Golvblandare läckert och modernt i badrummet

Golvblandare till modernt badkar

En golvblandare till badrummet är en nymodighet som snabbt har vunnit stor popularitet. Detta trots att monteringen kan vara lite knepig, och städningen inte precis bli enklare av en golvblandare.

Men de är ju så estetiskt tilltalande! Plötsligt blir blandaren inte bara ett måste, utan som en juvel i sig i badrummet.

För många känns golvblandaren som något unikt, flashigt och riktigt lyxigt. Och det kan det vara värt att lägga ner pengar på. Badrummet är trots allt en oas i huset.

1. Passar till badkar

En golvblandare är i första hand skapad för att passa ett fristående badkar, särskilt sådana som ska stå en bit ifrån en vägg. Till rätt badkar blir blandaren som en designprydnad i sig, med sina vackra höga, kromade, linjer. De har en höjd om cirka en meter och har tappkranen på ca 70 cm höjd i normalfallet.

Det finns dock golvblandare som är både högre och lägre än så. För att golvblandaren ska komma till sin rätt krävs att den är tillräckligt hög för det badkar som blandaren ska användas till. Det gäller att mäta ordentligt. Givetvis kan en golvblandare också passa i andra sammanhang.

Med lite kreativitet och inredningsglädje kan golvblandaren komma till sin rätt även i det mindre badrummet.

2. Montering

En av de svagare delarna med golvblandarna är att få till en korrekt anslutning. Säkra upp att den modell om köps in är godkänd för att monteras enligt gällande regler.

Det är mycket viktigt att tätskiktet är intakt och att tätmanschetter används vid montering av golvblandaren. Tätmanschetterna ska vara typgodkända och installationen ska ske enligt de normer och regler som finns vad gäller våtrum. Det gäller bland annat infästningen som måste bli stadig och stabil.

3. Välja golvblandare

Golvblandare har blivit trend och är ett populärt alternativ i många hem som har det lilla extra utrymmet att ställa badkaret på. Det ser mycket snyggt och exklusivt ut, om den placeras på rätt ställe.

Ofta krävs att badkaret inklusive golvblandare har en framträdande placering i rummet, och står en bit från väggen för att effekten verkligen ska märkas. Det som talar emot golvblandaren är inte minst priset.

Få modeller säljs under 6 000 kr, och det ska jämföras med de få tusenlappar som en vanlig vägghängd badkarsblandare kostar. Men ska det vara fint, kan en golvblandare definitivt sätta pricken över i:et och skapa den där unika, personliga touchen på det nyrenoverade badrummet.

Se bara till att välja en blandare av hög kvalitet och som håller svensk standard. Det lönar sig i längden då risken för vattenskador minskar.

Viktigt!

Materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se