Konsten att luta av gamla målade möbler

avlutade-mobler.jpg

Under 1970- och 1980-talen var det mycket populärt att luta av gamla målade möbler för att skapa miljöer med rena och enkla ytor. Tekniken är inte bortglömd, men numera är man som regel mera försiktig innan skåp och stolar ”skalas av” från all färg.

Öppna och läs hela artikeln...

Under flera färglager kan nämligen vackra målningar dölja sig. Det är inte svårt att luta av, men det är viktigt att du skyddar dina händer och ögon från färgborttagningsmedlet.

Vet du inte säkert att den möbel du vill ta bort färgen på inte döljer motivmålningar, bör du också gå mera försiktigt tillväga än vad vi beskriver i bilderna nedan.

När du ska ta bort färg på målade möbler från äldre tider bör du veta att många av dessa tillverkades just för att målas. Detta betyder att de rena träytorna kan vara av virke med sämre kvalitet, t ex med kvistar och sprickor.

En bra tröst för den som lagt ner tid på avlutning av en möbel som lämpar sig bäst i täckfärg, är att den grundliga rengöringen ger goda förutsättningar för ett lyckat målningsresultat.

Innan du börjar ta bort färgen bör ytan under och omkring arbetsplatsen täckas med skyddsplast. Tejpa fast lösa plaständar och skarvar med maskeringstejp. Om möbeln har lås och beslag bör du skruva loss dessa och rengöra och putsa dem separat.

Använd ett särskilt färgborttagningsmedel för rengöring av metallen. Väljer du att arbeta med ett färdigblandat färgborttagningsmedel, bör du pensla på detta mycket flödigt över en begränsad yta i taget.

När medlet har verkat en stund är det enkelt att ”hyvla” loss de uppmjukade färglagren med en stålspackel.

Om du behandlar en för stor yta i taget med medlet kan det bli svårt att hinna skrapa allt innan medlet förlorar sin upplösande verkan. Under hela färgborttagningen bör du ha rejält med trasor till hands, så att du kan torka av verktygen från färg när det behövs.

En del möbler har utsmyckningar eller former som kan vara svåra att skrapa med stålspackel. Då kan du istället använda en mindre kniv eller en sickel. När färgen är borta ska träet tvättas med målartvätt och sedan sköljas noga.

Det väl rengjorda och torkade träet bör sedan slipas med mycket fint slippapper, dammas av noga och sedan gnidas med en blandning av lika delar kokt linolja och terpentin.

Med rätt träslag, t.ex. furu, björk eller gran, blir resultatet en vackert trären och lite blekt yta. Utsätter du ekträ för lutbehandling mörknar träet istället betydligt. Ytan kan t.o.m svartna.

Det här behöver du när du ska ta bort gammal färg:

Verktyg:
Stålspackel, Sickel, Liten kniv, Hink, Svamp, Pensel.

Material:
Färgborttagningsmedel, Målartvätt, Skyddsplast, Maskeringstejp, Slippapper, Terpentin och
kokt linolja, Trasor.

Värt att veta

Om du vill öka de rena träytornas tålighet penslar du flödigt med träolja på alla ytor. Låt träet dra åt sig vätskan i 15-30 minuter. Sugs all olja in i träet på den tiden, behöver du stryka ytterligare gånger.

Överflödig olja torkar du av med trasa eller trassel. Oljan gör träet mer smutsavvisande och även mindre ömtåligt för slagmärken, men lite av träets vithet – ”lutkaraktären” – försvinner med behandlingen.

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top
Top