Sätt upp en duschvägg över badkaret

Duschvägg på badkar

Många som duschar i badkaret irriteras över att golvet intill karet ofta är sjöblött efter duschen. Ett duschdraperi råder inte alltid bot på problemet. Ett sätt att undvika vattenpölar och samtidigt öka komforten i badrummet är att montera en duschvägg över badkaret.

Förutom att duschväggen är ett effektivt stänkskydd när du badar och duschar hjälper den till att behålla värmen i badvattnet under längre tid. Det är inte svårt att montera duschväggen, bara du har mätt noga i samband med beställningen.

Det är inte alla förunnat att ha utrymme både för badkar och duschplats. Om du inte vill välja bort badkaret för ett rejält duschutrymme kan du istället montera en duschvägg över badkaret. Det finns duschväggar för badkaret i flera utföranden. Samtliga duschväggar monteras på eleganta metallprofiler och du kan välja att inrama hela eller endast en del av badkaret.

Vi har valt att montera en duschvägg med skjutdörrar, men det finns även fasta duschväggar och duschväggar som viks upp. Även om du har badkaret under en snedvägg kan du montera den här typen av duschväggar.

Flera fabrikanter har tillval för dessa utrymmen. Passar inte standardmåtten kan du även beställa en ”skräddarsydd” duschvägg till en extra kostnad.

Det är viktigt att du mäter mycket noga innan du beställer duschväggen. Det är inte bara måttet på badkaret som är viktigt utan även avstånden mellan badrumsväggarna och badkarets kanter. Visserligen finns det som regel en justermån, men denna är oftast endast 20-30 mm.

Eftersom duschväggen är måttbeställd behöver du inte så många verktyg för att klara jobbet. Borrmaskin och vattenpass är dock viktig utrustning.

Som regel ingår det skruvar eller andra fästdon som du behöver vid monteringen. Du kan behöva komplettera med plugg eller speciella skruvar om du har väggar som fordrar detta.

I samband med monteringen ska du använda elastisk silikon avsedd för våtutrymme. Detta är viktigt för att alla fästen ska bli vattentäta. Sätt därför silikon över alla fästpunkter som vi visar i bildsviten.

Täta också profilerna vid anliggningsytor mot badkaret och duschväggarna när monteringen är klar.

Det här behöver du när du ska sätta upp en duschvägg:

Verktyg:
Borrmaskin med 3 mm borrstål (1) Skruvmejsel (2) Vattenpass (3) Tumstock (4) Penna (5) Fogspruta(6)

Material:
Duschvägg med tillhörande fästdon Silikon för våtutrymme Plugg, träskruv, plåtskruv

Sätt upp profilerna till duschväggen

Montera dörrarna


Viktigt!

Nya materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman inom VVS innan du utför något i ditt hem.


Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top