You dont have javascript enabled! Please enable it! Spiraltrappor - smart och prisvärt med spiraltrappa | dinbyggare.se

Spiraltrappor – utrymmessmart och prisvärt

Spiraltrappa i svart kulör

Spiraltrappa i stål med vackra plansteg av trä i svart kulör.

Spiraltrappor är ett bra alternativ för den som har snålt med utrymme i bostaden. Den är också en typ av trappa som kan byggas i princip hur hög som helst, utan att mista i styrka och stadga. Det är således en mycket användbar trapptyp som också ser häftig ut. Nackdelen är att det kan vara svårt att få upp större möbler i en spiraltrappa.

Smart med spiraltrappor

Spiraltrappor är både estetiskt snygga och smarta. De tar liten plats och kan enkelt monteras på de flesta platser i ett hem. Till det kommer att en spiraltrappa egentligen kan bli hur hög som helst.

I många fall är dessutom spiraltrappor enkla att montera, då få punkter på trappen behöver byggas ihop med själva huset. Det är sällan några specialverktyg krävs, i alla fall om golvet är av trä. De är dessutom relativt billiga att köpa in, jämfört med många andra konventionella trappor.

Spiraltrappans konstruktion och uppbyggnad

Spiraltrappans uppbyggnad

En spiraltrappa vindlar sig upp mot nästa våning runt en kraftig stolpe. Det är stolpen i trappstegen som tar mest tyngd. En spiraltrappa måttbeställs ofta, men det finns standardtrappor att beställa som kan anpassas till en viss grad. Ibland är dessa också förmonterade vilket gör uppsättningen enkel.

Däremot blir själva bärandet in i huset ibland till rena äventyret. En mängd material används för att tillverka moderna spiraltrappor. Ofta består de av en kombination av trä och stål, men plast förekommer också, särskilt för handledaren. Ju större en spiraltrappa är, desto behändigare är den att använda.

Vacker spiraltrappa i vitt stål och trä

Nackdelar

Många upplever att det är svårt att klättra upp och ner i en spiraltrappa. Det gäller både äldre och yngre, och med en del packning kan en för smal spiraltrappa ställa till med problem. En stor nackdel med en spiraltrappa är också dess förmåga att erbjuda plats för skrymmande ting, såsom möbler.

Den som vill renovera om och möblera om en övervåning som enbart har en spiraltrappa som tillgång gör rätt i att ha en balkongdörr eller ett stort fönster där möblerna kan tas in och ut.

Spiraltrappa med räcke och handledare i svart

Räcken och handledare i en spiraltrappa

Jämfört med en rak trappa blir stegytan mindre i en spiraltrappa, därför är ett ordentligt och stabilt trappräcke och en greppvänlig handledare en viktig detalj på spiraltrappan.

Välja spiraltrappa

En spiraltrappa kommer till sin rätt i många olika typer av hus. Oftast är det ägare till mindre bostäder som väljer en spiraltrappa, inte minst tack vare att den tar upp så liten yta. Eftersom den är billig, är det också ett vanligt val när en kallvind byggs om till bostadsutrymme.

Relaterade artiklar:

Se alla artiklar om trappor »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se