Borra och fäst i betong

Borrar i betongvägg

Ska du borra i betong? Den här artikeln ger dig steg för steg instruktioner och förklarande fotografier när du vill borra i betongväggar.

Borra och fästa i betongväggar var inte så vanligt förekommande förr i världen. På den gamla goda tiden hade man inga större problem att få upp sina hyllor, tavlor, väggklockor etcetera på väggen. Om man inte kunde spika i en stadig träpanel kunde man i varje fall hitta en underliggande regel i en dimension som bar.

Annat är det i dag när väggen ofta är i betong. Då kommer man inte långt med hammare och stift. I sådana betongväggar måste man borra, plugga och sedan skruva eller spika. Men då får man också ett fäste som sitter som berget.

Det är inte ovanligt att en vägghylla, en tung spegel eller ett väggur faller i golvet för att kroken eller skruvarna i betongväggen lossnar. Vill det sig riktigt illa kan både föremål och människor skadas. Gammalt fint arvegods eller andra värdefulla klenoder kan gå förlorade. Folk och husdjur kan få blessyrer som både gör ont och kanske måste behandlas.

Orsaken till sådana ras är nästan alltid dålig infästning. Den behöver inte vara slarvigt gjord utan kan lika väl ha uppstått på grund av missförstånd angående fästanordningen. Numera finns det så många säkra fästanordningar att du alltid kan finna en som passar just dina förhållanden. Träpluggar och pluggmassor duger gott, om de fyller borrhålen väl och kombineras med spikar och skruvar i rätt dimensioner.

Följ alltid grundregeln: Ju tätare betongvägg desto större belastningsförmåga och ju större belastningsförmåga desto mindre plugg. Den starkaste och bästa infästningen i betong är pinnskruvexpander, typ Torgrip – en svensk uppfinning.

Borra i betong eller spika?

Bultpistolen är ett rationellt verktyg för infästningar i hårda material, men eftersom den skjuter in beslagen i betongen är den mycket farlig i ovana händer. Risk för kringflygande hårda flisor är betydligt större än om du borrar i betongen. Använd alltid skyddsglasögon oavsett om du använder spikpistol eller borrar i betong med slagborrmaskin.

Värt att veta

Inomhus i torr miljö är blankförzinkade infästningar bäst. Utomhus och i fuktig miljö gäller varmförzinkade infästningar. Undvik plast där infästningen kan utsättas för värme. Plasten kan torka och då släpper pluggen. Lättbetong är åtskilligt porösare än betong och kräver en annan typ av infästningsteknik.

Se upp för kablar och ledningar

Innan du börjar borra ska alltid kontrollera så att det inte går några el-ledningar, vattenledningar mm på stället där du ska borra. Med en multidetektor lokaliserar du enkelt rör, metall och el-ledningar. Multidetektor hittar du i bygghandeln.

Det här behöver du när du ska borra i betong:

Verktyg:
1. Borrmaskin med slagborrfunktion 2. Spiralborr, flera dimensioner 3. Körnare 4. Borrstoppare 5. Slagankare 6. Flacktång 7. Skyddsglasögon 8. Slägga. 9. Multidetektor.

Material:
Expanderplugg, ev. pluggmassa, spikar, skruvar, krokar.

Borrar i betong med slagborrmaskin

1. Vid maskinborrning i betong måste skären vara av hårdmetall. Dra regelbundet tillbaka borren för att undvika överhettning.

Slår fördjupning i betong med körnare

2. I hårt material kan det vara svart att få borren att börja skära. Slå därför en fördjupning med en körnare.

Borrar i betong med borrstoppare

3. Borrhålet måste vara lika djupt som pluggens och skruvens längd. En borrstoppare fastskruvad på borrspiralen garanterar det.

Plugg och skruv för betong

4. Borrstål och plugg måste ha samma dimension vilket innebär att skruven alltid ska vara något tunnare.

Förborrar med mindre borr i betong

5. Större hål förborras med en mindre borrdiameter. Förborrningen gör det lättare att hålla “rätt kurs” med det grövre borret.

Slagankare i betong för tung belastning

6. Slagankare kan användas i hårda material för medelstora och stora laster. Här krävs ingen skruvning för att pluggen ska expandera, pluggen expanderar när man slår på slagstiftet.


Andra har också läst

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se