Välja kakel: 4 frågor som gör ditt val enklare

Kakel finns i en mängd olika material, storlekar och färger – så hur väljer du rätt kakel för ditt projekt?

Valt kakel i kök och badrum

Med ett svindlande utbud av alternativ kan det vara en svår uppgift att förstå vilka kakelplattor som är bäst för ditt projekt. Som ett första steg är det viktigt att överväga egenskaperna hos olika kakelmaterial.

Grundläggande frågor som underlättar ditt val

Är utrymmet du ska kakla vått eller torrt? Material som keramik och sten lämpar sig bättre för våta utrymmen på grund av deras vattenavvisande egenskaper. Väggplattor finns också i olika storlekar, från mindre kakel som mosaik, hela vägen upp till extra stora format som har mindre antal foglinjer, vilket gör ytan enklare att rengöra.

Det är också värt att ta hänsyn till vilken typ av atmosfär du vill skapa – blank eller matt, varma eller kalla toner, enfärgat eller mönstrat? Om du fortfarande behöver hjälp med att begränsa ditt sökande kan du rådgöra med ett proffs som kan ge förslag utifrån dina individuella behov.

Med detta tillvägagångssätt kommer du inte att ha några problem att så småningom hitta rätt kombination av material, storlek och färg som passar ditt projekt på ett effektivt sätt.

Välj ett kakel som inte blir omodernt över tid

När du väljer ett kakel för ditt hem är det viktigt att välja kakeldesign som inte blir föråldrad med tiden. Överväg klassiska kakelstilar och kombinationer som håller över tid och stirra dig inte blind på bara det som är modernt just nu. Även kakel påverkas av trender och kan bli omodernt efter några år.

Design som är naturliga och neutrala i färgen är oftast bäst så att de inte krockar med någon ny inredning som du kanske vill lägga till i framtiden. Några monokroma (en yta som enbart har en kulörton) kakelplattor som har små variationer i textur kan också åldras med elegans och bidra till att ge ett tidlöst utseende. Tänk på mönster som fiskbensmönster, rutmönster eller tegelmönster för att skapa intresse utan att det ser omodernt ut.

Gör lite efterforskning innan du gör ditt köp för att se till att ditt kakel blir tidlöst både i stil och kvalitet!

Vart ska du sätta kaklet?

När det gäller att hitta rätt kakel för ett projekt finns det många faktorer att ta hänsyn till. Olika rum och användningsområden kräver olika styrka hos kakelplattorna.

När det gäller väggar har kakelplattor inte lika stort viktbärande ansvar som t.ex. ett golv, men måste ändå ha styrka, hållbarhet och estetiskt tilltalande egenskaper.

I slutändan beror valet av var kaklet ska placeras på dess avsedda ändamål, som en vägg, kök eller för ett badrum- och det finns individuella krav som följer med varje scenario, dvs. i ett badrum måste alltid ett godkänt tätskikt användas.

Att välja rätt sorts kakel för ditt projekt är viktigt, så ta dig tid att undersöka dina alternativ noggrant för att kunna fatta det bästa beslutet.

Välj en kakelplatta som är hållbar och lätt att rengöra

När du väljer kakel till ditt hem bör du inte bara titta på utseendet utan även tänka på hållbarhet och enkel rengöring. Slitstarka kakelplattor kommer att ge många år av skönhet och funktion för dina kalkade utrymmen utan att snabbt försämras eller förlora sitt estetiska utseende. Och lättstädade ytor är viktiga för många rum i huset, från badrum och kök till tvättstuga.

Lyckligtvis finns det gott om alternativ som erbjuder båda dessa egenskaper. Tänk dock på att ett glansigt kakel är mer lättstädat än ett kakel med strukturerad yta, och att mörka kakelfogar är lättare att hålla rena än ljusare eftersom smutsen syns mer.

Sammanfattning

Genom att följa dessa enkla steg och tänka på dina specifika behov och önskemål kan du begränsa dina alternativ och hitta det perfekta kaklet för ditt hem. Tänk på att vissa kakelplattor är dyrare än andra, så se till att sätta en budget som fungerar för dig. Och slutligen, glöm inte att tänka på syftet med kaklet – är det till ett badrum, en vägg eller till ett kök för kakel över diskbänken.

Lycka till med ditt kakelprojekt.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se