Trappräcke ger stöd och skydd

Trappräcke på inomhustrappa

Ett trappräcke är till för att ge stöd och skydd för den som går i en inomhustrappa. Det är en viktig säkerhetsdetalj som ska pryda alla trappor i våra hem. Då trappräcket av naturliga skäl får en framträdande plats på trappan, har den en avgörande del i hur trappan kommer att se ut.

Trappräcke och säkerhet

Ett trappräcke är i första hand till för att ge stöd åt den som kliver upp och ner på trappan. Det är också en säkerhet från att halka eller trilla ner från trappan. För att garantera säkerheten behöver räcket vara stabilt och utformat så att inte heller små barn kan nästla sig igenom räcket och trilla ner. Det gäller alla trappor och avsatser som är över en halvmeter höga.

En trappa som byggs helt fritt från väggar behöver ha ledstänger på båda sidor om trappen. En rekommendation från Boverket är att den del av trappräcket som når upp till 80 cm inte ska gå att klättra på. Räcket bör vara på 90 cm höjd eller högre. Eventuella vertikala öppningar, till exempel avstånd mellan spjälor, ska vara maximalt 10 centimeter.

Horisontella öppningar på nederkanten, såsom mellan trappräckets underkant och trappstegen till exempel bör inte överstiga 5 centimeter. Andra öppningar som löper horisontellt ska inte vara mellan 11 och 23 cm, då barn kan fastna med huvudet.

Trappräcke av rostfritt stål med handledare av trä

Material på räcket

På den klassiska trätrappan är ofta också räcket tillverkat av trä, även om det finns variationer. I andra, mer moderna trappor, kan materialet variera och kombinationer av olika material är inte ovanliga – där handledaren är av ett material och sidostyckena ett annat.

Stålkonstruktioner i olika former är ett hållbart och snyggt alternativ. I vissa fall kan ett smidesräcke fungera inomhus, medan ett stramt aluminiumräcke kan ge en härlig effekt i det mer moderna huset. Aluminiumräcke eller stålräcken kan vara borstat eller blankt, färgat eller naturellt.

Trappräcke av glas med handledare av trä

Trappräcke av glas

Trappräcke av glas är också en favorit hos många. Skivor av glas ger gott skydd på sidorna samtidigt som de genomskinliga partier ger luft och ljus till trappan. Glaset kan vara helt genomskinligt eller förses med mönster, frostning eller andra utsmyckningar.

I kombination med handledare av trä definieras trappen utan att bli mörk och trång. Trä är ett bra material för handledaren, då det är mjukt och greppvänligt, samt har en yta som motverkar glid.

Vilket material som passar bäst på trappräcket är till stora delar en smaksak, och vilken typ av trapp som ska ha räcket.

Trappräcke av trä med vita spjälor

Trappräcke med spjälor

En klassiker bland trappräcken är spjälräcket. De består ofta av fyrkantiga eller svarvade träspjälor, som kan ha olika utformning, och en handledare. Till de vanligare trämaterialen hör bok, ek och björk men en mängd andra träslag förekommer också.

Trappräcke och handledare av stål

Det går också att välja rostfria spjälor, vilket ger en mer modern design. Handledaren består vanligen av trä av något slag, och kan föres med en annan färg än själva spjälorna. Ändarna består av tjockare stolpar i valfri form. Ett modernare alternativ av trappräcke är också en vajer som går mellan stolparna.

Trappräcke med täckta sidor

Räcke med täckta sidor

Ett alternativ till trappräcket är täckta sidor. De täckta sidorna går upp till taket och trappan blir helt inbyggd. Med täckta sidor finns ingen risk för barn att trilla ut från trappen. De täckta sidorna kan vara av byggskivor eller glas.

Byggskivorna kan i sin tur kläs med till exempel pärlspont, eller förses med vackra mönster. Dessa skivor placeras mellan stolpar och räcket bör förses med en greppvänlig handledare.

Vacker ledstång av trä

Trappräcken och ledstänger

Ledstänger kan monteras separat eller integreras med spjälräcket. Vilket som är den ultimata lösningen beror på hur själva trappan är utformad och var den är placerad. Vad gäller ledstänger är det verkligen detaljerna som gör utseendet.

Materialen är vanligtvis trä eller någon form av metall. Ledstänger med lindat tyg eller skinn förekommer också och ger en greppvänlig yta och ett vackert utseende. Avsluten på ledstängerna kan variera i det oändliga, liksom material, färg och infästningar.

Relaterade artiklar:

Se alla artiklar om trappor »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se