Lär dig betsa trä

betsat trä på möbler

I den här artikeln hittar du utförlig information om vattenburen bets och lackbets. Lär dig att betsa trä med gör det själv beskrivningar och förklarande fotografier.

- Många förväxlar lasyr med bets och tror att det är samma färgtyp. Men så är inte fallet, det finns skillnader. Bets innebär att betsen tränger in i träet. Betsen färgar träet utan att ta bort träets ådring. Lasyr är en tunn s.k. täckfärg och tränger inte in i träet på samma sätt som bets gör. Det gör att lasyr tar bort en del av träets ådring.

Lasyr eller bets?

Välj bets om du vill behålla så mycket som möjligt av trästrukturen. Lackbets om du vill göra det så enkelt som möjligt och inte bryr dig så mycket om du förlorar en del av trästrukturen. Använder du lackbets krävs det inte så mycket förbehandling. Men du ska ta bort gammal färg och lack innan du målar med lasyr.

Om du vill ha en vacker betsad yta gäller det att vara noggrann. Därför är det viktigt att du slipar träytan ordentligt och att du tar bort allt damm innan du börjar betsa.

betsar trä med pensel

Att slipa innan betsning och sedan ta bort allt slipdamm är en självklarhet. Men det finns ett moment till som är viktigt och det är att pensla träytan med varm vatten innan du börjar att betsa. Utesluter du detta moment kan fibrerna i träet resa sig. Om du sedan slipar på den betsade ytan riskerar du att ytan blir flammig.

Se till att du har tillräcklig mängd med bets för ytan du ska betsa. Om betsmaterialet inte räcker till hela träytan och du måste blanda mer bets kan du få skillnader i nyansen på träytan.

Viktiga punkter att läsa när du ska betsa

Två olika typer av bets

Du kan välja mellan två typer av bets: Lackbest som är en färdig bets med lack och vattenbaserad bets sk. vattenbets.

Om du använder en vattenbaserad bets kan du byta ut en del av vattnet mot T-sprit (teknisk sprit). Betsen tränger lättare in i träet när du använder en del T-sprit. Spriten gör även att träfiberresningen blir något mindre. Vattenbaserad bets finns att köpa färdigblandad eller i pulverform som du blandar själv.

Lackbets är en kombination av den vanliga betsen och en tillsats med klarlack. När du använder lackbets behöver du inte efterlackera den betsade ytan. Om ytan och träet du ska betsa redan är behandlad kan du använda lackbets. Var noggrann med att ta bort alla gamla lackrester och efterslipar ytan.

Det är viktigt att du stryker ut betsen jämnt och flödigt oavsett om du använder lackbets eller vattenbaserad bets. Om det är möjligt är det bra om du lägger ytorna vågrätt för att underlätta arbetet. Om du betsar lodräta ytor som väggpanel är det viktigt att du är försiktig så att betsen inte rinner på ytan eftersom det kan ge ränder.

Tänk på att vattenbaserad bets alltid måste efterstrykas med lack för att inte färga av sig om den skulle komma i kontakt med vatten. Lackbetsen behöver inte efterlackas även om en extra strykning ger en tåligare yta.

Träslaget bestämmer nyansen

Till skillnad från vanlig målarfärg som ger en täckande yta så påverkas och styrs utseendet och kulören av både kvalité och träslag när man målar med bets. Det gör att färgnyansen kan variera en hel del ifrån färgkartan i butiken. Provbetsa alltid på en dold yta på ditt objekt om det är möjligt innan du påbörjar betsning av ytan.

Varning

Om du ska lackera ovanpå lackbets använd endast fernissa eller syntetlack. Andra typer av lacker kan lösa upp eller missfärga den bestade ytan. Innan du lackerar kan du prova att pensla lack på en provbit.

Se alltid till att du har bra ventilation och gasmask när du lackerar eftersom lack kan innehålla lösningsmedel, om den inte är vattenbaserad. Provbetsa alltid på en provbit av samma träslag för att vara säker på att du får den färgnyans du önskar.

Har du repor i träet måste du slipa ner dessa annars kan de öppna porerna suga åt sig mer bets än den övriga ytan och reporna framträder tydligare. Undvik spackel på sprickor eftersom den blir synlig genom betsen.

Om du ska betsa träslag av Ask är det bra om du inte använder för mörka betskulörer eftersom det kan ge ett vitt utseende i porerna. Om du ska betsa bok eller ek är det viktigt att du inte slipar för mycket vid förarbetet eftersom träytan på dessa träslag lättare kan bli flammiga.

Tänk på att det alltid är viktigt att testa på en dold yta eller provbit för att se hur träslaget du ska betsa reagerar.

Bets för möbelrenovering

Du kan använda lackbets för att dölja skador om stolar eller bord har blivit solblekta. Maskera in ev. metallbeslag innan du startar. Rengör ytan från smuts och lackrester innan du påbörjar behandlingen av ytan.

Låt penseln jobba in en bit på på den del av ytan som fortfarande är i gott skick och stryk ett tunt laget med bets på den skadade delen av ytan. Fyll på med ytterligare ett lager bets, vid behov tills färgtonen stämmer överens med den övriga ytan. Tänk på att du inte kan korrigera färgtonen om du använder för mycket bets och ytan blir mörkare än den övriga ytan.

Verktyg och material du behöver när du ska betsa:

Verktyg:
1. Slipkloss 2. Rörpinne 3. Penslar 4. Hink 5. Nagelborste eller liknande 6. Skål eller gryta 7. Svamp ev. Luddfri trasa 8. Munskydd. 9. Skyddshandskar alt. gummihandskar. 10. Skyddsglasögon.

Material:
Skyddsplast eller täckpapper, Maskeringstejp, Färgborttagningsmedel, ev. färgskrapa för att ta bort gammal färg eller lack, Slippapper (kornstorlek 120-180), Ammoniak, Bets, ev. klarlack, ev. T-sprit, Lackfärg.

Förarbete vid betsning

Täcker med täckplast, slipar i träets riktning, avrundar vassa kanter

1. Börja med att täcka underlaget med skyddsplast eller täckpapper.

2. Slipa i träets riktning med ett fint slippapper. Har du repor i träet måste du slipa bort dessa.

3. Vassa kanter ska avrundas med slippapper. Betsen fäster då bättre och ytan blir slitstarkare.

Pensla ytan rikligt med vatten, låt torka och efterslipa

Pensla ytan med varmt vatten, lufttorka och efterslipa med fint sandpapper.

4. Efter ytan är slipad och rengjord kan du pensla ytan rikligt med varmt vatten för att minska fiberresning. Har du tunna träskivor kan du även pensla dessa på baksidan.

5. Om träytan är fet helt eller delvis kan du hälla ner en till två matskedar ammoniak i vattnet.

6. Låt därefter träet lufttorka, tänk på att du inte torkar ut ytan för snabbt i starkt solsken eller framför ett värmeelement, då kan träet slå sig.

7. När vattnet har torkat upp på ytan slipar du ner den ådring i träet som rest sig med ett finkornigt slippapper.

8. Innan du betsar ytan borstar eller dammsuger du bort slipdammet. Om du borstar tänk på att borsta i träets längdriktning.

Betsa

Blandar bets och stryker ut den med pensel

1. När du blandar pulverbets häller du ned pulvret från påsen under omrörning i en skål med kokhett vatten.

2. Vill du att betsen ska tränga in ordentligt kan du byta hälften av vattenmängden med T-sprit.

3. När betslösningen har kallnat stryker du ut betsen flödigt i träets längdriktning med en pensel. Snåla inte med betsfärgen om du vill ha en jämn yta.

Betsa ytan med svamp och borsta

4. När du betsar en större yta kan du använda svamp eller målardyna för att få ett jämnare resultat. Tänk på att hela tiden följa träets fiberriktning.

5. Det är viktigt att du torkar bort all överflödig bets med svamp som du doppat i vatten och vridit ut den ordentligt. Tänk även här på att torka i träets fiberriktning.

6. När du betsar mindre liggande ytor kan du även arbeta in betslösningen i träets längdriktning med en medelhård borste.

Pensla betsa och borsta ytan

7. Förhindra att kap- och ändytor suger åt sig för mycket bets och blir mörkare i kulören genom att pensla med vatten innan du betsar. Det gör att ändträet suger åt sig mindre bets.

8. Om färnyansen blir för ljus efter första strykningen så kan du betsa ytan med ytterligare ett lager bets när ytan torkat. Det gör att kulören blir mörkare.

9. När ytan torkat och du är nöjd med färgtonen ska ytan borstas. Borsta ytan i fiberriktningen med en medelhård borste.

betsar mindre föremål och lackar yta

10. När du betsar mindre föremål kan du doppa det direkt i betsen. Skruva en skruv i t.ex. en lådknopp när du doppar i betsen eller använd ett par gummihandskar för att skydda dina händer.

11. Eftertorka alltid mindre föremål med en svamp eller en trasa som är luddfri så att du inte får rinnmärken.

12. Betsar du med vattenbaserad bets ska du alltid lackera ytan efteråt så att den blir tåligare och klarar av vatten utan att färga av sig.


SAMMANFATTNING

- Så betsar du trämöbler steg för steg

1. Täck underlaget med skyddsplast eller täckpapper.
2. Slipa träytan med sandpapper, kornstorlek 120 -180.
3. Pensla träytan med varmt vatten och låt träytan lufttorka.
4. Efterslipa med fint papper och borsta bort allt slipdamm.
5. Provbetsa på en dold yta för att se om kulören stämmer.
6. Rör om betsfärgen i burken löpande.
7. Blir kulören för svag vid första strykningen, stryk träytan igen.
8. Avsluta med att lacka den betsade träytan med klarlack.

sammanfattning arbetsmoment vid betsning av trä

Artikeln uppdaterad: 2019-12-13

Andra har också läst

Se alla målarartiklar »

scroll to top