You dont have javascript enabled! Please enable it! Kakel och klinker för badrum och kök - Värt att veta | dinbyggare.se

Kakel och Klinker – Keramiska plattor

Lägger klinkerplatta

Med kakel och klinker menar man egentligen ett och samma material, nämligen keramiska plattor. Kakelplattor förknippas mest med de kvadratiska, glaserade och högblanka plattor som i årtionden har varit vanliga i kök och badrum.

Namnet klinker för däremot tankarna till rektangulära och fyrkantiga klinkerplattor i jordnära färger med lite skrovlig yta, klinkerplattor som främst passar på golvet i hallen, badrummet eller köket.

Men keramiska plattor är mycket, mycket mer, Det finns kakel och klinkerplattor i alla upptänkliga färger, former och ytstrukturer. Och med rätt kvalitet kan de användas nästan var som helst – ute, inne, på golv, väggar och till och med i taket.

Keramiska plattor har använts i flera tusen år. Bland de äldst bevarade finns glaserade kakelplattor från ca 3 000 år före vår tideräkning. Ordet keramik är också gammalt. Det kommer från grekiskan och betyder krukmakarlera. Benämningen “klinker” är dock betydligt yngre, från 1700-talet.

Namnet härstammar troligtvis från tyskan och betyder klingande tegel. Keramiska, våtpressade plattor kallas i dagligt tal ofta för klinker, vilket förmodligen är en ordförväxling. Ordet klinker avser från början ett speciellt tåligt och hårdbränt murtegel.

För att undvika ytterligare språkförvecklingar kallar man numera samtliga plattor för keramiska plattor. Man skiljer mellan i huvudsak tre olika typer: torrpressade, våtpressade och gjutna plattor.

Val av kakel och klinker

Innan du väljer kakelplattor till väggar, och klinker till golv eller andra ytor är det viktigt att du vet vilka krav du ställer på plattorna. Det finns ett mycket stort utbud av detta material och plattorna skiftar en hel del i kvalitet beroende på lerans konsistens och plattornas tillverkningssätt.

Ytor som kommer att utsättas för hårt slitage, till exempel golvet innanför ytterdörren, bör ha hög slitstyrka. Väljer du en glaserad klinkerplatta bör ytan inte vara högblank eftersom eventuella repor då framträder tydligt. Till denna typ av ytor är det vanligast med våtpressade plattor.

Torrpressade kakelplattor är mer porösa och är vanligast som väggbeklädnad. Men man kan också använda denna typ av keramiska plattor på golv som inte slits så hårt, till exempel i badrummet.

Mosaik

Det finns keramiska plattor i en mängd storlekar, från mosaik som är 25×25 mm till plattor i storformat med måtten 300×600 mm. Mosaikplattor är ofta uppklistrade på nät för enklare läggning och därmed jämn fogbredd.

Förutom “vanliga” plattor med kvadratisk eller rektangulär form finns det bland annat sex och åttkantiga plattor. Numera kan du även komplettera plattorna med lister i samma material. Möjligheterna till dekorativ och effektfull plattsättning är alltså mycket stora.

Tillverkning av kakel och klinker

Vid tillverkningen av keramiska plattor används oftast en blandning av flera olika lertyper. Det är inte heller ovanligt att leran blandas upp med till exempel sand eller kalk för att få fram bra egenskaper hos det färdiga materialet.

Vid tillverkning av torrpressade plattor blandas lera och tillsatser innan massan mals genom en kvarn. Efter det torkas leran så att bara några procents fukt återstår. Därefter fylls ler-pulvret i särskilda plattformar och pressas under mycket högt tryck.

Torrpressade plattor krymper nästan inte alls och har alltså exakta tillverkningsmått. Det beror på att nästan all fukt har försvunnit ur leran innan plattorna formas. När du ska sätta torrpressade plattor kan du alltså få en jämn och smal fog.

Lermassan i våtpressade plattor innehåller betydligt mer vatten när plattorna formas. Massan pressas under processen ut genom ett munstycke med lämplig form och strängen skärs sedan till passande längd. När plattorna har formats ska leran torka och fukten avdunsta.

Vid detta moment krymper plattorna något, vilket innebär att passformen på våtpressade plattor är mer ojämn. Det är anledningen till att man som regel sätter denna typ av plattor med betydligt bredare fog, vanligtvis 4-5 mm.

Gjutna keramiska plattor är numera mindre vanliga. Vid tillverkning av sådana använder man flytande lera. Den hälls i gipsformar som suger åt sig vattnet så att leran stelnar och torkar. När plattorna har formats och torkats enligt någon av de tre metoderna, bränns materialet vid hög temperatur – ca 1 200 grader.

Glasyr på kakel och klinker

Keramiska plattor tillverkas med eller utan glasyr. Oglaserade, torrpressade plattor är vanligast i gul, röd och grå porfyr, medan våtpressade plattor finns i olika gula och bruna nyanser. Glasyren kan antingen vara färgad eller ofärgad. Ytbehandlingen ger plattan glans och ibland även kulör och mönster.

Glaserade plattor bränns antingen en eller två gånger. Bränns plattorna endast en gång duschas eller stänks plattorna med glasyr före bränningen. Denna metod ger vissa begränsningar vid färg- och mönstersättning. Plattor som bränns två gånger får glasyr före andra bränningen och då i lägre temperatur. De flesta mönstrade eller färgade plattor tillverkas på detta sätt.

Väljer du keramiska plattor i naturliga lerfärger kan nyansskiftningarna vara ganska stora. Det beror bland annat på lerblandningen och ugnstemperaturen. Innan du sätter denna typ av plattor bör du därför öppna förpackningarna, granska och blanda plattorna. Då blir resultatet en vackert skiftande yta.

Färgade, glaserade plattor finns i alla möjliga kulörer. Dessutom kan du välja att ha några mönstrade plattor eller plattor som tillsammans bildar ett motiv. Det finns glaserade plattor med olika ytglans. Plattor för speciellt utsatta ställen – till exempel hallgolvet – bör ha ljus och matt glasyr.

Väljer du dessutom plattor med strukturerad yta döljs eventuella repmärken ännu bättre. Det tillverkas också plattor med sträv yta, speciellt avsedda för golv. Ytan blir inte så hal och därmed säkrare att gå på, även om golvet blir vått.

Viktiga egenskaper

För att du ska ha mest glädje av de keramiskt klädda ytorna är det viktigt att plattorna uppfyller vissa egenskaper. Plattor avsedda att läggas på golv bör bland annat ha hög slitstyrka, tåla rengöringsmedel och i förekommande fall ha halkdämpande ytbehandling.

Slitstyrkan är ofta mycket hög på en oglaserad platta. Glasyren skyddar däremot smuts från att tränga ner i porerna. Ska plattorna sättas på ett golv som ofta blir smutsigt kan glaserade plattor därför vara att föredra.

De flesta keramiska plattor tål rengöringsmedel mycket bra. Fogbruket kan däremot vara mindre tåligt. Du bör därför inte välja rengöringsmedel med lågt pH-värde.

Förutom klinkerplattor med halkdämpande ytskikt, kan du lägga mosaikplattor på golv och få samma funktion. Ytor med många fogar får nämligen en naturligt halkdämpande effekt.

Ska plattorna sättas utomhus, till exempel på altangolv eller på fasaden, är det viktigt att plattorna är frostsäkra. Risken att plattorna spricker är annars mycket stor. De flesta fabrikanter markerar frostsäkerheten med en särskild symbol. Är inte plattorna tydligt markerade bör du noga kontrollera att materialet är avsett även för utomhusbruk.

När plattorna ska sättas på väggen har frostsäkerhet och tålighet mot kemikalier samma betydelse som för golv. Dessa krav ska däremot betydligt oftare kombineras med de estetiska önskemål som du har. Tänk därför på att inte välja alltför mörka färger och glasyrer på ytor som ofta måste rengöras. Är risken för repor och annat slitage stort kan plattor med reliefmönster vara ett bra alternativ.

Välj rätt klinker i mängden

När man tittar på klinkerplattor i broschyrmaterial och på utställningar får man många idéer om mönsterläggning, färgkombinationer och arrangemang med plattor i olika storlekar. Om du vill kombinera plattor i olika format är det viktigt att vissa mått stämmer överens.

Samtliga plattor bör ha samma tjocklek annars är det näst intill omöjligt att få en jämn yta. Utgå också från den största plattans mått när du väljer plattor i mindre format. Två eller flera små plattor bör tillsammans få samma längd eller bredd som den stora. Glöm inte att ta med fogbredden i denna beräkning.

Även om keramiska lister mest används som avslutning till exempel mitt på en vägg, kan de även användas på annat sätt. Man kan bland annat dekorera en större, enfärgad kakelklädd yta med infällda lister i avvikande färg. Keramiska plattor som yttäckning på yttertrappan är både vackra och praktiska. Förutom ordinära frostsäkra plattor kan du få speciella trappnosplattor. De finns också med räfflad framkant – för minskad halkrisk.

När du väljer klinkerplattor till ett badrumsgolv eller till andra golv som har lutning mot en golvbrunn, är små plattor som regel att föredra. De är lättare att lägga utan att det uppstår skarpa kanter mellan plattorna vid golvlutningen. Ju mindre plattor du väljer, desto kraftigare golvlutning kan du lägga utan att golvet får en ojämn yta.

Kakel och klinkerplattor är dekorativa och praktiska

Vi sätter fortfarande mest kakel som stänkskydd i köket. På golvet innanför ytterdörren och på väggar och golv i badrummet lägger vi klinker. Trots detta är möjligheterna med keramiska material mycket större.

Köket får ett lyxigt utseende med arbetsbänkar av kakel och golv med klinker. Ytorna är dessutom mycket tåliga och lätta att hålla rena. Om du väljer arbetsbänkar med keramiska plattor bör du dock vara medveten om att fogarna kan bli missfärgade om du är oaktsam. Du kan alltså få ett återkommande merarbete med omfogning på denna typ av arbetsbänkar.

Med hundar och barn i huset blir ofta även väggarna innanför ytterdörren rejält smutsade. Sätter du keramiska plattor till brösthöjd och avgränsar tapeten eller den målade ytan med en vacker list blir entrén både välkomnande och lätt att hålla ren.

Klinkerplattor i matrum eller vardagsrum är mer vanliga i sydliga länder, men passar även hos oss. Väljer du att kombinera det klinkergolvet med elektrisk golvvärme får du en värmekälla som håller värmen. Keramik lagrar nämligen värme under lång tid. Har du tillgång till “billig” el nattetid, kan golvet värmas under denna del av dygnet. Klnkergolvet håller sedan värmen i nästan ett helt dygn.

Om du tänker lägga klinkergolv till exempel i vardagsrummet måste alla eluttag vara jordade – även lamputtagen i taket. Utan denna säkerhet finns risken att golvet blir strömförande om det skulle uppstå något fel i el-anläggningen.

Förutom väggar och golv, kan man bland annat även sätta kakel i taket, på skåpsdörrar eller som bordsskivor. Matbord med kakelyta är tåliga och du riskerar inte att få fula fukt eller värmemärken på bordsskivan.

Underhåll av kakel och klinker

Keramiska ytor är lätta att hålla rena. Som regel räcker det att tvätta med såpvatten och mjuk trasa. Oglaserade plattor bör tvättas regelbundet. Risken är annars att smuts tränger ner i porerna och inte går att få bort. Man förhindrar detta ytterligare genom att då och då olja in plattorna med speciell klinkerolja. Däremot bör man undvika polish och andra liknande medel på denna typ av material.

Kalkavlagringar på keramiska ytor bör tas bort regelbundet. För att inte skada fogarna bör de först fuktas med vatten innan man använder ett lämpligt kalklösande medel. Skölj därefter omedelbart med rent vatten.

Keramiska plattor i olika färgerKakelplattor går att få i ett otal olika färger och strukturer. Här ses ett litet urval av mönstrade och enfärgade plattor.


Klinkergolv kombinerat med furu i kökI detta kök har man kombinerat furu med vita kakelplattor och till och med klätt barköket med plattor. Det ger ett rent och fräscht intryck.


Kakel i badrum med mönsterbårdHär ses kakel i badrum, där man har lekt med mönsterbårder i kakel och olika storlekar på kakelplattorna.


Klinkerbeklädd entrétrappa med röda plattorDen stilrena, vita klinkerbeklädda entrétrappan har här livats upp av röda plattor längs trappräcket och som mönster omkring fönstret.


Kakel i olika färger och formerHär har fantasin fått spela fritt med olika färger och former på kaklet. Ett oregelbundet lagt golv med plattor i olika storlekar kan liva upp ett helt rum.


Tips

Vid sättning av keramiska material behöver du verktyg att klyva plattorna med. Våtpressade plattor klinker- är ett hårt material som fordrar en rejäl klyvare eller klinkersåg. Du kan lägga klinker istället för eldstadsplan i plåt framför den öppna spisen. Tänk bara på att du ska ha brandsäker isolering närmast golvet om golvbjälklaget är av trä.

Relaterade artiklar

Se alla byggartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se