Så undviker du flammighet när du målar väggar

Undvika flammiga väggar

Att måla väggar är ett enkelt sätt att ge sitt hem lyft, men det är inte lika kul när väggarna ser flammiga ut när du har målat klart. Här är några tips om hur du kan förhindra flammighet när du målar väggar.

Börja med att använd rikligt med färg på rollern när du målar. För lite färg på rollern när du målar kan leda till att väggarna ser flammiga ut. För att undvika detta, se hela tiden till att du har rikligt med färg på rollern, och rolla i långsamma drag så färgen inte skvätter. Se också till att du har bra belysning när du målar annars kan det bli svårt att avgöra om färgen är jämt pålagd eller inte och leda till att väggarna blir flammiga.

Måla väggen så här:

Målar vägg med roller

1. Börja med att måla väggen uppifrån och täck ett område som är ungefär en halv meter brett i taget. Måla så kontinuerligt tills väggen är helt täckt med väggfärg. Detta hjälper till att säkerställa en jämn täckning av färg på väggen.

2. När väggen sedan är täckt med väggfärg, efterdra väggen med rollern använd ett jämt och något kraftigare tryck. Dra rollern horisontellt nerifrån och upp på väggen. Detta hjälper till att jämna ut eventuella färgränder som orsakats av ojämn täckning.

Rollar vägg med M och W mönster

3. Om du fortfarande upplever att väggen är flammig och du ser färgränder. Prova då att rolla väggen i ett M- eller W-mönster. Detta hjälper till att jämna ut eventuella färgränder och ger dig en vacker finish.

Relaterade måleriprojekt med steg för steg beskrivningar

Fler steg för steg projekt när du ska måla om själv »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se