Laga en trasig tapet – Så gör du, steg för steg

Lagar en trasig tapet

Trasig tapet? I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv beskrivning om hur du lagar trasiga tapeter.

Öppna och läs hela artikeln...

Det är lätt hänt att tapeten släpper i en skarv, nöts sönder eller till och med att en bit slits loss. Är inte skadan alltför omfattande och du har varit förutseende nog att spara en rulle tapet i reserv är det inte så svårt att laga tapeten.

Det finns olika slags tapetskador som kan lagas på olika sätt, även om principen i stort sett är densamma. Har du fått blåsor i tapeten kan det bero på att luft har blivit kvar mellan vägg och tapet när du satte upp tapeten.

Sitter blåsorna nära taket eller på någon annan mera oåtkomlig plats kan det vara klokt i att låta dem vara. Om blåsorna däremot sitter väl synliga, eller där du lätt kan komma åt och punktera dom, är det bäst att du lagar dem.

Är tapeten enfärgad eller småmönstrad kan du skära ett kryss. Om blåsan däremot sitter lägligt i ett större mönster, är det bättre att följa mönstret med kniven.

Mindre hål eller revor på en papperstapet kan du lätt reparera med en bit tapet ur reservrullen. Om du river tapeten från baksidan får du nästan osynliga kanter.

Den här typen av lagning blir nästan osynlig på en ljus eller småmönstrad tapet. På en tapet med mörkare kulör, kan lagningen däremot synas.

Om tapetskadan är större eller om det t.ex. är en vinyltapet du ska laga, kan du inte riva en lapp. Då är det bättre att göra en infällning i den gamla tapeten. Glöm bara inte att mönsterpassa lagningslappen, om det behövs.

Tänk också på att välja ett tapetklister som passar för den typ av tapet du ska laga, annars fäster inte tapeten ordentligt och lagningen är till ingen nytta.

Var sparsam med klistret, så att det inte sipprar ut i skarvarna. Skulle det ändå komma lim på utsidan av tapeten, bör du omedelbart torka bort det med en fuktig trasa.

Oavsett vilken typ av skada tapeten har fått, är det viktigt att du inte har för bråttom när du ska laga den.

En lagningslapp, som har klistrats fast i all hast, kan synas mer än själva skadan.

Värt att veta

Om tapeten har gått sönder och du saknar en reservrulle. kan du fråga i färghandeln om tapeten ännu finns i lager. Gör den inte det, behöver inte det vara detsamma som att du inte kan laga väggen på ett snyggt sätt.

Det finns många vackra tapetbårder att köpa. De säljs på rulle och finns i de flesta stilar, kulörer och mönster. Med hjälp av bården lagar du inte bara skadan, du ger hela rummet en ansiktslyftning.

Verktyg och material du behöver när du ska laga trasig tapet:

Verktyg:
1. Vass kniv 2. Liten flaska 3. Skarvroller 4. Penslar 5. Linjal 6. Sax.

Material: Tapetklister

Blåsor i tapeten som lagas med kryss

skär försiktigt upp ett kryss mitt i blåsan
1.Använd en vass kniv och skär försiktigt upp ett kryss mitt i blåsan.

Pressa in lite klister bakom tapeten
2.Pressa in lite klister med hjälp av en liten flaska för t.ex. symaskinsolja.

Släta ut tapeten med fingret, sedan med roller.
3.Lägg över flikarna. Släta ut tapeten med fingret, sedan med roller.

Blåsor i tapeten som lagas med figursnitt

Skär runt mönsterkanten
1.Skär runt mönsterkanten så att du fåren flik.

stryk på ett tunt lager klister
2.Använd en tunn pensel och stryk på ett tunt lager klister.

släta med handen ut fliken mot snittytan.
3.Lägg över fliken igen och släta med handen ut fliken mot snittytan.

Relaterade artiklar

Fler steg för steg projekt när du ska tapetsera »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se