Borra och fäst i betong

borrar-i-betong.jpg

Ska du borra i betong? Den här artikeln ger dig steg för steg instruktioner och förklarande fotografier när du vill borra i betongväggar.

Borra och fästa i betongväggar var inte så vanligt förr i världen. På den gamla goda tiden hade man inga större problem att få upp sina hyllor, tavlor, väggklockor etcetera på väggen. Om man inte kunde spika i en stadig träpanel kunde man i varje fall hitta en underliggande regel i en dimension som bar.

Annat är det i dag när väggen ofta är i betong. Då kommer man inte långt med hammare och stift. I sådana betongväggar måste man borra, plugga och sedan skruva eller spika. Men då får man också ett fäste som sitter som berget.

Det är inte ovanligt att en vägghylla, en tung spegel eller ett väggur faller i golvet för att kroken eller skruvarna i betongväggen lossnar. Vill det sig riktigt illa kan både föremål och människor skadas. Gammalt fint arvegods eller andra värdefulla klenoder kan gå förlorade. Folk och husdjur kan få blessyrer som både gör ont och kanske måste behandlas.

Orsaken till sådana ras är nästan alltid dålig infästning. Den behöver inte vara slarvigt gjord utan kan lika väl ha uppstått på grund av missförstånd angående fästanordningen. Numera finns det så många säkra fästanordningar att du alltid kan finna en som passar just dina förhållanden. Träpluggar och pluggmassor duger gott, om de fyller borrhålen väl och kombineras med spikar och skruvar i rätt dimensioner.

Följ alltid grundregeln: Ju tätare betongvägg desto större belastningsförmåga och ju större belastningsförmåga desto mindre plugg. Den starkaste och bästa infästningen i betong är pinnskruvexpander, typ Torgrip – en svensk uppfinning.

Borra i betong eller spika

Bultpistolen är ett rationellt verktyg för infästningar i hårda material men eftersom den skjuter in beslagen är den mycket farlig i ovana händer. Risk för kringflygande hårda flisor är betydligt större än om du borrar i betongen. Använd alltid skyddsglasögon oavsett om du använder spikpistol eller borrar i betongen med slagborrmaskin.

Värt att veta

Inomhus i torr miljö är blankförzinkade infästningar bäst. Utomhus och i fuktig miljö gäller varmförzinkade infästningar. Undvik plast där infästningen kan utsättas för värme, Plasten kan torka och då släpper pluggen. Lättbetong är åtskilligt porösare än betong och kräver annan infästningsteknik.

Det här behöver du när du ska borra i betong:

Verktyg:
Borrmaskin med slagborrfunktion (1) Spiralborr, flera dimensioner (2) Körnare (3) Borrstoppare (4)
Slagankare (5) Flacktång (6) Skyddsglasögon (7) Slägga (8)

Material:
Expanderplugg ev. pluggmassa Spikar, skruvar, krokar.

Relaterade artiklar

Se alla byggartiklar »

scroll to top
Top