Vikdörrar – Klassisk vikdörr släpper in ljuset

Vikdörr till altan

En klassisk variant till den numera så populära skjutdörren till altanen är en så kallad vikdörr. Den kan nästan vara hur bred som helst och med hjälp av vikdörren kan trädgårdens alla färger och dofter traska rakt i i huset. Med vikdörrar kan hur mycket, eller hur lite av denna värld träda in i rummet, när du helst behagar det.

Vikdörrens konstruktion

En vikdörr är en dörr uppdelad i flera delar, ofta mellan tre till fem. Det går att öppna upp en eller flera delar, allt efter önskemål. Dörrarna viks så att säga på mitten och sidorna trycks mot varandra, och ska kunna spärras där så att inte dörren står och slår, eller tar något utrymme.

Den här formen av dörr passar för den som vill få in mer ljus i rummet och minska skillnaden mellan ute och inne, oavsett om dörren är öppen eller stängd. I många fall finns också en vädringsfunktion på dörren, vilket gör att den kan stå på glänt med hjälp av en spärr.

Material

Vikdörrar kommer framför allt i tre olika material: PVC, aluminium, trä och glas. Ibland kombineras två eller till och med tre av dessa material i dörren. PVC är ett beständigt material, om än inte så levande kanske som trä. Aluminium är formbeständigt, men om hela dörren är av aluminium kan intrycket bli kallt.

Trä påverkas av väder och vind och kan, om det sväller eller krymper, orsaka svårigheter att stänga och öppna dörrarna. Glas i sin tur har den nackdelen att dörrens isoleringsförmåga försämras något. Men det är det förstås många som har överseende med, med tanke på de estetiska fördelar glaset ger.

Tätningen

En svag länk hos många vikdörrar är tätningen. Det påverkar det faktiska u-värdet. De blir ganska lätt lite skeva, och en dåligt inpassad montering gör att det i värsta fall finns glipor som blir större med åren.

Passformen och kvaliteten på vikdörrarna är därför mycket viktiga, liksom det u-värde konstruktionen har. Ofta finns ett värde för själva dörren, och ett värde för dörr plus karm. Helst ska värdet på vikdörrar vara runt 1 eller lägre om möjligt, och konstruktionen får gärna ha 1,2 eller lägre.

Välja vikdörr

En vikdörr är ett gott alternativ till skjutdörrar, och valet handlar mest om tycke och smak. Liksom vid köp av skjutdörrar är det alltid lönt att leta efter högkvalitativa dörrar. De har bättre passform, lägre u-värde och inte minst en stabilare konstruktion som gör att de håller i längden.

Installationen av en vikdörr är mycket viktig för slutresultatet. Vid minsta osäkerhet är det lämpligt att anlita en professionell installatör som kan göra jobbet. Det är ett arbetet som ger rätt till rot-avdraget.

Relaterade artiklar

Se alla dörr & portartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se