You dont have javascript enabled! Please enable it! Borrmaskiner - Välj rätt borrmaskin - Tips inför valet | dinbyggare.se

Borrmaskiner – Tips inför valet

Olika borrmaskiner att välja

Numera är elektriska och batteridrivna borrmaskiner så vanliga att man vågar påstå att den nästan ingår i varje svenskt hushålls verktygsutrustning. För småhusägaren är borrmaskinen en självklarhet.

Mängder av både stora och små reparationer skulle förbli ogjorda utan borrmaskinen. Och vad den på sikt sparar i reda pengar upptäcker man snart.

När den elektriska borrmaskinen lanserades på marknaden innebar det en stor revolution. Plötsligt kunde man borra med en helt annan precision än tidigare och det åtskilligt snabbare än när man “vevade” för hand. Dessutom kan man borra i hårda material som förut varit näst intill omöjliga att bearbeta.

Ändå tog det tid innan borrmaskinen blev var mans egendom. Först när det blev ont om hantverkare som ville ta på sig småjobb började man se borrmaskinen som något mer än en avancerad leksak.

För många förblev den dock en hobbymaskin i flera decennier och såldes också under den beteckningen. Fullt ut accepterad blev den inte förrän man lyckats konstruera maskiner med så stor kapacitet att även yrkesfolk fick nytta av dem.

Numera är för övrigt många borrmaskiner mer än just borrmaskiner, eftersom de kan utrustas med tillbehör som förvandlar dem till bland annat slip- och polermaskiner, fräsar, sågar och skruvdragare.

Fortfarande har de flesta hushåll mest behov av en liten och lätt borrmaskin, men så fort man ska göra större och mer avancerade arbeten behövs konstruktioner med till exempel slagverk för att kunna borra i sten och betong samt finesser som variabel hastighet, höger/vänstergång och slirkoppling.

Borrmaskinernas stora popularitet har givetvis lockat åtskilliga företag att ta upp produktionen. Konkurrensen har stimulerat uppfinningsrikedomen och produktutvecklingen, varför det finns ett mycket stort antal typer att välja bland.

I Sverige finns det många olika märken representerade. Fabrikanterna talar numera sällan eller aldrig om hobbymaskiner, men påpekar gärna att även den mest avancerade utrustning är gemensam för proffs och hobbyfolk.

Ett tag såg man borrmaskinen som embryot till en kompakt, elektrisk hemverkstad. Det gör man inte längre, eftersom den ena eldrivna specialmaskinen efter den andra följer i den första hobbymaskinens spår. Just detta är något att tänka på när man planerar att skaffa en ny eller komplettera sin maskinella utrustning.

Detta gömmer sig under skalet på en borrmaskin

Om vi bortser från skillnaden i form, färg och en eller annan speciell finess är alla borrmaskiner i princip konstruerade på samma sätt. Där finns chucken, i vilken man fäster borrstålet eller sliprondellen, den elektriska motorn, som kyls av en fläkt samt reduktionsväxeln, som tar ner motorvarvet.

Några tekniska data om just denna borrhammare: Den upptagna effekten är 420 W och den avgivna 220 W. Tomgångsvarvtalet är 0-1400 r/min. Mätvarvtal är 0-1100 r/min, slagtal per minut är 06000. Det finns chuckar för upp till 13 mm i diameter. Maskinen väger 2,1 kg.

De väsentliga skillnaderna mellan olika typer och fabrikat på borrmaskiner är svårare att se. Här rör det sig nämligen om kvaliteten hos de detaljer som utsätts för stora belastningar – lager, lindningar, växeldrev och liknande.

Eftersom du inte bör skruva loss maskinkåpan på din borrmaskin själv, men ändå vill veta vad som finns under, har vi gjort en lista på olika funktioner.

Borrmaskin och dess detaljer i genomskärning

1. Universalchuck. Denna utrustning gör maskinen lämplig för alla normala sten-, trä- och stålborr och för skruvmejselklingor.

2. Pneumatiskt slagverk. Klarar borrning i hårdaste betong med små vibrationer och låg ljudnivå.

3. Specialkoppling. Ger litet axiellt spel vid borrning i trä och metall.

4. Höger-/vänstergång. Mekanism för i och utdragning av skruvar.

5. Styrelektronik. Med varvtals- (Förval ger utrustningen mjuk och exakt anborrning avpassat till ett för materialet rätt varvtal.

6. Spärrknopp. Avsedd för kontinuerlig körning.

7. Säkerhetskoppling. Ger skydd vid plötslig blockering av borren.

8. Slimline. Det smala, greppsäkra handtaget eliminerar trötthet i handen.

9. Specialkolborstar. Skydd för motorn.

10. Extra stödhandtag. Ställ- och låsbart i alla riktningar. Djupanslaget med skala ger möjlighet till fininställning för exakta borrdjup.

11. Borrstålshållare. Bekväm och lätt åtkomlig förvaringsplats.

12. Maskinhus. Materialet är slagtålig, glasfiberarmerad polyamid, som också ger högsta möjliga säkerhet, även om man oavsiktligt råkar borra i en strömförande elledning. Polyamiden är fri från kadmium.

13. Upphängningsögla. Bekväm anordning, inte minst vid tillfälliga arbetsavbrott.

Välja borrmaskin för lätta eller tunga arbeten

Det finns åtskilliga saker att tänka på när man ska välja och investera i en borrmaskin. Vet man att maskinen bara kommer att användas vid enstaka tillfällen och i enkla arbeten finns det självfallet ingen anledning att välja bland de mer avancerade och därmed dyrare modellerna.

Räknar man däremot med en mera vidlyftig användning av maskinen finns det goda skäl att redan från början satsa på en större modell. En borrmaskin är trots allt något av “hjärtat” i verktygsutrustningen. Priset är ofta avgörande för det slutliga valet av borrmaskin. En viktig fråga är då: Vad betalar man för?

Inklusive motorstyrkan är det främst kvalitetsskillnaderna i de särskilt utsatta detaljerna som är avgörande. Skillnaderna kan vara relativt stora. Inom ett och samma fabrikat är det inte ovanligt att den dyraste modellen kostar 4-5 gånger mer än den billigaste.

Priset på en borrmaskin står givetvis också i relation till kapaciteten, vilket innebär att en slagborrmaskin med en hastighet är billigare än den som kan köras med två eller fler hastigheter. I sin tur är den senare modellen billigare än den maskin som har steglöst reglerbar hastighet, vilken dessutom kanske kan förinställas.

Innan du bestämmer dig för vilken borrmaskin maskin du ska välja på, gör du klokt i att noga studera tekniska data för olika typer och fabrikat, jämföra dessa, väga dem mot ditt eget behov och slutligen också hålla maskinen i handen.

En av anledningarna till att det finns så många olika typer av borrmaskiner är att fabrikanterna lägger ner stor möda på den ergonomiska utformningen. För att ett handtag är särskilt greppvänligt för en person är det ju inte sagt att det är det för en annan.

Känn alltså maskinen noga i handen. En mindre borrmaskin väger cirka 1 kilo medan en större modell kan vara upp emot tre gånger så tung. Men räkna inte bara antalet kilo. Det är den “levande” vikten vid arbete som gäller. Försök därför om möjligt att provköra maskinen innan du bestämmer dig.

Borrhammaren hårdfört alternativ

En yrkeshantverkare som arbetar mycket i betong eller sten nöjer sig knappast med en konventionell slag-borrmaskin. Han väljer i stället borrhammaren, som givetvis även är ett intressant alternativ för amatören som behöver slå hål i hård betong. I just betong är en avancerad borrhammare två gånger så effektiv som en god slagborr. Ändå arbetar den på en betydligt lägre ljudnivå.

Några viktiga utrustningsdetaljer är ett borrdjupsanslag och en säkerhetskoppling som ger ett bra skydd om borren plötsligt skulle blockeras. Större borrhammare har bl a styrelektronik, höger/vänstergång, spärrslagverk för höga slagtal och skala på borrchucken. En del borrhammare kan också utrustas med dammsamlare.

Batteridriven skruvdragare

Även om du inte har något behov av en borrmaskin behöver du alltid kunna dra i en och annan skruv, inte minst om du själv vill klara mindre underhållsarbeten i bostaden eller på till exempel din bil. Då är en mindre batteridriven borrmaskin bra att ha i verktygslådan.

Batteridrivna borrmaskiner

En laddningsbar, batteridriven borrhammare är ett bra alternativ  som jobbar väldigt tyst när maskinen är i gång. Men den är betydligt tyngre att hantera. För den som inte kräver en maskin med så stor kapacitet som en vanlig slagborr. Är den batteridrivna borrmaskinen utan tvekan en stor fördel. Om inte annat är det skönt att slippa släpa på en sladd och kanske också en kabelvinda.

De flesta borrmaskiner av har idag batterisatser på 12, 14, 18 eller 36 Volt och är avsedda för både borrning och skruvdragning med såväl höger- som vänstergång. Batteridrivna skruvdragare laddas med antingen NiCd-batterier, NiMH-jbatterier eller lithium-batterier. Borrmaskinerna kan borra i såväl trä och kakel, som betong och stål. Till alla maskiner följer ett laddningsaggregat, men laddningstiden varierar en hel del, från 3 till 16 timmar.

Varning!

Mindre borrmaskiner med onormalt stora chuckar kan tillåta större verktyg än maskinen orkar med. En chuck kan bli sliten. Byt ut den mot en ny om du märker att gripförmågan inte är hundraprocentigt god.

Pressa aldrig in ett större verktyg i chucken än vad maxdimensionen anger- även om detta är möjligt. Du kan aldrig lita på gripförmågan och risken är stor att du skadar både dig själv och chucken.

Vid småreparationer och bilreparationer kommer en eldriven skruvdragare väl till pass, i all synnerhet för personer som inte har så stor handkraft. Vissa modeller är laddningsbara och fungerar alltså sladdlösa.

Skruvdragarna är utrustade med höger/vänstergång för i- och utdragning av skruvar. De större modellerna kan förses med en borrchuck, så att de även kan användas vid lättare borrningar, till exempel förborrningar.

Tillbehör till borrmaskiner i mängder

För att öka borrmaskinens kapacitet finns det ett stort antal tillbehör på marknaden. Först med en rik utrustning av tillbehör kan en kapacitetsstark borrmaskin utnyttjas fullt ut. Vad man behöver är givetvis en individuell fråga. Här är en några av alla tillbehör i sortimentet.

1. Snabbstålborr
2. Hårdmetallborr
3. Träborr
4. Glasborr
5. Gängtappar
6. Skruvmejslar
7. Hylsnycklar
8. Stödrondeller
9. Sliprondeller
10. Polerhättor
11. Slipcylindrar
12. Slipstift
13. Hålsågar
14. Koppstålborstar
15. Cirkulärborstar

Värt att veta om borrmaskiner

En mindre borrmaskin har obegränsat användningsområde, bara den inte överansträngs. Små maskiner har ofta förbluffande prestanda och låter man dem arbeta med korta intervaller -så att de inte blir överhettade – har de oftast lång livslängd och kan tjänstgöra som “andramaskin” om man låter utrustningen växa i takt med ökat behov.

Relaterade artiklar

Se alla maskiner & verktygsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se