Klinkergolv – Smart och smidigt med klinkergolv

Klinkergolv i kök och hall

Klinkergolv är golv som är lätta att sköta om, beständiga och vackra. Klinkern passar utmärkt som golvbeläggning i de flesta rum och är ett prisvärt alternativ på marknaden. Dessutom är det billigare med klinker än att köpa natursten.

Att välja rätt klinker är ett av de svåraste valen att göra när du ska välja klinkergolv. Valen är många och det är många aspekter som du behöver väga in när det kommer till val av klinkergolv.

Här är en kort guide om olika typer av klinker som golvmaterial, utseende, mönster, form och värt att tänka på när du ska lägga och tips inför köpet.

Klinkerplattor i olika kulörer och struktur

Vad är klinker?

Klinker är en typ av keramiska plattor som läggs på golvet. De är liksom kakel tillverkade av lera, men har en mycket högre materialtäthet. Det gör den mer tålig för tyngd och slitage. Den högre tjockleken kommer också väl till pass när värmeslingor läggs under golvet.

Risken för sprickbildningar finns tack vare tätheten i materialet inte alls, Istället är klinkergolv ett utmärkt material för att lägga ovanpå värmeslingor, oavsett om det är vattenburet värmegolv eller elslingor vi pratar om.

Hantverkare lägger klinkergolv

Välja och lägga klinkergolv

Klinkergolv är vanliga och behändiga i rum vars golv belastas hårt. Det gäller badrum, kök och hallar. Men ett vackert klinkergolv gör sig också vackert i uterummet, i sovrummet och i vardagsrummet. De tål stor belastning och är reptåliga.

Det tar många år innan ett klinkergolv ser slitet ut. Med alla de nyanser och storlekar som finns i handeln är det lätt att skapa ett golv med både mönster och en härlig form. Till skillnad från många naturstensplattor tål klinkergolv dessutom de flesta rengöringsmedel utan att fläckas eller missfärgas.

Läggningen av ett klinkergolv ska ske på ett mycket plant underlag. En primer kan behövas. Välj en fogmassa som matchar i färg. Ofta blir resultatet av golvläggningen med klinker bättre om en kunnig fackman gör jobbet. Det är nämligen ett golv som kräver både kunskap och noggrannhet att lägga rätt och snyggt.

Stora klinkerplattor som köksgolv

Utseende på golvklinker

Klinker kan anta nästan vilken färg som helst och klinkerplattorna tillverkas i mängder av storlekar. Det gör det lätt att hitta ett klinker som passar. Det går till exempel att få ett klinker som liknar natursten, eller i vackra och klara färger, allt efter tycke och smak.

Det finns dessutom både glaserade och oglaserade klinker att välja mellan. Glaserad klinker blir halare och glansigare i uttrycket. Den glaserade klinkern kommer därför oftare i mindre storlekar och i mosaikform. Oglaserat klinker ger en matt och mjuk känsla. Däremot är de oglaserade plattorna mer känsliga för smuts då de inte har samma skyddande yta.

Att köpa klinkergolv

Det finns ett enormt urval av klinkergolv på marknaden i alla prisklasser. De enklare klinkerplattorna kostar några hundralappar på marknaden, medan exklusivt klinker går på runt tusenlappen eller mer per kvadratmeter.

Försäkra dig om att den klinker som köps in tål den belastning som golvet ska utsättas för. Klinker av sämre kvalitet är ofta tunnare och kan i värsta fall spricka. Satsa därför alltid på kvalitet när du väljer klinker till dina golv.

Relaterade artiklar

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se