8 sätt att förändra ditt vardagsrum med små medel

Förnyat vardagsrum

Med rätt så enkla medel kan du göra om ditt vardagsrum så att det känns nyare och fräschare än någonsin. Och det utan att behöva betala en halv förmögenhet för jobbet.

Ibland krävs mer fantasi än pengar, och ofta kan även de små tingen göra stor skillnad. Varför inte pröva dessa alternativ, innan du börjar köra på med storsläggan?

1. Möblera om.

Otroligt mycket kan förändras genom att tänka om vad gäller själva upplägget på rummet. Kanske soffan som står tryckt mot väggen kan komma ut en bit så att hela rummet utnyttjas?

TV:n kanske inte heller ska trona i mitten, utan få sin egen plats lite mer i skymundan. Lyft fram det vackra i rummet istället för dumburken.

2. Dela upp rummet i flera delar.

Allt kanske inte behöver höra samman. Om du delar upp rummet i flera delar får kanske mer plats och rummet får en starkare karaktär? Prova att ge vardagsrummet en egen läs- och jobbhörna, en myshörna och en social del.

Kanske behövs ett bord eller några stolar läggas till möblemanget, kanske ska något tas bort? Hyllor, soffor, mattor, vikskärmar, höjdskillnader i golvet och mönster i golvet kan alla användas för att markera de olika delarna i rummet.

3. Rensa bland dina prylar.

Ibland blir ett rum bara totalt överbelamrat av prylar. De ställs där för att far och mor gett dem, för att vi inte ids plocka bort dem, eller för att de kanske minner om bättre tider. Men saker gör ingen lycklig och minnena finns där ändå.

Plocka bort och sållra bort allt som du inte verkligen vill ha kvar. Rummet blir luftigare och vackrare på kuppen.

Ny soffa i vardagsrum

4. Byt soffgrupp.

Det enskilt effektivaste du kan göra för att förändra vardagsrummet är att byta soffa. Det både syns och märks direkt. Matcha i färg och stil med det du redan har, men byt till annan storlek eller form.

5. Måla om väggarna.

Det är både effektfullt och billigt att måla om ett rum. Skapa en fondvägg eller gör schabloner alternativt sätt upp bårder om du inte orkar måla om hela rummet.

6. Ändra belysningen.

Belysningen gör mer än vi tror för intrycket av rummet. Köp golvlampor som ger indirekt ljus upp mot taket, sätt fast ljuslister eller investera i ett par riktigt snygga bordslampor att ha på sideboards.

Bytta textilier i vardagsrum

7. Byt textilierna.

Filtar, kuddar, mattor och gardiner kan enkelt bytas ut mot mer moderna alternativ. Välj en fräck färg som livar upp i höstmörkret, och byt sedan åter till sommaren. Vardagsrummet ser då alltid nytt och fräscht ut.

8. Göm TV:n.

TV-apparaten som är gömd men kommer fram vid behov är den snyggaste TV:n av alla. Köp en TV som kan hissas upp i taket eller sänkas i en byrå. Om du sedan inser att du behöver en mer rejäl renovering av rummet trots dina ansträngningar att piffa till det du redan har, är det läge att göra upp en plan på hur drömvardagsrummet kan se ut. Här hos DinByggare hittar du såväl stilen och detaljerna som kan göra den sann.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se