Mosaik – små plattor med stora möjligheter

Mosaik i kök

Fler och fler väljer de riktigt små plattorna av mosaik istället för de stora eller mellanstora alternativen. Att helt eller delvis kröna väggar eller golv med mosaik kan ge ett stort mervärde i form av en mer levande och själfull interiör.

Med mosaik öppnas en hel värld av möjligheter för den som vill använda sin kreativitet i designen av badrummet, köket eller varför inte hallen, vid öppna spisen?

Mosaik ovanför bänkskiva och spis i kök

Mosaik ovanför bänkskiva och spishäll i kök

Mosaikens utseende

Det som gör mosaiken unik är att en yta täcks av mängder med mindre plattor. Plattorna kan antingen ha samma färg, vara i olika nyanser eller till och med helt olika färger. Det finns egentligen ingen begränsning av hur mosaiken kan formas vad gäller former eller färg.

Vissa föredrar plattor som har vassa kanter, andra vill ha runda plattor, eller fyrkantiga. Urvalet är enormt vad gäller såväl kulörer, färger och färgkombinationer såsom material. Det handlar i grunden om att skapa en hel yta, av en mängd olika små bitar.

Konst

Mosaik kan även utgöra ren konst. De mest fantastiska bilder kan framställas på en yta med hjälp av mosaik. Det är också en konst som utövats i mångtusende år. Ett antal av de bilder och konstverk som finns i kyrkor och smyckningen på ett antal byggnader runt om i världen består av fint komponerad mosaik.

Även ett hem kan prydas med mosaiska mönster. Här finns inga begränsningar, bara möjligheter. För att göra det krävs dock lite mer än fantasi. Det behövs ofta en del kunskap också. Men inte alltid.

Den som vill få lite hjälp på traven kan faktiskt köpa mönster och instruktion därtill på de stora byggvaruhusen. Det finns också återförsäljare som låter dig designa ditt eget mönster, utan extra kostnad.

Mosaik av glas

Olika material på mosaik

Det material som mosaiken är tillverkad av är antingen glas eller porslinsmaterial. Sten är också relativt vanligt, och används både utomhus och inomhus. Stenarna kan vara platta eller runda, eller formade som romber, avlånga stavar eller fyrkanter.

Valet av material beror till stora delar på var mosaiken ska sättas upp, men också vilket uttryck mosaiken ska ge. Dessa material är heller inte de enda material som kan utgöra grunden för en mosaik.

Metaller kan också utgöra grunden för mosaik, liksom en mängd andra material. Allt beror på behov, syfte och användningsområde. Valet av fog mellan plattorna är nästan lika stort som valalternativen bland plattornas olika material och struktur.

Fördelar med mosaik

Det finns flera fördelar med mosaik förutom skönheten. De är faktiskt ganska enkla att lägga jämfört med vad man skulle kunna tro, och lutningen på till exempel ett badrumsgolv blir näst intill osynlig. Det blir även skarvarna till rör och andra saker som annars utgör besvär när golv ska läggas med större plattor.

Dessutom är plattorna så små att de knappast riskerar att gå sönder. Om det mot förmodan skulle ske är det lätt att byta ut mosaikens delar, i alla fall om de är regelbundna mönster vi talar om.

Läggning av mosaik

För att underlätta läggningen av mosaik kommer mosaik på nät med eller rutan papper. Dessa ark gör det enkelt att hantera plattorna, och att få mosaiken på plats. Den kan placeras såväl på golvet som på väggen, något beroende på vilken sorts mosaik som väljs.

En glatt yta på mosaik passar sämre på golvet, och en golvmosaik behöver normalt sett vara något tjockare för att hålla för tyngden som ett golv utsätts för.

Glasmosaik på papper ska inte monteras i våtrum alls. Vilket undermaterial som krävs beror dels på vilka krav på väggen som ställs i övrigt, såsom kraven för byggandet av ett våtrum, och vilken mosaik som väljs. Särskilt stora krav ställs på underlaget om mosaiken ska läggas i ett våtrum.

Relaterade artiklar

Se alla byggartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se