Lär dig betsa trä

betsar-med-pensel.jpg

I den här artikeln hittar utförlig information om vattenburen bets och lackbets. Lär dig att betsa trä med gör det själv instruktioner och förklarande fotografier.

Det förekommer ofta att man förväxlar lasyr med bets. Många tror till och med att det är frågan om en och samma färgtyp, men så är det inte. När man betsar trä, tränger betsen in i träet och färgar det utan att ytan täcks. Lasyr däremot är en förtunnad täckfärg som inte tränger in i träet på samma sätt. Dessutom täcker lasyr en del av träets ådring.

Har du en obehandlad träyta som du vill färga utan att förlora trästrukturen, ska du välja bets. Du kan även betsa behandlat trä om du väljer lackbets. Lackbetsen kräver egentligen ingen förbehandling för att fästa, men vill du få en fin trästruktur bör du ta bort all gammal färg eller lack. Om du vill få en slät och vackert betsad yta ska du vara noggrann med förberedelserna.

Det är naturligt att göra rent och slipa de ytor som ska behandlas med bets, men hoppa inte över att pensla ytorna med vatten eller den efterföljande finslipningen. Gör du inte den här behandlingen reser sig fibrerna när du stryker på bets. Slipar du sedan på den betsade ytan blir den lätt flammig. Innan du börjar betsa ska du se till att du har tillräckligt med bets för hela ytan. Om blandningen tar slut innan hela ytan är täckt kan du få ganska stora nyansskillnader.

Du kan välja mellan två typer av bets: vattenbets eller lackbets. Om du använder vattenbets kan du byta ut en del av vattnet mot T-röd sprit. Spriten gör att vätskan bättre tränger in i träet. Dessutom hämmas träfiberresningen något. Denna bets köper du i pulverform.

Lackbets är en kombination av vanlig bets och lack. Detta innebär att du inte behöver lackera den betsade ytan, eftersom det så att säga redan är gjort. Lackbets kan du använda om träet tidigare är behandlat, men resultatet blir bättre om du tar bort gamla lackrester och slipar ytan.

Oavsett vilken bets du ska använda är det viktigt att du stryker ut vätskan jämnt och flödigt. I den mån det är möjligt ska du ha de betsade ytorna vågrätt under arbetet. Med vissa ytor till exempel en monterad väggpanel kan inte det kravet uppfyllas. Då är det extra viktigt att du ser till att betsen inte rinner.

Vattenlöslig bets måste alltid lackeras. Gör du inte det färgar ytan av sig när den kommer i kontakt med vatten. De andra betstyperna behöver inte lackeras, men lacken förstärker ytans tålighet.

Träslaget bestämmer nyansen

Eftersom bets inte har någon täckande förmåga styrs både kulören och ytans utseende av träslag och kvalitet. Färgnyansen kan variera ganska mycket från den du valde från färgkartan. Förutom att en del träslag är mörkare än andra suger trä olika från ”stam till stam”.

Varning

Använd endast fernissa eller syntetlack om du ska lackera ovanpå lackbets. Andra lacker kan lösa upp betsen. Vissa härdlacker kan missfärga den betsade ytan. Droppa därför alltid härdare på en betsad provbit innan du lackerar.

Lackbets innehåller en liten del lösningsmedel. Se därför till att hålla god luftväxling. Vissa svampar kan lösas upp av de starka vätskor som ingår i lackbets. För att du ska vara säker på att få den färgton du har tänkt dig bör du prova blandningen på en bit trä av samma slag som du ska betsa. Alltför mörka nyanser kan du som regel späda. Du kan också blanda olika färger med varandra. Vill du få större färgmättnad i en vattenlöslig bets tillsätter du cirka 10 % ammoniak.

Revor i träet måste du slipa ner. De öppna porerna suger annars åt sig mer bets än ytan i övrigt och skadan framträder tydligt. Du kan dock aldrig spackla igen skadan eftersom lagningen syns tydligt igenom betsen.

Ask kan ge ett vitt utseende i porerna vid betsning. Därför är det lämpligt att inte välja alltför mörka färgtoner om du ska betsa detta träslag. Vid förbehandling av till exempel ek och bok bör du inte gå alltför hårt fram med slippapperet. Träytan kan lätt bli flammig vid betsningen om du varit för flitig. A och O via all betsning är alltså att alltid testa hur det träslag du ska betsa reagerar på behandlingen.

Bets för möbelrenovering

Om dina betsade stolar eller hyllor har blekts av ständigt solljus eller fått skador i träet kan du använda lackbets att skyla skadorna med. Gör noga ren ytan från smuts och lackrester innan du börjar betsa och maskera alla eventuella metallbeslag.

Stryk ut ett tunt lager bets över det skadade området och låt penseldragen gå en bit in på den felfria ytan. Om nyansen är för ljus fyller du i med ytterligare lager, tills färgen stämmer med resten av möbeln. Använder du för mycket bets på penseln kan du lätt få en för mörk nyans, något som du inte kan korrigera senare.

Det här behöver du när du ska betsa:

Verktyg:
Slipkloss (1) Rörpinne (2) Penslar (3) Hink (4) Nagelborste el likn (5) Skål eller gryta (6) Svamp (7)

Material:
Skyddsplast, Maskeringstejp, Färgborttagningsmedel, Slippapper, Ammoniak, Bets, T-röd, Lackfärg, Luddfri trasa.

Förarbete vid betsning

Betsa

 

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top
Top