Sladdlösa borrmaskiner

Borrar med sladdlös borrmaskin

Med sladdlösa borrmaskiner, skruvdragare och slagborrmaskiner kan du arbeta var du vill. De nätoberoende och smidiga elverktygen inte bara skruvar i och ur, utan borrar även i trä och metall.

Med dagens sladdlösa och batteridrivna slagborrmaskiner kan du till och med borra i sten.

En sladdlös skruvmaskin är smidig att jobba med när du t.ex. ska skruva på trånga ställen eller där det kan vara svårt att dra en elkabel, men för att du överhuvudtaget ska kunna skruva med en sladdlös skruvmaskin, så måste du ha satt i rätt skruv-verktyg, så kallade skruvbits i chucken.

Det finns fyra typer av bits för olika skruvskallar: Spår, insex, krysspår och Torx.

Skruvar med sladdlös borrmaskin

Ska du dra flera skruvar efter varandra i till exempel trä, så kan du oftast ställa in vridmomentet med olika inställningsmöjligheter som skiftar lite beroende på maskinens teknik. Maskinen slår då av automatiskt när det inställda värdet uppnås. På så vis dras alla skruvar med samma moment. Ingen skruvas in för djupt.

Varvtalet regleras oftast med strömbrytaren. Den fungerar som gaspedalen på en bil: Ju mer gas du ger, desto snabbare går den. Det betyder att ju hårdare du trycker in strömbrytaren på din sladdlösa skruvdragare eller slagborrmaskin, desto snabbare skruvar eller borrar maskinen.

Många sladdlösa borrmaskiner som skruvdragare och slagborrmaskiner har ofta en växel med två lägen. Den fungerar som växellådan på en bil: Lågt varvtal med stor kraft på första växeln, högt varvtal och mindre kraft på andra. Genom att växla ned till första växeln får du högre vridkraft. Det har du nytta av till exempel när du ska skruva i skruv med grov diameter.

Borrning och borrfunktioner

Förutom materialet är det några saker man bör tänka på före borrning med en sladdlös borrmaskin:

– Hur stor ska hålets diameter vara?
– Hur djupt ska hålet vara?
– Små håldiametrar: Högt varvtal
– Stora håldiametrar: Lågt varvtal

Vilken borr du ska använda beror på materialet som du vill borra i. Som tumregel gäller:

Sladdlös borrmaskin för mjuka material

Trä, plast, men även vissa metaller: HSS-borr. Inställning: Borrläge.

De vanligaste borren kallas för spiralborr på grund av sitt utseende. Man skiljer mellan HSS-borr (av högkapacitetssnabbsstål) och betongborr.

I mjuka material som trä, plast och aluminium används HSS-borr av typ W (weich=mjuk). Dessutom finns en lång rad andra borrtyper för speciella ändamål.

Borrkronor eller hålsågar används för upptagning av stora hål med en diameter på 25 mm och uppåt.

Etappborr använder du när du samtidigt vill borra ett hål och göra en försänkning för skruvskallen. Kakelborr används vid borrning i glatta och spröda material. Borr som passar till olika slagborrmaskiner hittar du i fackhandeln.

Funktioner och olika delar på en sladdlös borrmaskin

Sladdlös slagborrmaskin för hårda material

Tegelväggar går oftast bra att borra i men kräver en bra sladdlös slagborrmaskin. Förutom en bra slagborrmaskin så behövs en bra betongborr. Inställningen på den sladdlösa slagborrmaskinen ska stå i slagborrsläge.

Stål och andra hårda material bearbetas med HSS-borr typ N (normal) eller H (hård). Betongborr har en hårdmetalltopp i spetsen och används vid slagborrning.

Varning!

Vid borrning glider borren lätt åt sidan så att hålet blir snett eller hamnar fel. Därför ska du se till att du hela tiden arbetar exakt vinkelrätt mot väggen eller arbetsstycket.

Relaterade artiklar

Se alla maskiner & verktygsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se