You dont have javascript enabled! Please enable it! Lofttrappa - En trappa för litet utrymme | dinbyggare.se

Lofttrappa – En trappa för det lilla utrymmet

Spartrappa upp till loft

Vilken trappa tar minst plats? Det är en fråga som många ställer sig som har ont om utrymme i sin bostad. Även om en spiraltrappa tar liten plats så blir svaret på den frågan ofta en lofttrappa.

Den här typen av trappa heter på fackspråk spartrappa men är mer känt under namnet lofttrappa. Anledningen är att många som köper denna typ av trappa gör det för att enklare komma upp på ett sovloft i sitt fritidshus, gäststuga eller till ett loft i sitt attefallshus. Därför har vi i denna artikel även valt att kalla spartrappan för lofttrappa.

Anledningen till en lofttrappa

En trappa tar lätt stor plats i en bostad. Ibland tar en vanligt trappa inomhus alltför stor plats, för att det ska vara behändigt. Det gäller inte minst trappor som ska gå till just loft eller vindar.

Då kan det vara på plats att leta efter en trappa som tar så liten plats som möjligt, men som ändå uppfyller funktionen. Om den dessutom är snygg och stilmässigt passar med resten av inredningen, kan trappan bli en skönhetsdetalj i sig.

Specialformer på lofttrappor

Konstruktion på spartrappa

En lofttrappa tillverkad i stomme av stål och plansteg av trä.

Olika företag har sina egna lösningar på hur en spartrappa kan se ut. De kan vara frihängande, takhängda, tillverkas som en något brantare balktrappa eller ha en stomme av stål.

Formerna är ofta mycket moderna och trendiga, vilket gör att dessa trappmodeller oftast passar bäst i mer moderna hem. Vissa tillverkare har dock specialiserat sig på mer traditionella lofttrappsalternativ, för hem av äldre modell.

Problemet med lofttrappa

Urfrästa steg på en lofttrappa

En lofttrappa med vartannat steg urfräst för att underlätta för gående i trappan.

Ett av de stora problemen med lofttrappor är att de blir brantare än vanliga trappor. Det beror på att den inte ska ta så mycket plats. Ibland har de till och med mer formen av en stege, än en riktig trappa.

Det gör att alla inte kan använda trappan, och att det är svårt att få med sig bagage, väskor och påsar när trappan används. Därför är det viktigt att tänka igenom syftet noga innan en spartrappa väljs.

Säkerheten på en lofttrappa

En annan nackdel är säkerheten. De smala stegen, och den ofta mycket luftiga designen, där räcken enbart finns på ena sidan gör att även personer som är smidiga och starka riskerar att få problem i trappan. Se alltid till att trappan är så säker som möjligt inför inköp.

Välja lofttrappa eller spiraltrappa?

För loft och vindar kan lofttrapporna vara ett stabilt och bra alternativ. Det gäller även sovloft och liknande i mindre hus eller attefallshus. Till och från våningsplan och rum som används ofta är ett alternativ som inte heller tar mycket plats de populära spiraltrapporna.

En spiraltrappa har ofta en något säkrare design och stabilare konstruktion. Om det är möjligt att välja en spiraltrappa rekommenderas detta, även om det ofta är ett dyrare system.

Relaterade artiklar:

Se alla artiklar om trappor »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se