Kalksten – en vacker natursten med många användningsområden

Kalksten på köksö och bänkskiva

Kalksten är en mycket vacker natursten som också har ett stort traditionellt värde i svenska husbyggnader. Det är en sten som passar både inomhus och utomhus, som t.ex. bänkskivor i kök, används kalkstenen som bänkskivor i kök behöver den torkas av med jämna mellanrum med ofärgad såpa. Detta gör att kalkstenen impregneras och får ett naturligt skydd.

Men kalkstenen har många användningsområden i våra hem. Materialet används både till golv och till trädgårdsplattor. Med det finns vissa restriktioner. Det porösa materialet och att vissa kalkstenar inte tål frysgrader gör att stenen bör användas med omsorg. Väljer du kalksten för utomhusbruk måste du vara säker på att det är en frostbeständig kalksten.

Vad är kalksten

Kalksten är ett samlingsnamn för de stenar som är uppbyggda av ämnet kalkspat. Den vanligaste formen av kalksten är så kallad sedimentär kalksten. Det är en sten som bildats under senare tid, av djurrester, såsom snäckor och koraller. I Sverige finns den mesta och den bästa kalkstenen på Gotland. Här bryts det kalksten i bland annat Slite. Stensorten har också brutits på andra håll i landet, men den verksamheten är tyvärr nedlagd.

Egenskaper

En kalksten har en vackert matt vit färg. Till sin natur är kalksten mycket likt marmor. Det betyder att stenen är känslig för en mängd olika syror som finns i till exempel rengöringsmedel. Det förekommer också syror i juice, vin och kolsyrade drycker. När en syra träffar an på kalkstenen blir det fläckar.

Ytbehandling

I dess rena, obearbetade form, är kalkstenen en vacker och något skrovlig sten. Den kan dock vara lite knepig att hålla ren. Därför görs ofta en ytbehandling av stenen för att få en mer vattenavvisande yta. Kalkstenar är känsliga för både syror och salt och kan frysa sönder om den ligger utomhus.

Kalksten slipas vanligen och får då en mer glimrande lyster och en vattenavvisande yta. Det går även fint att måla kalksten, eftersom den är porös och så att säga suger upp färgen. Det sker helst med en vacker linoljefärg. Kalkstenen kan också vaxas för att få ett mer vattenavvisande skydd och en djupare naturlig färg.

Användningsområde

I Sverige är kalkstenen vida använd som byggsten och som ornamentssten. Det är även mycket populärt som golvbeläggning inomhus i offentliga miljöer och större hus. Även utomhus kan kalkstenen utgöra ett vackert material för trädgården. Det gäller både som ytmaterial och kantbeläggningar.

Då kalksten har lätt för att fyra och ge vassa flisor bör inte stenen användas nära till exempel en pool. Kalksten används med fördel också för diskbänkar och fönsterbänkar. Även om risken för märken i stenen finns, är kalkstenen ändå ett mycket beständigt val som är vackert i ett kök.

Relaterade artiklar

Se alla byggartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se