående 2 040 mm, men höjderna 1 940, 2 015 och 1 915 mm finns också i standardsortimentet.

Relaterade artiklar

Se alla dörr & portartiklar »

scroll to top